Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFERENDUM

Islanđani odbili pogodbu o vraćanju dugova

Islandski listić
Reuters
06.03.2010.
u 23:31

Na referendumu o prihvaćanju pogodbe za vraćanje dugova propale banke Icesave, od 18.000 prebrojanih glasova birača ogromna većina glasala je protiv

Premda mnogi stanovnici otočne države od 260.000 žitelja nisu ni izašli na referendum, poput premijerke Jóhanne Sigurðardóttir koja je otvoreno rekla da neće glasati, oni koji jesu glasali pogodbu su odbacili s 98 % glasova protiv, sudeći prema rezultatu nakon prebrojanih 18 tisuća glasova.

Referendum je bio u priličnoj mjeri irelevantan jer je u pregovorima oko vraćanja dugova na stolu završila mnogo bolja ponuda od one za koju se glasalo, ali je predsjednik republike Ólafur Ragnar Grímsson rekao da bi rezultati referenduma ojačali njegovu pregovaračku poziciju.

Dugovi prema nizozemskim i britanskim bankama iznose oko pedeset milijardi eura, šest puta više od islandskog BNP-a. Svaki zaposleni Islanđanin bi prema prvom prijedlogu morao mjesečno izdvajati četvrtinu plaće zas otplatu dugova, na što Islanđani nisu bili spremni pristati. Novi prijedlog o kojem se pregovara navodno nudi daleko razumnije uvjete.

 

Ključne riječi

Komentara 33

OB
-obrisani-
09:34 07.03.2010.

Kursula,Holandska drzava je namirila Holandske stedise.Dogovor je bio da Islandjani vrate taj dug.Islandska vlada je pristala ali je predsednik odbio potpisati.Zato je i doslo do referenduma.Zmisli banka koja daje veliki interes,pokupi novac i kaze salili smo se?DonLon je u pravu,renta je visoka mislim 5% sto je vrlo tesko za zemlju koja je 2 puta manja od ZG.Indirektno i ja placam taj dug,a niko me nije pitao....

OB
-obrisani-
18:06 08.03.2010.

MarsiPromena Hrvatske ekonomske politike i ti se ne uklapas?Ne znam sto bih drugo napisao...U globalu imas pravo,iako je to vrlo komplikovana oblast,jer niko nije na izvoru ekonomskih informacija tako da mozemo samo nagadjati...I ocito je da po prirodi stvari VL zna sve...hehehe...ovo zadnje da se nasmejemo....

OB
-obrisani-
03:45 07.03.2010.

Jos jedan prakticni nacin ophodjenja sa LIHVARIMA . Zasto Hrvati ne kopiraju Islandjane?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije