Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Ivan Šimonović: Nije presudno tko će dobiti izbore

'08.07.2010. Trg marsala Tita, Zagreb - Ivan Simonovic, profesor na Pravnom fakultetu Sveucilista u Zagrebu i visoki duznosnik UN-a. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
1/3
14.08.2011.
u 08:00

Rješavanje zdravstvenog stanja bivšeg premijera važno je za Sanadera, ali i za Hrvatsku kako bi se sudski proces mogao provesti i utvrditi puna istina, kaže pomoćnik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za ljudska prava Ivan Šimonović

Bivši ministar pravosuđa, danas pomoćnik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za ljudska prava Ivan Šimonović naš je najviše rangirani diplomat na svjetskoj diplomatskoj sceni, no odmor, priznao nam je, iako kratak, najradije provodi u domovini.

– Bilo je to kratkih desetak dana na otoku Hvaru i nekoliko dana u Zagrebu da riješim neke obveze, a danas se već vraćam – kaže Šimonović, dodajući kako je zadovoljan angažmanom u Ujedinjenim narodima jer je to neograničen poslovni izazov i zadatak kakav je i htio.

– U New Yorku sam živio i prije, čak sedam godina, od 1996. do 2003., tako da mi to okruženje i sam grad nisu novost. No, zato je zanimljivo da sam tada Ujedinjene narode gledao iz perspektive predstavnika Hrvatske, a sada iz jedne sasvim druge vizure, sa zaokretom od čak 180 stupnjeva. To je, da usporedim, kao kada slijepci opisuju slona pipajući ga – šali se raspoloženi diplomat kojemu je odmor u domovini očito godio.

Hrvatsku sada u Ujedinjenim narodima predstavlja Ranko Vilović, za kojega Šimonović kaže kako je vrlo uspješan i vješt diplomat kojemu ne treba "šaptač".

– S obzirom na sve subjektivne teškoće koje smo imali, ostavili smo dobar dojam za vrijeme našeg članstva u Vijeću sigurnosti.

Hrvatska diplomacija u usporedbi s krajem devedesetih godina izgradila je ugled, a tome su pridonijele brojne mirovne misije u kojima smo aktivno sudjelovali.

Zapušteno civilno društvo

Šimonović se ogradio od bilo kakvog komentiranja spora Vatikana i Porečko-pulske biskupije jer nema nikakvih informacija i ne želi nagađati, no, kaže, nije dobro što se u sve to miješa politika.

Zato nije mogao izbjeći pitanja o bivšem premijeru. – Ovog je trenutka najvažnije da se riješi problem njegova zdravstvenog stanja. To je važno i za njega, ali i za Hrvatsku kako bi se sudski proces mogao provesti i utvrditi puna istina – kaže Šimonović.

Nismo mogli preskočiti ni temu politike i izbora premda bivši ministar nije pripadao nijednoj stranci.

– Iz Hrvatske se teže sagledava stvar nego "s druge strane bare". Kada se odmaknete, jasnije vidite neke stvari. Hrvatska je sazrela do te mjere da više nije presudno tko će dobiti izbore. Nijedna ozbiljna politička opcija, ni stranka ni koalicija, ne zalažu se za ekstremna rješenja, a svima je zajednički nazivnik i interes međunarodna orijentacija zemlje i borba protiv korupcije. Zbog toga će glasači na izborima imati priliku birati prema nijansama, a ne glasati protiv jedne stranke ili koalicije.

No, Šimonović upozorava na nedostatak koji igra veliku ulogu kod glasača, a sfera je koja se promatra i iznimno vrednuje i ocjenjuje u svjetskim mjerilima.

– Hrvatskoj nedostaje jačanje snaga na području civilnog društva. Postoje interesi stranaka koji nisu identični onima kakvima se predstavljaju i zbog toga se vrlo često događa da su na važnim mjestima podobni, a ne sposobni.

To je potrebno ispraviti. Osim podjele na lijeve i desne, sa stanovišta interesa građana, bitna je i zaštita nekih općedruštvenih interesa, neovisno o tome tko je na vlasti.

Na tom smo planu još uvijek koji korak u zaostatku, posebno kada je riječ o transparentnosti u državnim upravama i tvrtkama.

Nijedna državna tvrtka ne bi smjela biti dio izbornog plijena – upozorava Šimonović.

Trasirala put prema Europi

Šimonović je obnašao važne dužnosti u čak tri vlade, Ivice Račana, Ive Sanadera i onoj aktualne premijerke Jadranke Kosor. Uspoređujući troje šefova, kaže:

– Kad se budu gledale povijesne zasluge, tada će najveća zasluga Ivice Račana biti ta da se zalagao za višestranačke izbore, i to bez obzira na većinsko raspoloženje koje je u to vrijeme vladalo u njegovoj stranci.

Sanaderova zasluga bit će to što je HDZ reformirao i pretvorio ga u europsku konzervativnu stranku, a zasluga Jadranke Kosor pak to što je uspjela završiti put prema Europskoj uniji, koji su obojica njezinih prethodnika trasirala, ali i to što je pokazala spremnost podržati obračun s korupcijom – ma o kome se radilo!

Ključne riječi

Komentara 107

OB
-obrisani-
11:56 14.08.2011.

. ...Ovaj je 2005 povjerovao Sanaderu da je kucu od 5 miliuna jureka u zagrebu kupio od onoga sto je ustedio nakon 5 godina prodavanjem slicica u austriji. . .

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
08:05 14.08.2011.

Najvažnije je da još ove izbore dobijemo mi ,tj.HDZ,jer samo HDZ može voditi ovu zemlju i dalje Putevima Blagostanja kao i do sada. i Zato IDEMO DALJE

MI
miso
09:24 14.08.2011.

Ako nije važno tko će pobjediti onda to znači da nam vlast i ne treba. I bolje je da je nije bilo, bili bi već bolji od Švicaraca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije