Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naplata tv pristojbe

Ministrica preuzela odgovornost i - smijenila savjetnika Živkovića

'24.06.2012., Sibenik - Ministrica Kulture Andrea Zlatar Violic u drustvu stranackih kolega Petra Baranovica i Draska Lambase odrzala konferenciju za medije oko predaje tvrdjave sv. Nikole na koristen
'Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
Autori: Ivanka Toma, Lana Kovačević
07.12.2012.
u 15:59

Ministrica je priznala svoju krivu procjenu koju ‘glavom’ plaća njezin savjetnik

– Osobno preuzimam odgovornost za krivu političku procjenu o tome da nije još trenutak ovu temu prezentirati javnosti. Krivo sam procijenila da to može ostati na razini rasprave u struci, a koja se tiče medijske strategije koja ujedno obuhvaća i financiranje javnih medija – opravdala se danas ministrica Andrea Zlatar, dan nakon što je njezino ministarstvo najavilo dramatičnu promjenu naplate TV pristojbe koja bi se naplaćivala u postotku od plaće ili mirovine. Brzopletost prezentiranja novog modela načina naplate pristojbe, o kojemu nitko iz Vlade nije bio upoznat, a kamo li da ju je Vlada kao tijelo prihvatila i stala iza nje, platio je savjetnik u ministarstvu Milan Živković koji je javnosti prvi prezentirao taj prijedlog.

Više nije savjetnik!

O tome je odlučila ministrica Zlatar i to točno dva sata i 40 minuta nakon što je na konferenciji jasno poručila:” Živkovića je na to mjesto postavila Vlada i ona će odlučivati o njegovoj eventualnoj odgovornosti”. Dapače na vrlo jasno pitanje kako će se ona osobno postaviti u slučaju glavnog savjetnika, Živkovića, Andrea Zlatar nije odgovorila.

– Svoj ću stav reći na kabinetu Vlade i o tome ćete biti pravovremeno obaviješteni – rekla je za trajanja izvanredne konferencije za novinare koju je sama sazvala. O otkazu Živkovića obavijestila je službenim mailom, dva sata nakon konferencije kada više nije bilo potrebno izraziti mišljenje na Vladi jer ona Uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva kulture i sama može odlučiti o “prestanku državne službe imenovanog službenika“! Odluku o otkazu priopćila je mailom, baš kao što je službenim mailom još jučer najprije potvrdila Živkovićeve riječi. – Želim se ispričati svima koji su se osjetili uznemireni i koji su osjetili strah da se nameće nova pristojba i da se uvodi novi porez građanima. Živković je govorio na razini analitičke savjetničke procjene, a ne na razini prijedloga – govorila je Zlatar za trajanja konferencije.

Prijedlog ministarstva kulture, koji je najprije podrazumijevao drastičnu promjenu naplate TV pristojbe - onu neovisnu o posjedovanju televizora, na konferenciji više nije bio prijedlog već “početak rada na medijskoj strategiji koji će trajati šest mjeseci”! Naglasila je kako nema govora o bilo kakvom sukobu koalicijskih partnera, te danas, nakon političkog pritiska i bure reakcija na “prijedlog”, ili kako ona to zove “početak rada”, izrazila i stav svoje stranke napomenuvši kako HNS ne podupire nove poreze u vremenu krize.

Zašto se zaletio?

Na pitanje zašto se savjetnik tako “zaletio” kratko je odgovorila: “bio je zvan od strane novinara”.

Ipak, ne predomisli li se i sutra, predloženi model je, barem kako je rekla, jedan od čitavog niza modela koji bi se mogao primjenjivati.

– Najprije ćemo raspravljati o novoj medijskoj strategiji pa će to tek onda ići na razmatranje u Vladu – rekla je ministrica.

>> Dragovan: Valjda u tom ministarstvu postoji ministrica

Komentara 83

RA
rasplinjač
16:55 07.12.2012.

Svakodnevno nas Vlada i njeni pikzibneri uveseljavaju svojim prtljanjem i neznanjem. Zoka mudro šuti, a kad kaže onda izvali glupost. Pa se nije ni čudti onda ostalim klimavcima poput ove jadne kokoške među tim jadnim kukurikavcima....zemljo otvori se!!!..i progutaj oveve harlekine i zgubidane na čelu sa skijašem amaterom.....

JS
ja sam gladan
22:46 07.12.2012.

Pa ima li itko normalan u ovoj papazjaniji od koalicije? Bilo bi smiješno, da nije tragično!

Avatar Aahz
Aahz
16:19 07.12.2012.

"– Osobno preuzimam odgovornost za krivu političku procjenu o tome da nije još trenutak ovu temu predstavljati javnosti." Nemojte je uopće predstavljati...ustvari, nemojte uopće takve niti razmatrati, a kamoli raspravljati. Jedino kaj nas zanima je kad mislite tu 'HRT haračarač pristojbu' ukinuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije