Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA

Ivo Banac: Cenzurirali su moj komentar Mesićevih stavova

ivo banac
Goran Stanzl/Pixsell
09.02.2011.
u 14:54

Banac tvrdi kako je Globus izbacio one dijelove koji govore o nakaradnoj naravi Mesićevih stavova

Povjesničar prof. dr. Ivo Banac danas je javnost izvijestio kako mu u tjedniku Globus nije objavljen cjelovit tekst komentara koji je napisao u povodu intervjua Stjepana Mesića koji dao tome tjedniku.

Banac navodi da je "na poziv Darka Hudelista, a za potrebe tjednika Globus, prije deset dana dao komentar na intervju Stjepana Mesića o najnovijim pokušajima istraživanja i procesuiranja komunističkih zločina u Hrvatskoj". Banac navodi da je to učinio unatoč trenutačnom lošem zdravstvenom stanju jer je držao da je "stvar prevažna, a Mesićevi stavovi primjer neobuzdanog falsificiranja povijesti".

Banac, međutim, tvrdi kako je Globus danas objavio cenzuriranu verziju njegova teksta i da je "cenzorsko crveno pero prekrižilo dvije petine sadržaja i tako ga vidno osakatilo", kao i da je "tipično da su izbačeni oni dijelovi koji najkonkretnije govore o nakaradnoj naravi Mesićevih stavova".

Banac je stoga svim medijima poslao izvorni tekst "kao primjer kako se danas u Hrvatskoj provodi medijska cenzura", a u njemu je posebno označio dijelove koji su izbačeni. I zaključio je da od danas ni na kakav način neću surađivati s medijskom kućom EPH "koja je svojom politikom ograničavanja pluralnog informiranja i slobode riječi postala ozbiljna prepreka demokratizaciji hrvatskog društva".
 
Bančev tekst u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Komentara 141

SN
snovak45
18:33 09.02.2011.

Koliko glup i primitivan netko mora biti da se dere ( i protivi na sva glas ) sudskoj istrazi antifašističkih zločina ? Svi partizani nisu zločinci, ali oni koji jesu zar im ne bi bilo bolje da šute ??

OB
-obrisani-
20:28 09.02.2011.

Marko, njemačka okupacija Hrvatske za posljedicu je imala 600.000 ubijenih ljudi, a Miloševićeva 15.000 ubijenih. Pa po čemu je to onda njemačka okupacija za Hrvatsku bila bolja od srpske?

MA
marko53
18:28 09.02.2011.

Ne znam Hrvata koji želi da ga srbin oslobađa.Tko je lud da se nada još jednom Bleiburgu i križnom putu. Možda ti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije