Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Jakovčić: Nije mi žao Milanovića, posljednjih je mjeseci zatrovao politički prostor. Bio je više frajer s ulice nego državnik u politici

31.01.2014., Zagreb - Predsjednik IDS-a Ivan Jakovcic kandidat je te stranke za clana Europskog parlamenta na predstojecim izborima.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/4
11.01.2017.
u 21:50

Jedan od najaktivnijih europarlamentaraca Ivan Jakovčić objašnjava zašto ne pripada ljevici, nego centru, zbog čega Rusiji treba ukinuti sankcije, zašto je bodrio Andreja Plenkovića te kako gleda na odlazak Zorana Milanovića

Ivan Jakovčić jedan je od najaktivnijih europarlamentaraca, po broju izlazaka za govornicu u Strasbourgu nadmašio je i vođu Brexita Nigela Faragea, ali i brojne druge kolege. Razgovor s njim uvijek je zanimljiv jer Nino nema dlake na jeziku – otvoreno govori o Plenkoviću i Bernardiću kao pozitivnim, o Karamarku i Milanoviću kao negativnim političkim figurama, o svojim odnosima s Budišom i Račanom, ali i o potrebi ukidanja sankcija Rusiji.

Jedno od najvažnijih svjetskih pitanja koje će se potezati i u 2017., a i te kako se tiče i nas, jest odnos prema Rusiji. Zalažete li se za ukidanje sankcija Moskvi i zašto?

Mislim da sankcije protiv Rusije, kako su postavljene, nisu održive, a sigurno nisu ni korisne! Treba preispitati tu odluku! Naime, sigurno je da velik broj zastupnika u Europskom parlamentu misli slično. Naravno da Putinova politika ima bezbroj mana, ali ja sam zagovornik “realpolitik” logike. Putin ima čvrstu vlast i podršku u Rusiji i to treba uvažiti. Ako se sada još dogodi i zatopljivanje odnosa na relaciji SAD – Rusija, mi ćemo, kao Europa, biti na margini. To si ne smijemo dopustiti!

Hoćete li kroz Europski parlament, u kojem ste jedan od najaktivnijih zastupnika, poticati pitanje sankcija prema Rusiji?

U mnogobrojnim neformalnim razgovorima među nama zastupnicima iz stranaka koje čine tzv. Europsku koaliciju jasno je da mnogi misle da treba razmotriti pitanje sankcija. Sigurno će biti ozbiljnih razgovora na ovu temu već početkom godine. Znamo da, paradoksalno, ali istinito, i krajnja desnica i krajnja ljevica imaju stav kojim zagovaraju suradnju s Rusijom. Dakle, jasno je da ova godina vrlo vjerojatno donosi promjene na relaciji EU – Rusija i uvjeren sam da je to dobro.

Koliko europska poljoprivreda trpi zbog sankcija Rusiji?

To su štete u milijardama eura! Naravno da je Rusija naš logičan i prirodan partner u mnogim sektorima koji su sada u ozbiljnim problemima. Poljoprivreda je najočitiji takav sektor. Goleme gubitke zbog nemogućnosti izvoza u Rusiju nije moguće nadoknaditi na drugim tržištima. Naročito ne tako brzo. Međutim, ovdje osim ekonomskog problema imamo i politički problem. Upravo su u mnogim zemljama seljaci, nezadovoljni europskom politikom, protivnici ovakvog EU! Dakle, šteta je najmanje dvostruka!

Kakav bi Hrvatska uopće stav trebala prema Rusiji? Podržavate li nedavni Plenkovićev posjet Ukrajini?

Za Hrvatsku su važni odlični odnosi i s Ukrajinom i s Rusijom! To treba biti naša politika! Naravno da je Plenković u dobroj namjeri posjetio Ukrajinu i govorio o hrvatskim iskustvima mirne integracije, ali to su potpuno različite okolnosti. To su potpuno drukčije povijesne, političke i međunarodne okolnosti i to treba imati na umu kada govorimo o rješenju krize u Ukrajini. Tek kada ukrajinski Parlament donese jasne zakone o snažnoj decentralizaciji Ukrajine, mogu se očekivati pozitivni pomaci rješenja krize!

Vjerujete li da će sankcije Rusiji imati učinak i da će Rusi vratiti Krim Ukrajini?

Naravno da ne vjerujem! Zato se i pitam hoće li sankcije koje smo uveli prema Rusiji zbog Krima biti trajno stanje. Rusija neće vratiti Krim, što znači da ćemo sankcije imati kao oblik ekonomskih odnosa? Pa to je neodrživo!

Nedostaju li vam u Europarlamentu Plenković i Stier, ipak ste godinama zajednički “branili” hrvatske boje u Strasbourgu?

Da, jer smo imali vrlo bliske odnose. I s Andrejem i s Davorom bio sam često u kontaktu i razmjenjivali smo stajališta o situaciji u Hrvatskoj. Osobno sam iskreno bodrio Andreja u njegovim namjerama jer mislim da je on sušta suprotnost onoga što su u hrvatskoj politici predstavljali Karamarko i Milanović. Naravno da se i Plenković sada suočava s mnogim problemima i ne podupirem neke njegove poteze, ali mislim da je došao u dobrom trenutku da bi se pomakla katastrofalna politička situacija u HDZ-u i SDP-u! Očekujem da će Plenković i Bernardić uvesti novu političku kulturu i, ako se taj proces zaista i dogodi, bit će to dobitak za europsku Hrvatsku!

Kakva je inače suradnja vas hrvatskih zastupnika u Strasbourgu, nađete li ponekad zajednički jezik, recimo, s Marijanom Petir?

Pa kud ste baš nju našli?! Odnosi su među svima nama uglavnom O.K.! Ja sam najbliži s Radošem, ali imam vrlo prijateljsku komunikaciju i sa Škrlecom i s kolegicama Borzan i Šuicom koje odlično rade svoj posao. U nekoliko sam navrata surađivao na temu Jadrana s Ružom Tomašić i sve je bilo vrlo uspješno!

Budući da ste dosta svestrani u Europarlamentu, imate li već sada na umu koje ćete akcije pokrenuti 2017.?

Imao sam mnogobrojne aktivnosti i nastupe u ove dvije i pol godine mandata. Drago mi je što su mnogi zapazili moj rad i prate me i izvan Hrvatske. U ovoj godini mislim biti aktivniji na području poljoprivrede, turizma i regionalnog razvoja. Također, aktivnosti vezane uz vanjsku politiku namjeravam još više fokusirati na zemlje Zapadnog Balkana s naglaskom na Srbiju, BiH i Crnu Goru. Očekujem i novi krug razgovora s predstavnicima Albanije.

Ne sviđa mi se taj tip

o Farageu

Kakav je odnos s britanskim europarlamentarcima, razgovarate li s njima ili su oni već sada izolirani? Raspravljate li ponekad s “vođom” Brexita Nigelom Farageom?

Ne sviđa mi se taj tip. Iako u njegovoj skupini ima nekoliko sasvim pristojnih kolega, oni su meni jako strano političko pleme u Europarlamentu. Jednostavno mi nisu sjeli. Od osoba koje su politički suprotstavljene razgovarao sam sa zastupnicom Mussolini i objasnio joj sadašnje stanje talijanske manjine u Istri što ona očito nije znala.

Postoji li ozbiljna bojazan od novih izlazaka iz EU, može li EU doći u pitanje?

Pa Unija je sigurno poljuljana. Nije tu samo Brexit ili jačanje krajnje desnice. EU je troma i nefunkcionalna cjelina. Treba nam radikalan redizajn. Treba nam više Europe tamo gdje je to dobrodošlo, npr. u energetici, digitalnom sektoru, općoj infrastrukturi, zaštiti okoliša, ali i manje Europe tamo gdje se ne uspijevamo dogovoriti. Osobno sam za više Europe, ali to ne smije biti pod svaku cijenu. Mislim da nam treba odmah iznimno jaka zajednička obrambena i obavještajna politika, ali znam da svi nisu za takva rješenja.

Pripadate lijevom političkom spektru, zašto je ljevica danas na koljenima, što se dogodilo s lijevim strankama da posvuda gube izbore?

Pripadam centru s pogledom na lijevo! To je moja definicija političke pozicije! Puno je razloga zašto klasična ljevica nestaje: nedavno u Italiji i Hrvatskoj zbog karaktera pojedinca, ranije u Mađarskoj i Poljskoj zbog koruptivnih afera, u Francuskoj zbog blijede politike... Međutim, ima i pozitivnih pomaka, primjerice nedavno u Rumunjskoj i Bugarskoj. Prognoze u nekim zemljama kao u Njemačkoj, Austriji i Nizozemskoj nisu tako loše. Ljevica se nije prilagodila brzim socioekonomskim promjenama koje su se dogodile zadnjih desetljeća ili su pak iznevjerili svoje tradicionalne birače!

I u Hrvatskoj je ljevica izgubila izbore. No, vjerujem da niste zbog toga nesretni jer vam je Milanović uz pomoć Kajina htio preoteti Istru. Je li vam žao što je Milanović otišao?

Uopće mi nije žao. Posljednji mjeseci u kojima je dodatno zatrovao politički prostor u Hrvatskoj samo pokazuju da nije bio dorastao izazovu. On je više bio “frajer s ulice” nego “državnik” u politici. Takav je bio njegov svakodnevni rječnik i način rada. To može biti simpatično neko vrijeme, ali za ozbiljan dugoročan rad u politici trebaju druge vrijednosti. On je SDP jako srozao i Bernardić će imati jako težak posao. Nadam se da je Bero puno naučio na greškama prethodnika i da će voditi daleko mudriju politiku.

Očekujete li od premijera Plenkovića da decentralizira Hrvatsku? Kako uopće ocjenjujete njegovu dosadašnju vladavinu?

Ne vjerujem da će decentralizirati Hrvatsku jer nitko nije imao hrabrosti to učiniti pa neće ni on. Vidjet ćemo nakon lokalnih izbora. U slučaju da HDZ zaista poluči dobar rezultat na lokalnim izborima, možda ipak napravi neki korak prema decentralizaciji. Jako zamjeram što nije imao hrabrosti skinuti ploču u Jasenovcu, a i najnoviju priču oko Ine doživljavam više kao političku predstavu, a ne kao ekonomski pametnu odluku! Bilo je i dobrih poteza tako da trebamo očekivati da će uporni Andrej htjeti dugo biti premijer!

Ima li u Istri danas pobornika ideje o samostalnosti te regije?

Samostalnost Istre kao države nikad nije bila ozbiljna politička tema. Ono što sigurno jest tema više je financijske i druge autonomije za Istru. Puno više ovlasti i novca za svaku županiju, grad i općinu i IDS će biti zadovoljan!

Ima li u Hrvatskoj radikalne desnice i radikalne ljevice? Što kažete na pojavu Nove ljevice, može li ta stranka ugroziti Bernardićev SDP?

Čini mi se da su političke karte u Hrvatskoj nekako posložene! Imamo SDP i HDZ i u nekim dijelovima hrvatske nešto jači HNS, HSS i, naravno, IDS u Istri. Pitanje je koliko dugo mogu opstati Most i Živi zid. Oni su uglavnom dobili protestne glasove ili glasove onih koji su razočarani glavnim strankama.

Kako funkcionira vaše selo Sveti Juraj, kojem ste vlasnik, iznajmljujete li ga turistima, ostvaruje li prihode?

Selo Sveti Juraj ide u turističku ponudu i donosit će prihode da bi se vraćao kredit koji sam podignuo radi obnove i uređenja sela. To su tri manje kamene istarske starije kuće pa, kad znatiželjnici prolaze, pitaju se gdje je to Jakovčićevo selo... Svakako, vrlo sam sretan što sam obnovio napušteno i razrušeno selo. Posadio sam i maslinik tako da ću se baviti i poljoprivredom.

Čime se još bavite u životu, znamo za proizvodnju bezalkoholnih pića?

Nažalost, od proizvodnje bezalkoholnog pića Gineta odustao sam jer je bilo previše zločestih i ljubomornih ljudi oko mene. To vam je tako kad ste uspješni. Namjeravam se ozbiljno baviti poljoprivredom i to ne samo proizvodnjom maslinova ulja, nego i nekih inovativnih bioproizvoda.

Dobitnik ste počasne titule viteza kulinarstva. Što volite kuhati, dajte nam neku zgodnu ideju za ovo postprazničko vrijeme?

Sad kad ste se prejeli svega, odmah skuhajte jednu slasnu istarsku maneštru! Puno graha, leće, malo slanutka i kukuruza dugo kuhajte na prije toga pirjanoj smjesi luka, češnjaka, mrkve i rajčica. Ajde dobro, stavite i malo, ali malo kobasice da bi okus bio savršen!

Koja je tajna istarskog uspjeha? Najposjećenija je turistička regija u Hrvatskoj, turisti su ludi za tartufima, svi govore o mesu boškarina, hvale malvaziju... Kao da je sve u Istri bolje nego u ostatku zemlje?

Nama se razvoj u turizmu i poljoprivredi nije dogodio slučajno! To je bila politika IDS-a sve ovo vrijeme. Snažna suradnja i uzajamno povjerenje javnog i privatnog sektora urodili su ozbiljnim uspjehom. Možemo tome pridodati još mnogo drugog, ali to je osnova uspjeha. Mi smo znali što želimo i znali smo kako. Zamislite da nas je još i država pratila, gdje bi Istri bio kraj? Evo samo jedan primjer: da je realizirana ideja Brijunske rivijere, imali bismo barem 15-20% veće turističke prihode. To bi donijelo sveukupan procvat južne Istre, pogotovo Pule. Možda će sadašnja Vlada to razumjeti.

Imate li planove što ćete dalje raditi kada završi vaš mandat europarlamentarca? Želite li se ponovno kandidirati za to mjesto ili vam je dosta?

O mojoj daljnjoj političkoj karijeri odlučivat će vodstvo IDS-a. Svatko tko je inficiran virusom politike, kao što sam i ja, volio bi ostati u politici. Međutim, ne bude li moguće ponoviti mandat u Europskom parlamentu, bit ću jako sretan budem li županijski ili općinski vijećnik. Naravno, u općini Grožnjan!

Kakva vam je bila suradnja s Budišom i pokojnim Ivicom Račanom?

Iz današnje perspektive sve ima potpuno drugi smisao. Nakon svega što se u međuvremenu u hrvatskoj politici dogodilo, oni su vrlo pozitivni primjeri. S Budišom sam imao često napete odnose, a prema Račanu sam uglavnom bio prijateljski nastrojen. Imali smo probleme u nekim izborima jer je i Račan, kao Milanović, htio pobijediti u Istri. Kad je vidio da to ne ide, opet smo se zbližili. Ivica je meni puno više odgovarao po osobnom karakteru od Zorana.

Kako komentirate izbacivanje predsjednika Mesića iz njegova ureda s obzirom na to da ga je IDS podržao?

To je političko sljepilo. Vrlo jadno i vrlo nisko. Svaka nova politička garnitura trebala bi imati minimum poštovanja prema prethodnoj. Pogotovo kada je riječ o tako visokoj poziciji kao što je to predsjednik Republike!

>> Jakovčić objasnio zašto se upustio u 'okršaj' s unukom Benita Mussolinija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije