Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priznanje

Istarska vina među najboljima na svijetu

istarska vina
13.09.2010.
u 16:41

Ocijenjena vina karakterizira niz različitih sorti i stilistika, a iz Istre dolaze i dva vina koja su dobila najveći broj bodova dodijeljenih tijekom kušanja.

Istarski vinari zabilježili su vrhunske rezultate tijekom kušanja hrvatskih vina koje je za elektroničku publikaciju Roberta Parkera, najutjecajnijeg vinskog kritičara na svijetu, u svibnju proveo njegov kolega Neal Martin. Recenzirana su vina ukupno 14 istarskih etiketa: Agrolaguna, Arman Franc, Benvenuti, Coronica, Clai, Festigia, Istravino, Kabola, Kozlović, Matić, Matošević, Roxanich, Saints Hills te Trapan.

Ocijenjena vina karakterizira niz različitih sorti i stilistika, a iz Istre dolaze i dva vina koja su dobila najveći broj bodova dodijeljenih tijekom kušanja. 90 bodova zaslužila su vina Uroboros 2008. Brune Trapana i Kabola Amfora 2006. Riječ je o prvoj recenziji hrvatskih vina na stranicama eRobertParker.com, ključnoj publikaciji u formiranju mišljenja međunarodne publike, kao i cijena vina na inozemnim tržištima. Amerikanac Robert Parker, pokretač publikacije, ključna je osoba vinskog svijeta, čija mišljenja prate svi, od hobista do profesionalaca.

Neal Martin je istarska vina kušao tijekom predstavljanja hrvatskih proizvođača u Londonu u svibnju ove godine. U Parkerovim publikacijama dodjeljuju se ocjene na skali od 50 do 100 bodova. Vina u kategoriji 80 do 89 bodova smatraju se iznadprosječnim do vrlo dobrim, a ona u kategoriji 90 do 95 bodova izvanrednim. Iznadprosječnim vrlo dobrim ocijenjeno je čak 25 vina iz Istre.

- Ocjene u Parkerovoj publikaciji su nam otvorile i ona svjetska vrata koja su nam dosad možda bila zatvorena, ocijenio je Ivica Matošević, predsjednik Vinistre, udruge istarskih vinara i vinogradara koja danas broji 111 članova.

Ključne riječi

Komentara 4

1J
1japan
00:26 14.09.2010.

mora da se i novinar nasro malvazije pa je počeo pisati pizdarije.

KU
kukuriku
17:53 13.09.2010.

ma, sve Nasé je Najbolje,..dok ne probas´-Tudje...

MA
marko53
20:05 13.09.2010.

Jako zanimljiva tema.Jedan časopis prikazuje testiranje maslinova ulja.Jedno od testiranih bilo jedno iz Istre.Po ocjeni stručnjaka dobilo je treću kvalitetu.No to nisu vrhnje koje dolaze na kraju. Pobijedila su vina od 6,8 i 12 CFR. Istarsko ulje je bilo tri puta skuplje do njemo po cijeni najbližeg ulja.Cijena za 1L skromnih 74 CHF.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije