Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabranjeno gorivo

Išao po dječja kolica autom na lož-ulje i sad mu mogu uzeti kuću!

'31.01.2012., Osijek - Stojan Stanimirovic nezaposleni branitelj koji zbog voznje automobila na loz ulje mora platiti kaznu 11.000 kuna. Priznaje da je kriv, ali molio je sud da plati u ratama i predl
'Davor Javorovic/PIXSELL'
31.01.2012.
u 20:15

– Kriv sam. Nisam imao za benzin. A sad još i 1500 kn kamate na žalbu! – kaže Osječanin Stojan Stanimirović

Kada je krenuo u Veliku Kopanicu kako bi povoljnije kupio dječja kolica, Osječanin Stojan Stanimirović nije ni slutio koliko će ga ona skupo stajati. Uhvaćen je tada zbog vožnje automobila na loživo ulje, a zbog kazne od 11.275 kuna mogao bi čak izgubiti kuću.

Živjeli od 300 kuna

Stojan i njegova nevjenčana supruga Dragana Starčević nezaposleni su. Roditelji su dvojice sinova od pet godina i tri mjeseca, a Stojan ima i dijete od 27 godina. Da prežive, Stojan skuplja plastične boce. Platiti toliki iznos njima je nemoguće. Od odgovornosti ne bježe. Od države su, kažu, tražili samo malo razumijevanja i solidarnosti.

– Kriv sam. Molio sam Carinsku upravu da kaznu prilagodi mojim mogućnostima i odobri mi plaćanje na rate. Da mi je žalba odbijena, doznao sam tek devet mjeseci kasnije i još ću morati platiti 1500 kuna kamate za vrijeme dok sam čekao odgovor – očajan je Stojan, kojeg je policija zaustavila lani u travnju. Iznio je u žalbi i plan kako će podmiriti dug. Do listopada 2011., naveo je tada, uplaćivao bi 300 kuna, a onda bi iznos udvostručio jer će zbog rođenja sina imati sigurna primanja od dječjeg doplatka i suprugina bolovanja. Carina pristaje tek na tri obroka po 4000 kuna.

– Primanja su nam trenutačno 1200 kuna mjesečno, a to je sada super! Do nedavnog rođenja sina živjeli smo od 300 kuna doplatka za starije dijete – nastavlja.

Dobio je ljetos rješenje da mora platiti 2200 kuna za carinski prekršaj u roku godine dana. Razveselio se, mislio je da mu je kazna smanjena. Uplatio je dvije rate po 200 kuna. No, stigla mu je ubrzo nova obavijest i shvatio je kako mora platiti i prethodnih 11.275 kuna. Prije dva tjedna javljeno mu je kako žalba nije urodila plodom, a stiglo je potom i upozorenje da će uslijediti prisilna naplata ako dug ne vrati u roku pet dana.

Razmišlja o štrajku glađu

– Strahujemo da će nam uzeti krov nad glavom, to nam je jedino ostalo. Auto, golf dvojku iz 1991., prodao sam u listopadu za 850 eura jer mi je trebao novac za novorođenče. Prodali bismo kuću i otišli živjeti na selo, a sada ni to nećemo moći. Preostaje mi samo štrajk glađu pred Carinom – ogorčen je. Da je toga nesretnog dana imao novac da toči gorivo na benzinskoj crpki, kaže on, to bi i učinio. Neimaština i život na rubu gladi natjerala ga je, kaže, da u spremnik natoči loživo ulje koje mu je ostalo od peći za grijanje. Radio je 23 godine u Autoreparaturi Osijek, ali je proglašen tehnološkim viškom. Nezaposlen je osam, a supruga šest godina. Rat je proveo u Osijeku, kao mehaničar na održavanju vozila Hrvatske vojske.

U Carinskoj upravi ne mogu komentirati slučaj. – U načelu, dopušteno je plaćanje najviše u 10 obroka, i to prije ovrhe. No svaki se slučaj razmatra zasebno – poručuju.

Kazna za točenje "lože" obračunava se, inače, s osnovicom od 5500 litara. U obzir se uzima obujam spremnika uvećan 100 puta, po "cijeni" od 2050 kuna na 1000 litara.

– Meni su odmah utvrdili 5500 litara, a Ivi Sanaderu ne mogu dokazati ni pet – ogorčen je Stojan.

Komentara 188

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
23:12 31.01.2012.

Dobro je utopio stari krš iz 91.

Avatar kunopas
kunopas
21:41 31.01.2012.

Prestrašno!

GS
glasovi_staklene_boce
20:21 31.01.2012.

Svaki čovjek ima pravo na dostojan život! To sve mora omogućiti vlada. Ako ne zna neka ode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije