Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nesavjesna služba

Island: Počelo suđenje bivšem premijeru zbog izazivanja bankrota

Geir Haarde
AFP/PIXSELL
05.03.2012.
u 13:56

Geira Haardea islandski sud tereti da je nemarno obavljao premijersku dužnost, točnije da je zanemarivao pokazatelje krize što je na kraju rezultiralo propašću triju najvećih islandskih banaka i dubokom recesijom u zemlji

U Reykjaviku je počelo suđenje bivšem islandskom premijeru Geiru Haardeu (60), optuženom da je državu 2008. godine doveo na rub bankrota, piše BBC.

Bivšeg premijera islandski sud tereti da je nemarno obavljao premijersku dužnost, točnije da je zanemarivao pokazatelje krize što je na kraju rezultiralo propašću triju najvećih islandskih banaka i dubokom recesijom u zemlji.

Haarde je na vlast došao 2006.godine, a u siječnju 2009., odnosno nakon završetka ekonomske krize, podnio je ostavku kako bi se liječio od raka. Za potrebe suđenja za koje se vjeruje da je prvo u povijesti na kojem se jednog vođu kriminalno tereti za izazivanje krize osnovan je poseban tzv. sud Landsdomur na kojem je u ponedjeljak Haarde ponovno odbacio optužbe te proces označio ''političkim gonjenjem''.

– Odbacujem optužbe i vjerujem da ne postoje osnove za njih – prve su riječi koje je Haarde uputio na početku suđenja. Dodao je i da je konačno dobio priliku odgovoriti na mnoga pitanja vezana uz slučaj.

Ako ga sud proglasi krivim, mogao bi dobiti novčanu kaznu, ali i zatvorsku u trajanju do najviše godinu dana.

 

Ključne riječi

Komentara 9

CI
cicibela
15:23 05.03.2012.

Booyaka 619, Ne može se služiti dva gospodara u isto vrijeme. Političke strukture su odlučile služiti globalnoj bankarskoj hunti, a ne građanima svoje zemlje. Zato im ne treba vizija, strategija, niti sposobnost, nego samo spremnost da izvrše svaki diktat koji im hunta zada.

BR
brle
15:24 05.03.2012.

jacika i drustvo, cujete li vi ovo? cujete li vi narode sto normalni ljudi rade u normalnim dravama, a sto rece prethodnik,nasi se i dalje otimaju da vode neznanjem i nesposobnoscu (trenutacni na vlasti), a bivsi se funo i udobno zavalili u sabor, gledaju i smjeskaju se budalama oko sebe. ovo nam zaista treba procitati, pa makar i ne osudili tog lika tamo,ali barem su poslali poruku lopovima sto mogu ocekivati.

B6
Booyaka 619
14:41 05.03.2012.

A kada ćemo mi suditi našim štetočinama? Svi su izgledi da će njima ulica morati presuditi... Sramota gdje su nas doveli, raduju se kreditnom rejtingu koji označava korak do nominacije \'junk\', ali kako vidimo, još se otimaju za vlast iako nitko nema nikakvu ideju i strategiju razvoja, a kamoli znanje i kapacitet da to provede...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije