Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripadnik Puma

Iskazi pripadnika Puma: Pucao sam mu u glavu da mu skratim muke!

oluja
27.06.2010.
u 08:40

Šokantni detalji optužnice protiv pripadnika 7. gardijske brigade koja ih tereti da su po zapovijedi generala Ivana Korade ubili šest pripadnika Vojske Republike Srpske u rujnu 1995. u Mliništima u BiH

Ivan Tot, zapovjednik Topničke bitnice 3. bojne 7. gardijske brigade poginuo je u izviđanju, a njegov je vozač Josip Bračun zarobljen. Taj je događaj sve jako pogodio, a tijekom dana na položaje koje je držala Topnička bitnica stigao je kamion sa zarobljenim pripadnicima vojske Republike Srpske. Zapovjednik Novačić kazao je da je zarobljenike dao Ivan Korade u zamjenu za pokojnog zapovjednika Tota. Rekao je i da ih se smije tući, ali ne i masakrirati ili klati. Nastala je velika gužva u kojoj su moji suborci ispred sebe tjerali dvojicu zarobljenih pripadnika vojske RS-a. U jednom trenutku iza mojih leđa netko je zarobljeniku ispalio metak u prepone. Zarobljenik je ranjen klonuo na koljena, objema se rukama držeći za prepone koje su obilato krvarile. Tada sam od suborca uzeo pušku, pogledao tog zarobljenika u lice i, kako bih mu skratio muke, pucao sam mu u glavu, od čega je na mjestu preminuo. Zatim sam čuo pucnjeve i vidio da drugi zarobljenik prostrijeljenih nogu puže po livadi. Zapovjednik Novačić naredio je da se to prekine i da se završi s tim, a tada smo ja i nekolicina drugih pucali u tog zarobljenika te smo ga usmrtili.

Zločin protiv zarobljenika

Navodi se to, među ostalim, u iskazu koji je pred policijom u nazočnosti odvjetnika 19. listopada 2009. dao Nenad Jurinec (45), bivši pripadnik 7. gardijske brigade, koji je zajedno s Emilom Črnčecom (49), Tihomirom Šavorićem (42), Antunom Novačićem (51), Robertom Precehtjelom (35), Goranom Gaćom (36) i Robertom Berakom (35) optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Taj je iskaz dio optužnice kojom se nekadašnje Pume terete da su po zapovijedi svoga tadašnjeg zapovjednika generala Ivana Korade ubili šest pripadnika vojske RS-a u rujnu 1995. u Mliništima u BiH.

Iako su se svi optuženi pripadnici Puma u istražnom postupku branili šutnjom, pa čak i Jurinec, koji je govorio na policiji, saslušani svjedoci opisivali su što se ta dva dana događalo. Jedan od svjedoka tako je svjedočio kako je prvo ubijen potporučnik RS-a, u kojeg je trebao pucati jedan pripadnik Puma, no pištolj mu se zaglavio.

– Zatim je Korade naredio svom osobnom vozaču da puca u tog potporučnika, što je ovaj odbio. Tada je Korade istu stvar zapovjedio Šavoriću, a Šavorić je u potporučnika, udaljenog nekoliko metara, ispalio više hitaca - iskazivao je svjedok.

Napredovanje poslušnih

Neki su svjedoci iskazivali i da Šavorić i ostali nisu mogli odbiti naredbu da ubiju jer im je tako naredio Korade, koji je bio zapovjednik brigade. Uz to, iskazivali su svjedoci, Korade je nekima od njih omogućio napredovanje pa bi ionako učinili sve što im zapovjedi.

Ključne riječi

Komentara 237

CB
cba
10:13 27.06.2010.

Ako su napravili ono što nije časno, neka odgovaraju! Svaka nepravda mora biti kažnjena. Svim onim koji su se časno borili za hrvatsku svaka čast. Svako izjednačavanje kolektivne krivnje sa pojednačnim zločinima je neprihvatljivo. Domovinski rat je bio častan ii ne mogu ga okaljati zločini pojedinaca ma koliko ga neki htjeli tako prikazati. Te smicalice i podmetanja udbaša i jugoslovena su dobro poznate... Živjela Hrvatska !

UN
unknown99
12:27 27.06.2010.

27.06.2010. u 12:09h zadranin je napisao/la: Zato jer u 90% to jesu,,,hrvatski branitelj nikada neće ništa reći protiv DR a zna se tko je išao u DR 1991 i iz kojih obitelji..poslije je uslijedila 1992 idalje mobilizacija koja lignju nije zahvatila ______ Ha cuj, ne prilazem sklonost tvojoj tvrdnji...ja znam par branitelja koji su otvoreno rekli da se za neke stvari nisu isli boriti, i da su znali da ce ovako danas biti sumnjaju da bi isli.Da se razumijemo radi se o ljudima koji su proveli u ratu gotovo svih 4 godine.Hrvati su da ne mogu biti veci... Kad spominjes zna se i iz kakvih su obitelji isle, jedan susjed par ulica dalje, srpske nacionalnosti...otisao u rat na strani hrvatske. Danas ga pojedinci vrijedaju nek se cedo vrati u Srbiju, a on metak dobio za ovu zemlju, koji ga ne znaju naravno. Hocu ti samo reci, da su takve generalizacije kakve ti govoris, smijesne i ruzne, i danas je nazalost stvoren takav jedan generalni sklop. Zato ako je netko neistomisljenik ne znaci da je srbin niti komunist uopce. Da se razumijemo, mislim da se svi ovdje slazu da je za nas rat bio svet, isto tako i nametnut, i da smo mi vodili obrambeni rat braneci se. Mozemo biti ponosni da na nikoga nismo krenuli prvi, niti smo na nekom izvrsili agresiju.Mislim da se tu svi slazemo. A ako je netko nekog ubio namjerno van okvira rata, neka za to i odgovara. Za mene to nije relativiziranje rata, ja to gledam osobno tako da niti ja nebi volio da mene netko ubi samo zato ako sam hrvat.Sad pazi, dode musliman i zakolje te jer si katolik.Pa jer to opravdanje? Nije, takve stvari su za osudu. Nisam ni komunist niti srbin, samo sam odgojen u duhu da ljudima ne sudim po vjeri, naciji i boji koze.Ne zeli drugima ono sto ne zelis sebi. Toliko hrvata je do nedavno vikalo eto ti predsj. izbore, ocemo predsj. katalolika, pa onda se i ponasajte tako.Vjera i crkva barem katalolicka ne pozivaju na mrznju i netoleranciju drugih ljudi kakve god vjere/nacije bili. Pusti normalne ljude kakve god nacije bili da zive u miru, pa i u Hrvatskoj

OB
-obrisani-
17:20 30.06.2010.

tko čini zločine ne može biti hrvatski vojnik ni posjedovati hrvatske činove,zločinac ostaje zločinac kako god se pokušao sakriti iza vojne odore

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije