Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAX! DONOSI:

Ivan od Seville pred najvećim izazovom karijere

Ivan Rakitić
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
10.05.2014.
u 21:19

Ivan: Ovo je veće nego kad igram protiv Reala ili Barcelone, donosi Max!

Treći put u povijesti europskih klupskih natjecanja dvojica hrvatskih nogometaša zaigrat će iste godine u dva različita finala, piše sportski tjednik Max!

Prvi su put to 1995. godine bili Robert Jarni (Juventus) i Zvonimir Boban (Milan) u finalu Kupa Uefe, odnosno Lige prvaka, a tri godine zatim Zvonimir Soldo (Stuttgart) i Davor Šuker (Real Madrid) bili su u finalu Kupa pobjednika kupova i Lige prvaka.

No nijednom dvojica Hrvata nisu osvojila oba finala, cilj koji će ove godine ganjati dvojica najboljih vezista španjolske Primere: kralj Luka i Ivan od Seville, Luka Modrić i Ivan Rakitić, lideri Real Madrida i ponosa Andaluzije, dvojica suparnika sa španjolskih travnjaka, ali i prijatelji, na kraju i nezamjenjiv tandem u hrvatskoj reprezentaciji.

O pripremi utakmice u Torinu, razmišljanjima o njoj i suparniku razgovarali smo s kapetanom Seville Ivanom Rakitićem (26). Kaže da nikada u karijeri nije igrao važniji meč...

Ivan Rakitić ove sezone odigrao je rekordan broj utakmica u jednoj sezoni, čak 55 računamo li i reprezentativne nastupe. Sa Sevillom je u pohod na finale Uefine lige krenuo iz 3. kvalifikacijskog pretkola, iz Podgorice, potom proputovao kroz Wroclaw, Estoril, Freiburg, Maribor, pa u eliminacijama izbacio gradskoga suparnika Betis, te Porto i Valenciju. Ukupno 17 nastupa i tri pogotka.Jeste li umorni od tolikih utakmica, osjećate li zasićenje, tražite li poštedu?, pitamo kapetana Seville.

– Nikada! Pa kako bih tražio poštedu kad sam u najsretnijem razdoblju karijere. Doduše, ponekad je zaista naporno, no kad znam koliko nam znače sve te utakmice, i ne pomišljam na umor – kaže Rakitić.

Valjda se toliko utakmica neće odraziti na vašu formu na SP-u u Brazilu?

- Neće, imat ću dovoljno snage. To je poseban motiv za svakoga igrača, to su utakmice u kojima se leti.Nogometaši Seville u Torino putuju u utorak ujutro, utakmica s Benficom igra se u srijedu od 20.45 sati.

Supruga Raquel ići će sa mnom u Torino, dok je kći Althea još malena pa ćemo je poštedjeti napora. Ostat će s bakom u Španjolskoj – nastavlja Raketa.Kad mu se spomene Benfica, Ivan nema dvojbe – to je najveća utakmica njegove karijere.

– To je europski finale, koji se igra možda jednom u životu.Veći čak i od derbija s Realom i Barcom u Primeri?– Pa to se ne može uspoređivati. To je utakmica za europski trofej, i to meni prva u karijeri...

Trobojnica će sigurno biti pri ruci

Favoriti ste u susretu s Benficom?

- Dao bih suparniku blagu prednost, zbog njegova većeg iskustva u takvim utakmicama. Ali, borit ćemo se kao lavovi, oni sigurno ne žele taj trofej više od nas.

Mogući su i jedanaesterci, na taj način Sevilla je posljednji put, 2007. godine, osvojila taj trofej svladavši Espanyol?

– Ne zazirem od jedanaesteraca, ako to mislite. Neka dođu i oni, ja ću pucati, svejedno mi je kako, samo da pobijedimo.

Brazil je kruna sezone

Je li kapetan pripremio hrvatsku trobojnicu, ako dođe do podizanja pehara?

– Trobojnica će sigurno biti pri ruci, to će biti najlakši dio, samo da ga mi osvojimo.

Zakasnit ćete na pripreme reprezentacije za SP u Brazilu? Predah u Švicarskoj?

– Predahnut ću na nekoliko dana, treba bi samo malo odmora od tih aviona, stresova...

Benfica je pred vratima, a Brazil u mislima?

– Ne, nije još. Ima vremena do Sao Paula, a to će tek biti najljepše, ono čemu se najviše radujem. Kruna sezone – zaključio je Rakitić.

Uoči torinskoga finala, iz švicarskoga Möhlina javio nam se i Ivanov otac Luka Rakitić, vjerni pratitelj i najveći navijač na svim sinovim utakmicama. U Ivanovu rodnome mjestu traju pripreme za “iskrcavanje u Torino”.

– Pripremili smo jedan autobus, s obitelji, prijateljima, igračima našega kluba “Pajde” iz Möhlina. Za sada nas je 42. Jedan autobus dolazi i iz Splita, organizira ga Ivanov vjenčani kum Keto. Bit će nas u Torinu stotinjak, imat će Ivan veliku potporu – kaže Luka Rakitić.

Tata ide u Brazil

Nekada, kada je Ivan igrao u Schalkeu, tata je bio na svakoj utakmici.

– Vozio sam tada golf koji je Ivan dobio od Basela. Njime sam svaki vikend putovao 600-tinjak kilometara u Njemačku, nisam izostao ni s jedne utakmice. U Sevillu smo išli rjeđe, a sada imamo izravnu avionsku liniju iz Basela, pa se supruga i ja izmjenjujemo kod sina.

Spremate li se i u Brazil?

– Za sada imam zrakoplovnu kartu za Sao Paulo, za otvorenje, a priželjkujem da se vratim i na – zatvaranje! A znate što to znači, da sina u dresu Hrvatske gledam i u finalu.

Komentara 1

Avatar franioprvi
franioprvi
21:06 11.05.2014.

kad se pise o uspjesnosi Hrvata , komentara ... nema. Raketa , znam da ces ti kao kapetan podici Europa cup.n podici Europa cup.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije