Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMENTAR

Istraga o ratnim kvadratima važna za raščišćavanje problema iz '90-ih

šušak gojko
Arhiva VL
22.01.2011.
u 21:50

Mnoge pomno skrivane tajne o dodjelama vojnih stanova iz razdoblja od 1991. do 1996. ovih će dana početi izlaziti u javnosti.

Uredništvu Večernjeg lista prije dva mjeseca ponuđena je za objavu kompletna baza podataka o vojnim stanovima u Hrvatskoj. Osoba koja nam je dostavila datoteke s četrdesetak tisuća imena zauzvrat nije tražila ništa niti bi bilo etično da se za takve informacije daje kompenzacija.

Nikada ne plaćamo informacije, pa ni za dokumente koji nam se nude svakodnevno.

Motiv da nam se na uvid i objavu preda cjelokupna baza podataka o vojnim stanovima u Hrvatskoj bila je da se javnosti otkriju dosad nepoznati podaci o tome tko je sve i na koji način došao u priliku dobiti vojni stan. Drugi motiv bio je da istražimo što se sa silnim društvenim bogatstvom, tzv. ratnim kvadratima dijeljenim uglavnom tijekom Domovinskog rata, događalo poslije, sve do današnjih dana.

U svjetlu svih afera koje su u proteklih godinu i pol izlazile u javnosti ovaj dosje je u društvenom i političkom smislu važan korak u raščišćavanju s problematičnim dijelom 90-ih. Mnoge činjenice vezane za sumnjive dodjele stanova objavljivane su u medijima, međutim nitko do sada nije imao priliku pregledati cjelokupnu dokumentaciju.

Nakon što smo pregledali sve što nam je dostavljeno, odlučili smo da nećemo objaviti potpun popis stanova. Učinili bismo veliku nepravdu prema tisućama običnih ljudi, udovica, branitelja koji su po svim zakonskim i moralnim pravilima zaslužili stan. Idućih dana objavljivat ćemo svakodnevno rezultate našeg opsežnog istraživanja vezanog samo uz one javne, političke i vojne osobe za koje smo zaključili da je interes javnosti da se znaju sve činjenice i okolnosti.

Pozivamo i vas, dragi čitatelji, da nam pomognete i javite svoje spoznaje o ovoj temi.

 

Ključne riječi

Komentara 9

OB
-obrisani-
22:03 22.01.2011.

skroz jednostavno-----KAKO SU ONI OFICIRI --JNA--KOJI SU NAPUSTILI TE ISTE STANOVE --DOSLI DO TIH ISTIH STANOVA PO ZASLUZI ILI.....???????? koje su poslje preuzeli POBJEDNICI??????

JI
jimbeam
01:16 23.01.2011.

Gojko Šupak,djelitelj stanova zaslužnim ADZ-jovcima!

Avatar Idler 3
Idler 3
22:23 22.01.2011.

A imate li informaciju jel i ta \"časna osoba\" slučajno dobila neki stan il se radi o bivšem udbašu koji je već od prije imao vilu >:-))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije