Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poraz i u Libiji

Islamska država gubi bitke na svim frontama

isil
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
10.06.2016.
u 17:41

Nakon teških gubitaka u Siriji i Iraku, teroristi se povukli u Libiju. No posljednjih dana i u toj zemlji doživljavaju poraz za porazom

Teroristička organizacija Islamska država pretrpjela je velike gubite na svim frontama u Siriji, Iraku i u Libiji, čime je stvoren najveći pritisak na ovu terorističku skupinu otkad je prije dvije godine proglasila kalifat. Analitičari su uvjereni kako više nema zapreka za potpunu pobjedu nad tom terorističkom organizacijom. Iako je ISIL nakon gubitaka teritorija u Siriji i Iraku utočište našao u Libiji, njihov mir nije dugo trajao.

Naime, snage lojalne međunarodno priznatoj libijskoj vladi nacionalnog jedinstva, nakon žestokih borbi, potisnule su borce ISIL-a i došle do predgrađa glavnog uporišta Islamske države u toj sjevernoafričkoj zemlji, do Sirta, što je borce ISIL-a natjeralo da se povuku u grad koji se nalazi na libijskoj obali Sredozemnog mora, tako da su sada zapravo u klopci.

Čamcima prema Italiji

Provladine jedinice uspjele su osloboditi civilni i vojni aerodrom u Sirtu kao i područja zapadno i jugozapadno od grada. S obzirom na to da se džihadisti nalaze u okruženju u Sirtu, jedini mogući izlaz sada im je Sredozemno more.

U strahu da ne krenu bježati gumenim čamcima prema Italiji, gdje bi mogli krenuti u osvetnički pohod zbog poraza u Sirtu, ratni brodovi libijske vojske, ali i talijanske, nadgledaju obalu kako bi spriječili borce Islamske države da pobjegnu morskim putem i domognu se talijanske obale. U međuvremenu, kao i u Libiji, ISIL gubi bitke, a time i teritorije u Siriji. Glasnogovornik saveza u sjevernoj Siriji koji podržava SAD rekao je kako su spremni na osvajanje grada Manbija, tjedan dana nakon što je započeo napad kojemu je cilj odsjeći posljednji dio turske granice pod kontrolom Islamske države.

Zbog toga su se borci ISIL-a potpuno povukli iz okolice Alepa i stigli u obranu Manbija, grada koji je od izuzetne strateške važnosti jer je trenutačno jedina poveznica između Rake, Der Zora i turske granice. Istodobno, Assadova vojska, potpomognuta ruskim zračnim napadima, također je pokrenula ofenzivu protiv Islamske države, te napreduje prema jugu stežući na taj način obruč oko glavnog grada kalifata Rake. ISIL trpi poraze i u Iraku. Na drugoj strani samoprozvanog kalifata, 750 kilometara nizvodno Eufrata, vojska iračke vlade ušla je u nastanjeni dio Falluje, drugog najvećeg grada u Iraku pod kontrolom Islamske države, najbližeg Bagdadu.

Džihadisti traže pomoć

Zbog gubitaka na svim frontama zavladala je panika u redovima boraca ISIL-a. Prema visokim izvorima u turskoj obavještajnoj službi, više od 150 džihadista iz šest europskih zemalja traže pomoć vlada zemalja iz kojih dolaze da ih spase i pomognu im se vratite u svoje zemlje. Predstavnici obavještajnih službi europskih zemalja sastali su se u Turskoj s nekoliko pripadnika ISIL-a koji su pobjegli iz Rake tražeći pomoć za izvlačenje izbjeglih džihadista.

U međuvremenu, UN upozorava na rizik od mogućih terorističkih napada diljem svijeta, poput onih u Parizu i Bruxellesu, u znak odmazde zbog gubitaka na svim frontama.

Ključne riječi

Komentara 30

DI
dokazano.istinito
03:10 11.06.2016.

palestinska versija , no! i hasan zna da sve sto poduze traje to ne znaci da ce da prestaje, povijest nas tome uci.

MX
Mister X
00:03 11.06.2016.

Ljudi ispravno je narod borci branitelji - Islamske države gube bitke na svim frontama zbog masivnog neprestalnig bombanja demokratske Amerike i masivnog naoružavanja obavještavanja podržavanja njihovih protivnika ! Želje Amerike da pobjede današnje protivnike -prozvanim nijihovim neprijateljima kskračeno za demokratete teritotijalisti ili teroristi !!!!

DA
Darko22
17:45 10.06.2016.

Ali zato dobro pobjeđuju u Europi, i to bez ispaljenog metka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije