Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFERENDUM Proširenje i integracija EU mogu se nastaviti

Irci prihvatili Lisabonski ugovor, Hrvatska još za korak bliže EU

Irski referendum
Foto: AFP
1/3
Autori: Stojan de Prato, Deana Knežević
03.10.2009.
u 12:42

Irci su na ponovljenom referendumu podržali Lisabonski ugovor koji olakšava funkcioniranje Europske unije i omogućava njeno daljnje proširenje. Za Ugovor se izjasnilo 67 posto glasača.

"Hvala, Irsko, ovo je velik dan za Europu!" izjavio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso nakon što su prve vijesti iz niza irskih izbornih okruga pokazale da Lisabonski ugovor, novi temeljni spis Europske Unije, prolazi većinom većom od 60 posto glasova. Protulisabonska organizacija Coir (‘pravda') priznala je poraz tvrdnjom da se "na žalost, glas naroda ovaj put nije čuo"!?

Na navode da je Ugovovor, nakon što su ga Irci na prvome referendumu srušili, ovaj put prošao zahvaljujći "kampanji straha", Barroso je uzvratio da su strah širili protivnici Ugovora, dok su ga zagovornici pobijali "nepristranim i točnim podatcima".

Činjenica je da su Irci u prvome referendumu bili povjerovali lažima da će im sinove novačiti u europsku vojsku, kćeri tjerati na pobačaj, te iz Bruxellesa nametati poreze. No, isto je tako činjenica da je u pobjedi Lisabonskoga ugovora ulogu ovaj put igrao i strah da će se Irska, koju je zbog posve liberalna kapitalističkoga ustroja gospodarska kriza vrlo teško pogodila, u slučaju ponovnoga glasa protiv naći u potpunoj izolaciji unutar EU. A osjetili su koliko su im protukrizne mjere EU pomogle da posve ne potonu.

- Sve su zemlje članice sada odobrile Lisabonski ugovor, bilo u parlamentu, bilo izravnim glasom naroda - naglasio je Barroso i pozvao poljskoga predsjednika Lecha Kaczyńskoga i njegova češkoga kolegu Vaclava Klausa da potpišu ratifikacijske isprave, kako bi se, nakon parlamentarne potvrde, i u tim dvjema posljednjim preostalim zemljama dovršio ratifikacijski postupak.

Kaczyński je već bio najavio da će potpisati odmah nakon što Irci odobre Lisabonski ugovor, dok će Klaus - Barroso tvrdi da mu je češki predsjednik to u razgovoru obećao - učiniti isto kada Ustavni sud, na zahtjev 18 senatora, presudi je li novi Ugovor u skladu sa češkim Ustavom.

- Klausa je izabrao češki parlament. Bilo bi nepojmljivo da se okrene protiv svoje izborne baze! - rekao je Barroso.

Predsjedatelj EU u ovome polugodištu švedski premijer Fredrik Reinfeldt najavio je da će u srijedu u Bruxellesu, zajedno s Barrosom, razgovarati s češkim premijerom Janom Fischerom, dok će u četvrtak poslati u Prag svoju ministricu za europska pitanja Ceciliju Malmström.

O popunjavanju novih položaja koje Lisabonsku ugovor uvodi - predsjednika i "ministra vanjskih poslova" EU - raspravljat će šefovi država ili vlada EU 27 na sastanku 29. i 30. ovoga mjeseca u Bruxellesu.

Stupanje Lisabonskoga ugovora na snagu uklonilo bi formalnu prepreku nastavku proširenja EU, koju Ugovor iz Nice ograničava na 27 zemalja članica.Uspjeh irskog referenduma odlična je vijest za Hrvatsku, ocijenio je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Vrlo zadovoljni

- Time možemo biti vrlo zadovoljni jer to znači da otpada još jedna moguća prepreka ulasku Hrvatske u Europsku uniju - kaže šef hrvatske diplomacije.

Da je Lisabonski ugovor u Irskoj ponovno propao na javnom izjašnjavanju, Hrvatska bi mogla ući u EU prema Ugovoru iz Nice.

-Ali to je bila teorijska mogućnost.Potvrđivanjem Lisabonskog ugovora u Irskoj sada je situacija za Hrvatsku čista i jasna - komentirala je predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesna Pusić. Njezino je mišljenje da ni Češka i Poljska više neće kočiti taj dokument, jer su predsjednici tih država najavili da će potpisati u parlamentima ratificiran Lisabonski ugovor, čim ratifikaciju dovrši Irska.

 

Ključne riječi

Komentara 85

AN
andrijacatch
14:13 03.10.2009.

Koja bedarija - ideš na referendum sve dok ne pristaneš. A kad pristaneš onda nema više refefereduma za vraćanje nazad. To je EU demokracija.

OB
-obrisani-
14:51 03.10.2009.

03.10.2009. u 14:35h hdz=Veleizdaja je napisao/la: super da se sa slovencima istrčalo pred streljački vod na vrijeme A čemu bi se mi sada smijali ? Recesija, firme propadaju, težka vremena..Hvala bogu da ima Hrvata da se Slovenci imamo čemu smijati..Dobrii ste komedijanti i pravi pajaci..

RA
rakun235
14:09 03.10.2009.

acide to si mislijo na vas hrvate

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije