Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Zambija

Istražili smo što je s kaznenom prijavom protiv Pernara, evo što kaže pravobraniteljica Ljubičić

Zagreb: Pernar podnio 4 kaznene prijave zbog posvajanja djece iz Konga
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
02.06.2023.
u 13:21

Prijava pravobraniteljice poslana je još 13. veljače pa smo provjerili što se s njome u međuvremenu dogodilo

Nezamislivu kampanju protiv osmero Hrvata kojima se sudilo u Zambiji za trgovanje djecom, za što su u četvrtak oslobođeni, vodio je bivši saborski zastupnik Ivan Pernar, zbog čega je i sam zaradio kaznenu prijavu. Pernar je hrvatske državljane prijavljivao zambijskoj policiji ističući, među ostalim, kako je jedan posvojitelj transrodna osoba.

Pernara je još u veljači prijavila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Kaznenu prijavu DORH-u podnijela je, kako je tada izvijestila, zbog povrede Zakona o ravnopravnosti spolova s obilježjima kaznenih djela. Radi se, konkretno, o dva kaznena djela – javnog poticanja na mržnju te nedopuštene uporabe osobnih podataka.

– Pozivanje na procesuiranje hrvatskog građanina u drugoj državi koja ima vrlo restriktivna prava dovodi hrvatskog građanina u nepovoljan položaj, gdje mu je zapriječena kazna od 30 godina do doživotnog zatvora. Smatramo to zastrašujućim te je taj čin moguće prepoznati kao kazneno ili prekršajno djelo – pojasnila je Višnja Ljubičić medijima u veljači.

VIDEO Bivši saborski zastupnik Ivan Pernar vratio se na hrvatsku javnu scenu. Bolje da nije

VEZANI ČLANCI: 

Prijava pravobraniteljice poslana je još 13. veljače pa smo provjerili što se s njome u međuvremenu dogodilo.

– Pravobraniteljica je nakon podnošenja kaznene prijave protiv Ivana Pernara zaprimila povratne informacije od DORH-a da je njena prijava proslijeđena na daljnje postupanje nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Nedavno smo zatražili dodatne informacije o tome u kojoj je fazi postupanje DORH po podnesenoj prijavi te o tome još nismo zaprimili nikakav odgovor od DORH-a – kažu nam u Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Napominju i kako je postupanje DORH-a u ovoj fazi postupka tajno pa nam ne mogu dati više informacija o slučaju. Usto, pravobraniteljica je, dodaju u njezinu Uredu, po Zakonu o ravnopravnosti spolova dužna čuvati kao službenu tajnu sve podatke za koje dozna pri obavljanju svojih poslova. 

Iz ŽDO Zagreb samo su nam kratko odgovorili da se provode izvidi. Istaknuli su i kako je postupanje tijekom izvida tajno pa nisu u mogućnosti dati više informacija.

FOTOGALERIJA Agonija Hrvata u Zambiji trajala je šest mjeseci 

Zagreb: Pernar podnio 4 kaznene prijave zbog posvajanja djece iz Konga
1/15

Komentara 48

NI
Nipos66
13:39 02.06.2023.

Kakvo nam je pravo(krivo)suđe ne bih se iznenadio da Ivana i osude.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
14:13 02.06.2023.

Bolje da ne dođe do suđenja, jer se onda spominje i trećina nestalih "posvojenih" crnčića, kao i umješanost visoko pozicioniranih u šverc istih. Uostalom, nisam rekao ja, već Čičak.

SA
saneko23
14:47 02.06.2023.

Ima Pernar još polsa u RH, treba ispitati gdje su ona nestala posvojena djeca iz RH, tko je kome koliko plaćao, kako pravosuđe provodi i štanca dokumente koji su krivotvoreni, dal MUP radi popis svih koji su posvojeni itd. Ima još posla...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije