Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
magdalenine praonice
Povratak na članak

Irski premijer ispričao se ženama koje su redovnice zlostavljale

Ovo je nacionalna sramota zbog koje nudim duboke i iskrene isprike, i u svoje i u ime države, vlade i svih građana, poručio je Enda Kelly

Komentari 14

PO
porezni.obveznik
09:53 20.02.2013.

zanimljivo. premijer se ispricao, a crkva ne.

VL
FU
furest
09:57 20.02.2013.

vratice se siba u skole

VL
Avatar Alfons_x
Alfons_x
10:01 20.02.2013.

porezni.obveznik zašto bi se crkva trebala ispričati? Nije ih Crkva slala u praonice nego država, kao što si mogao vidjeti ako si pročitao članak. Makar ne znam zašto bi se i država ispričala za slanje onih problematičnog ponašanja....što će bititi u budućnosti? Država će se i zatvorenicima ISPRIČAVATI?

VL
PO
porezni.obveznik
10:05 20.02.2013.

alfons, nije problem sto ih je netko negdje slao, nego sto ih je netko tamo zlostavljao, a kako ti lijepo pise zlostavljale su ih redovnice. po tebi kad roditelj posalje dijete u crkvu, pa ga tamo pipa svecenik, kriv jee roditelj jer salje dijete u crkvu, a ne svecenik jer dijete zlostavlja. da, drzave se ispricavaju i zatvorenicima kad prekrse njihova prava, ali tesko je to izbit iz glave boljseviku poput tebe. jos gore je sto ne znas o cemu laprdas pa ti je promaklo da mnogi u ovim institucijama nisu uopce bili tamo zbog zlocina i prekrsaja.

VL
M3
Miške 3
10:06 20.02.2013.

A tko se ispričao radnicima i radnicama, iz "Arbeitsdienst"-a ? Nama koji smo doborovoljno išli na radne akcije ( koji ne znate, samo najbolji đaci smjeli su ići, jer su kvote za učenike bile male), radili badava u uvjernju daa gradimo svoju zemlju i svoju budućnost- ne treba isprike. Mi smo bili pritom sretni. Doma smo donijeli jedne hlačice s kratimi nogavicama, bluzu s kratkim rukavima i cipele, koje smo već poderali za mjesec dana rada. Mnogi smo na radnim akcijama prvi put jeli jogurt ( onaj u stklenim flašicama Zagrebačke mljekare), đuveđ, redovno salamu za marendu i sir( to mi je bila najbolja salama u žovotu). Došli su nam pjevači i predstavljali hitove iz festivala u San Remu. Ali i brom, nismo smjeli ići u "partizane " s lijepim Dubrovkinjama. A današnje mladež? U Samoboru nas je posjetio čak i Tito, 1958.( bio sam maloljetan ali kao brigadir sretan) vrativši se iz Indonezije. Bio je preplanuo suncem. Imali smo osjećaj da radimo nešto vrijedno, da smo i mi vrijedni i da je pred nama samo svjetla budućnost.

VL
YU
yututu
10:09 20.02.2013.

Naravno, država, čitaj vlastodršci, nisu se htjeli zamarati problemima problematičnih i socijalno ugroženih ljudi i osigurati im pristojan život, već ih pretvorili u jevtinu i maksimalno eksploatiranu radnu snagu po irskim "golim otocima"

VL
OB
-obrisani-
10:11 20.02.2013.

Porezni, crkva se tek sad ispričava što je dala spaliti Giordana Bruna. Irskim redovnicama ispričat će se u 26. stoljeću. Isto kao i Hrvatima zato što je bila protiv zdravstvenog odgoja.

VL
YU
yututu
10:17 20.02.2013.

Kada će se "Pravednik" ispričati za zlodjela i torture na otoku Golom ?

VL
DU
Deleted user
10:21 20.02.2013.

Irski premijer ispričao se ženama koje su redovnice zlostavljale /* */ Pa mogao bi se i nama ispričati jer trpimo Milanovića, Linića, Jovanovića i slične, mislim kad se već ispričava za nešto na što nikako nije mogao utjecati ...

VL
IO
Iohannes
10:28 20.02.2013.

Isprika! Redovnice su odgajane veoma strogo i kada su dobile ovakav "materijal" sigurno da je njihova zahtjevnost po pitanju ozbiljnosti i discipline bila nešto što pridošle djevojke i žene nisu mogle lako podnositi i zbog toga su - "zlostavljane". Zamislitee da danas pokupe problematikuse iz kafića i ubace ih u neki odgojni zavod ili ozbiljan kolegium (colledge) i da su tamo pod nadzorom - jasno je da bi im takva sredina bila neizdržljiva jer "problematikusi" su i postali svojim neredom i neradom (a i krivnjom sredine). I poslije se traži odšteta. Kako da ne! Zlostavljana bi bila i većina mladića da ih ubacite u život i treninge nekog ozbiljnog sportskog kluba jer na takav ritam nisu navikli. Sigurno, bilo jei redovnica koje su pretjerivale jer smatrale su da ako su same izdržale torturu odgoja, ni pridošlim djevojkama i ženama neće biti od viška malo reda. A sada svi peru obraz preko lica Crkve pa i svemoćna Država. Bljak...

VL
PO
porezni.obveznik
11:13 20.02.2013.

alfons, cekaj, cekaj... jesam ja prikrivao pedofile? nisam nego crkva jesam ja tvrdio da nisam duzan to prijavit policiji nego Vatikanu? nisam, nego biskupi naravno da ima pedofila i u drugim drustvenim skupinama. razlika je u tome da se nikadd do sad ni lijecnici ni ucitelji ni neki treci nisu urotili da usutkaju zrtve i zastite pedofile. Crkva jest. Tesko mi je to povezat s Isusovim naukom, ocito ja i Crkva drugacije citamo "dodjite k meni, maleni.." inace, posljednja recenica najbolje te prikazuje kao pravog katolika

VL
Avatar Alfons_x
Alfons_x
11:27 20.02.2013.

porezni.obveznik Zar sam se ja deklarirao kao Katolik? Nekako mi više odgovara budistički svjetonazor, dakako budizam je više filozofija nego religija ali što ćeš nismo svi savršeni...... -Usput, nije CRKVA prikrivala pedofile nego pojedini biskupi, za jednog od njih sese upravo potpisuje peticija da ne dolazi na konklavu i da se sam smijeni iz moralnih načela, jer mu zabraniti može isključivo papa a on je kao što znaš dao ostavku...nije CRKVA zlostavljala djecu nego pojedini svećenici....kao što sam rekao tvoje generaliziranje i svaljivanje krivnje na cjelokupnu crkvenu zajednicu govori isključivo o tome koliko si bijedan.........Reci mi da li je HV počinio zločine u ratu ili su to činili pojedini umobolni kreteni pod okriljem uniforme, kaljajući pri tome čast Hrvatske Vojske? Za tvoje poimanje zločina vjerujem da jeste....no na sreću postoje i normalni ljudi, koji znaju razlučiti što je pojedinac što je institucija.

VL
DU
Deleted user
13:20 20.02.2013.

20.02.2013. u 11:27h Alfons_x je napisao/la: /* */ Ma uzalud ti trud, poreznom.obvezniku nikad nećeš objasniti ono što je normalnim ljudima jasno od rođenja!

VL
NI
Nini istrijan
17:49 20.02.2013.

@teoodd To je mozda bilo tako u tvojoj zabiti ali ja a ni moje skolske kolege(osnovci iz 50-tih) tako nesto sto ti opisujes nikad nismo dozivjeli niti smo culi. Ja mislim da si se tu zajebunio jer takav postupak prema ucenicima je tipican za prijeratnu drzavu(staru Kraljevinu Jugoslaviju) ali tada se to primjenjivali sirom Evrope po onom starmo krscansko-odgojnom receptu.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.