Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU parlamentarka

Ivana Maletić: SDP se hvali projektima koje 
je pripremio HDZ

'12.04.2013., Dubrovnik - Drugi dan Sredisnji odbor Kluba zastupnika Europske pucke stranke (EPP) sastaje u se u Dubrovniku povodom obiljezavanja pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Glavna tema sast
'Damir Sencar/PIXSELL/POOL'
19.08.2013.
u 13:40

Iz Europske unije upozoravaju da projekti nisu dovoljno pripremljeni kritika

Ivana Maletić kadar je na koji šef HDZ-a Tomislav Karamarko ozbiljno računa. Bivša Šukerova pomoćnica u Ministarstvu financija i sudionica u pregovorima s Europskom unijom, a danas i EU parlamentarka, stavila se na raspolaganje stranci i za razliku od većine svojih kolega ne miruje u oporbi. Zašto napada Grčića, ali i što misli o Liniću ispričala nam je u rodnom Šibeniku.

S ministrom Brankom Grčićem danima se prepirete oko brojki. Tko je pripremio više EU projekata?

Ja čitavo ovo vrijeme uopće ne govorim o brojkama. Bitno je kada se nešto pripremilo da bi se moglo ugovoriti. Na to sam ja ukazivala. Čini mi se da je ova Vlada sama sebe uvjerila da je moguće u nekoliko mjeseci postići golemi postotak ugovaranja projekata. Kažu da je od 2007. do 2011. ugovoreno 252,6 milijuna eura projekata, a da su oni u 2012. i polovici 2013. ugovorili 253,8 milijuna eura projekata. IPA se mogla početi ugovarati tek u 2009., sustav je intenzivno radio i ugovaranje u 2012. i 2013. dogodilo se inercijom, ugovarano je ono što je prethodnih godina pripremano. Tako je npr u 2011. godini HDZ-ova Vlada počela ugovarati željeznički projekt Okučani-Novska, što je projekt koji se sada provodi. Evaluacija tog projekta započela je u listopadu 2011. godine, a ugovoren je u svibnju 2012. godine. Riječ je o projektu vrijednom 25 milijuna eura, što je deset posto čitave IPA alokacije. Znači automatski je postotak ugovorenosti sa 39 posto porastao na 49 posto. Vlada govori da priprema 690 milijuna eura projekata, a mi smo 2011., kada smo zatvarali poglavlje 22, predavali listu s više od 600 milijuna eura projekata koji se pripremaju. Navode veliki željeznički projekt Dugo Selo – Križevci vrijedan 200 milijuna eura. A aplikacija za taj projekt poslana je još u veljači 2011. godine. U 2013. oni mašu projektima iz 2011. To je ono što zabrinjava.

Što kažu u Europskoj komisiji?

Kažu da imamo neadekvatne administrativne kapacitete, lošu koordinaciju među ministarstvima te lošu koordinaciju s jedinicama lokalne i područne samouprave. Upozorili su nas da nema dovoljne pripreme projekata i da su procedure za fondove komplicirane.

Zbog toga tražite interpelaciju na rad Vlade zbog EU fondova na jesen u Saboru?

Tako je. Projekti se ne pripremaju intenzivno kako bi trebali. U omotnici je 8,1 milijarda eura koje treba potrošiti. A da bismo potrošili 8,1 milijardu eura moramo imati više od 16 milijardi eura projekata. To je minimum! A ova Vlada priča o 600 milijuna projekata i sretna je s time. To je ono što zastrašuje. Ova Vlada propušta šansu podići ekonomski rast i razvoj.

Kaže ministar Branko Grčić da on i ministri Vrdoljak te Hajdaš Dončić rade teži posao nego ministar Linić? Bili ste zamjenica ministra financija. Šta vi kažete, kome je teže?

To pokazuje da Europska komisija daje dobru kritiku rada Vlade kada tvrdi da je koordinacija među ministarstvima nedovoljna. Jer regionalna politika, regionalni razvoj, provedba EU fondova i projekata bez Ministarstva financija nema mogućnosti uspjeti ni teoretski ni u jednoj zemlji.

Ušli ste u EU parlament. Mandat je kratak, na proljeće su novi izbori. Hoćete li se kandidirati ili se vidite na ministarskom mjestu?

To ne ovisi o meni. To je stvar odluke stranke. Osobno znam što znači biti državni tajnik, pa znam i iz prve ruke i što znači biti ministar. To nisu mjesta koja bih ikome poželjela. Zahtijevaju mnogo odricanja i rada, ali ako bih bila potrebna, vjerojatno bih prihvatila.. Isto vrijedi i za eventualno ponovno kandidiranje za EU parlament.

Mjesec i pol dana zastupnica ste u EU parlamentu. Kakva su prva iskustva?

U parlamentu prevladava snaga argumenata i znanja. Ni jedna politička opcija nema većinu i svatko mora naći partnera kod donošenja odluka. Moraju se uvjeriti drugi da je to za što se zalažete najbolje za EU. Možemo sudjelovati i možemo utjecati. Onoga koga nema puno je lakše kritizirati.

Otkad ste članica HDZ-a?

Od lipnja 2012.

Tako \"friški\" znači?

Da

Zašto tada?

Bilo je poziva i prije, ali ja nisam ocijenila da je to stranci potrebno. Kad se dogodio lom, kad se počelo pričati o slomu stranke, htjela sam biti dio novog tima koji se formirao, a koji je u prvi plan stavio znanje, rad i dobrobit domovine.

Što mislite o Tomislavu Karamarku?

Moje je iskustvo da je vrlo jednostavan, konkretan, zna što hoće i tu viziju će sada staviti na papir. Na prvom mjestu ima domovinu, ima pogled uprt u budućnost. Ono što mi se posebno sviđa jest to što nije htio kao oporba spavati i čekati da dođe na vlast. Čitavo se vrijeme u stranci radi, osnovani su odbori. Rade se planovi, priprema program. Cilj je imati sve spremno kada dođemo na vlast.

Kako komentirate činjenicu da vam je šef stranke daleko najnepopularniji političar prema svim anketama?

Nema mi to logike. Ne vjerujem da je najnepopularniji, kao što ne vjerujem ni da je Linić najpopularniji. Mislim da su te ankete potpuno promašene. Vidjet ćemo na izborima.

>>Ivana Maletić prvog dana u Europarlamentu \'poput školarke\'

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije