Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crni fond HDZ-a

Jarnjak je kao osumnjičenik satima iznosio obranu u USKOK-u

jarnjak (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/9
Autori: Ivana Jakelić, Ivanka Toma, Marijana Zrinjski/VLM
09.11.2011.
u 09:18

Ivan Jarnjak i Ratko Maček danas su u USKOK-u iznosili obrane vezano za crni fond HDZ-a

Ivan Jarnjak, bivši tajnik HDZ-a, i Ratko Maček, nekadašnji glasnogovornik Vlade i HDZ-a, jučer su nekoliko sati proveli na ispitivanju u USKOK-u, a obojica su iskaze satima davali kao – osumnjičenici. I jednog i drugog USKOK sumnjiči za udruživanje radi počinjenja djela te pokušaj zloporabe položaja i ovlasti, a cijela priča veže se za crne fondove iz kojih se godinama financirala vladajuća stranka.

Na “megdan” tužiteljima prvi je u pratnji odvjetnika Petra Pavkovića došao Jarnjak. U zgradu u Gajevoj 30 ušao je malo prije 9 sati, a iz nje je izašao oko 12.30. On za razgovor s novinarima nije bio raspoložen, dok je njegov branitelj tek kratko kazao:

– Iznijeli smo obranu i odgovorili na sva postavljena pitanja. Upozorili smo na sve dokaze koji nam idu u prilog, a o samom sadržaju iskaza ne mogu vam govoriti zbog tajnosti istrage – kazao je Pavković, dok je Jarnjak njegovo obraćanje novinarima šutke promatrao sa strane.

Bili posrednici

Ništa rječitiji nije bio ni Tihomir Rubeša, odvjetnik Ratka Mačeka. I on je tek kazao da je Maček, koji je u USKOK došao oko 11 sati, a iz njega izašao oko 13.30., iznio obranu te odgovorio na sva pitanja.

Jesu li Maček i Jarnjak u svojim, kako se to u posljednje vrijeme u odvjetničkim krugovima zove, aktivnim obranama, kazali i nešto što tereti njihova bivšeg šefa Sanadera, za sada nije poznato. U prijašnjim javnim nastupima obojica su negirali da su upleteni u bilo kakve kriminalne poslove, a tvrdili su i da nije bilo nikakva financiranja ispod stola. No USKOK, ako je suditi prema zahtjevu za proširenje istrage od 25. listopada, kojim su, uz Mačeka i Jarnjaka, nedavno obuhvaćeni i Sanader, blagajnica Branka Pavošević, Nevenka Jurak, Bojan Dimić, Anita Lončar Papeš te sam HDZ kao pravna osoba, očito ne misli tako.

Sve njih sumnjiči se da su od 2003. do početka 2009., u skladu s prijašnjim dogovorom, koristeći se Fimi medijom, poduzećem N. Jurak, iz državnih tvrtki izvukli desetke milijuna kuna. Dio tog novca, prema USKOK-u, išao je Sanaderu (USKOK tvrdi najmanje 15 milijuna kuna), a dio se trošio i na financiranje HDZ-a. U dijelu istrage za Fimi mediju koja je proširena na HDZ kao pravnu osobu navodi se da je kroz crne fondove te stranke prošlo najmanje 23 milijuna kuna.

Kad je riječ o Jarnjakovoj i Mačekovoj ulozi u tim “poslovima”, oni su, prema USKOK-u, bili posrednici koji su Sanaderove naredbe o raspolaganju prikupljenim novcem prosljeđivali blagajnici B. Pavošević. Naime, mnoge fizičke i pravne osobe uplaćivale su različite donacije HDZ-u, pa je tako, primjerice, tvrdi USKOK, Jarnjak jednom prigodom od za sada neutvrđenih osoba primio oko 2 milijuna kuna. Taj novac B. Pavošević nije evidentirala u poslovnim knjigama pa tužitelji smatraju da je na taj način skupljen novac za crni fond HDZ-a od najmanje 23 milijuna kuna.

Kako je bila riječ o neevidentiranom novcu, prema USKOK-u, B. Pavošević mjesečno ga je isplaćivala komu je trebalo, a naloge za to davali su joj Sanader, Barišić, Jarnjak i Maček. Novcem iz tog crnog fonda kupljen je i famozni blindirani BMW za Sanadera i udjeli u pojedinim medijima te su isplaćivani honorari pojedinim zvijezdama.

Nered u vođenju

Jarnjaka je najviše teretila bivša blagajnica B. Pavošević, dok je Mačeka uz nju ozbiljno teretio i Barišić. Blagajnica je spominjala više iznosa koje je Maček odnosio iz crne blagajne za potrebe podmirivanja troškova u kampanji, dok se iz Barišićeva iskaza doznalo za kupnju Hrvatskog lista te za financiranje Osječke televizije, što je operativno provodio Maček.

USKOK je svim odgovornim osobama u HDZ-u, pa tako i Jarnjaku, pozive za saslušanje poslao odmah nakon otvaranja istrage, no jedino se Jarnjakov poziv isprva vratio pa su ga morali pozivati drugi put.

Inače, iz neslužbenih izvora može se čuti da se Jarnjak namjerava braniti na dva načina. Prvi je pozivanje na Statut HDZ-a, prema kojemu je briga za stranačku blagajnu bila izvan dometa i kontrole glavnog tajnika. Osim obrane prema kojoj nije kriv po “zapovjednoj” odgovornosti, Jarnjak bi, kako je znao najaviti u bliskim krugovima, mogao ispričati ponešto i o odnosima unutar samog vrha stranke. Tvrdi, naime, da Pavošević, koja je vodila crnu blagajnu, njemu nije polagala račune, već je imala izravne kontakte sa Sanaderom. Blagajnica se, znao je govoriti Jarnjak, često sastajala s premijerom u četiri oka.

Sam Jarnjak, često je govorio u posljednje vrijeme, nije bio zadovoljan načinom njezina rada jer je navodno bila nestručna i površna pa je bilo mnogo nereda u vođenju stranačkih poslovnih knjiga. Unatoč tome, ništa nije mogao učiniti jer je imala Sanaderovu zaštitu. Smijenjena je tek nakon što je Državna revizija dala negativan nalaz za poslovanje HDZ-a 2007. godine. No, tada je Pavošević premještena na druge poslove, ali je nastavila voditi crnu blagajnu.

>>J. Kosor: Neću dati ostavku i nećemo dopustiti da se HDZ uruši

>>HDZ je oštetio državu za čak 32 milijuna kuna!

Komentara 215

OB
-obrisani-
11:56 09.11.2011.

kad bi LJUDI na BALKANU isli na posao tako masovno --kao sto idu u KLADIONICE balkan bi izgledao drukcije.hehehehehheeheh

FE
Felicijen
16:03 09.11.2011.

Nebu zagorca nitko preveslal...

WW
WIR WERDEN SIEGEN
07:16 10.11.2011.

Pa tko piše o tome?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije