Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preživio let

VIDEO Ovo je 'tužni' majmun kojeg je Iran uspješno lansirao u svemir

jackson2
Foto: AFP
1/2
Autori: kh/VLM, tli/VLM
28.01.2013.
u 14:01

Majmun je preživio putovanje na 120 kilometara visine u suborbitalnom letu, a ovo je bila priprema za prvo lansiranje čovjeka koje planiraju 2020. godine

Iran je danas uspješno lansirao majmuna u svemir! Kapsula Pishgam u kojoj se nalazio majmun lansirana je u svemir te se uspješno vratila na Zemlju, priopćilo je tamošnje ministarstvo obrane, a javlja AFP.

Majmun je preživio putovanje na 120 kilometara visine u suborbitalnom letu. Objavljena je i njegova fotografija snimljena neposredno uoči ukrcavanja na let. "Tužnim" pogledom životinja je izazvala simpatije mnogih što je vidljivo iz niza komentara na društvenim mrežama koji su ponovno u žarište doveli pitanje opravdanosti iskorištavanja životinja u istraživačke svrhe.

Inače, Iran je još 2011. pokušao lansirati majmuna u svemir, no ta akcija nije uspjela. Sada su to ipak učinili i ovo je bila samo priprema za prvo lansiranje čovjeka koje planiraju za 2020. godinu. Dosad su u svemir slali štakore, kornjaču i crve.

>> Ne odustaju: Iran ponovno planira poslati majmuna u svemir

Ključne riječi

Komentara 15

ZD
Zdravorazumski
16:18 28.01.2013.

Predlažem da Hrvatska učini isto, ali ne s majmunom (šteta majmuna), već sa svim našim ministrima. Ovdje ovako i onako ne koriste ničem dobrom, samo rade štetu iz dana u dan. Ako pak nismo u mogućnosti konstruirati letjelicu dovoljno velikog kapaciteta da svu tu gamad strpamo unutra, pošaljimo u svemir bar Milanovića, Pusićku, Opačićku, Linića, Marasa i Jovanovića! Naravno, dati im goriva za u samo jednom smjeru.

CA
cactus
19:11 28.01.2013.

zar nije muslimanima zabranjeno napuštati zemlju, osim bombašima

Avatar Alfons_x
Alfons_x
14:11 28.01.2013.

Jednom sam rekao.....dok su svi mediji brujili o "neuspjehu" iranskog programa, da je taj "neuspjeh" bio namjerna odgoda programa jer znanstvenici nisu mogli garantirati siguran povratak majmuna.....kao što vidite danas i ta tvrdnja je bila točna. Inače Iran je ponavljam, jedina zemlja sa svemirskim programom koja do sada nije imala NITI JEDNO neuspješno lansiranje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije