Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sedam osoba iz tvrtke Đakovština d. d. u stečaju, na čelu s direktorom Mijom Matićem i članom uprave Paškom Gašparom, privedeno u policiju

Istraga u đakovačkim silosima: Matić i Gašpar privedeni na sud

djakovstina
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
04.02.2010.
u 11:47

Čelnici tvrtke sumnjiče se da su 3000 tona tuđe pšenice i kukuruza utrošili za poslovanje.

Direktor tvrtke Đakovština d.d. u stečaju Mijo Matić te član uprave Paško Gašpar privedeni su u Istražni centar Županijskoga suda u Osijeku zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave. Za krivotvorenje se tereti još pet osoba, četvero zaposlenika te tvrtke i inspektorica Ministarstva gospodarstva. Prijavu je zaradila i sama TD Đakovština d.d. U PU nisu željeli otkriti identitet osumnjičenih, no djelatnici Đakovštine rekli su nam kako su ujutro policajci došli u tvrtku i s posla odvezli tehnologe Željka Perića i Marijana Bakulu te direktora profitnog centra Silosi Ivicu Vuksanovića.

“Samo želimo raditi”


Čelne ljude Đakovštine tereti se da su tuđe žito iz skladišta preradili bez znanja vlasnika, proizvode prodali i novac potrošili za tekuće poslovanje tvrtke, a dokumentaciju o stanju zaliha žita krivotvorili. Ravnateljstvo za robne zalihe i kooperanti oštećeni su tako za približno 22 milijuna kuna. Lani je, kako se barata u javnosti, nestalo oko 2000 tona pšenice i 1000 tona kukuruza, silosi su prazni, a novca nema. Matića se još tereti i da je za poslovanje iskoristio i 5,8 milijuna kuna, realiziranih u Stanici za tehnički pregled motornih vozila u sklopu Đakovštine, iako novac pripada Županijskoj upravi za ceste i Fondu za zaštitu okoliša.

Protiv uprave tvrtke kaznenu su prijavu nedavno podnijeli i zaposlenici, koji su vijest o dovođenju u policiju primili prilično ravnodušno.

– Samo želimo nastaviti normalnu proizvodnju, a državne službe neka rade svoj posao. Ova nam je istraga nekakva zadovoljština, ima i onih koji će reći “uh, napokon”, ipak nas je uprava dovela u ovu situaciju. Ali ne možemo ništa reći dok im se krivnja ne dokaže – kazao nam je sindikalni povjerenik Mario Vuković.

Kaznenu su prijavu radnici podnijeli jer su, podsjeća naš sugovornik, punih dvadeset mjeseci dobivali samo neto plaću, nisu im uplaćivani doprinosi. No ta je prijava još predmet kriminalističke istrage koja jučerašnjim privođenjem nije završena.

Pandorina kutija


Iako je tvrtka stalno u blokadi od travnja, podsjeća Vuković, stečaj je proglašen tek prije nekoliko dana.

Đakovština, koja zapošljava približno 530 radnika i ima više od tisuću kooperanata, u stečaj je otišla zbog gubitka od 500 milijuna kuna.

Posrnulu je Đakovštinu prošloga tjedna zakupila tvrtka Žito Marka Pipunića. Spas je to za približno 400 radnika, a ostali će vjerojatno negdje drugdje morati tražiti bolje sutra.

Državnom proračunu Đakovština duguje više od 50 milijuna kuna, a proteklog je vikenda predsjednica Vlade Jadranka Kosor u Valpovu poručila kako taj dug ne može biti oprošten jer bi to otvorilo Pandorinu kutiju te je istaknula kako se hitno mora “drastično kazniti odgovorne za neviđenu pljačku”.

Komentara 49

SU
sudac
15:42 04.02.2010.

siguran sam da ce svi odgovorni biti kaznjeni

ZI
Ziggy313
18:38 04.02.2010.

Šta će biti ako se ispostavi da su direktori žito prodali i potrošili na tekuće poslovanje, tj. plaće radnicima? Hoće li onda ti radnici morati vratiti svoje plaće da bi se isplatili seljaci? Čisto sumnjam...

BD
Boki_dj
14:26 04.02.2010.

Treba ispitati i ove nazovi spasitelje, jer su odvukli žito iz silosa, spašavajući svoju guzicu nauštrb seljaka! Koristeći monopolistički položaj sada podižu cijenu žitnih prerađevina te grabe i gotovinu iz seljčkog džepa! Seljak je prinuđen uzimati hranu za stoku, jer je njegova pokradena Iz Đakovštine!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije