Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOBAVIJEŠTEN JE

Iran odbija mogućnost azila u Brazilu za na smrt osuđenu Iranku

protest zbog kamenovanja
AFP
03.08.2010.
u 12:25

Ponuda brazilskog predsjednika da u svojoj zemlji pruži utočište ženi osuđenoj na smrt kamenovanjem nema velike izglede u Iranu.

Nakon što je iranski vrhovni sud potvrdio izricanje smrtne kazne Sakineh Mohammadi Ashtani 27. svibnja 2007., po iranskom pravosudnom sustavu samo je izravno pomilovanje ajatolaha Alija Hamneija moglo tu iransku Azerku spasiti od smrti.

Iransko veleposlanstvo u Londonu je na upite izjavilo: "Prema informacijama relevantnih pravosudnih organa u Iranu, ona neće biti pogubljena kamenovanjem na smrt." No, to ne otklanja mogućnost njezina pogubljenja vješanjem (koje se u Iranu izvršava ne vješanjem s padom, u kojem je smrt trenutačna zbog prijeloma vratnih kralježaka, nego surovom kaznom podizanja osuđenog pomoću dizalice, tijekom kojeg bolna agonija gušenja traje između tri i devet minuta). Pitanje kamenovanja posebno je kontroverzno; glasnogovornik ministarstva pravosuđa Jamal Karimirad priče o kamenovanju odbacio je kao "laži medija i organizacija za ljudska prava", u skladu s izjavom od prije nekoliko godina: "Kamenovanje je odavno isključeno iz kaznenog zakona i u Islamskoj Republici se takve kazne ne izvršavaju", ali aktivistica za ljudska prava Mina Ahadi tvrdi da u Iranu najmanje 12 žena čeka izvršenje smrtne kazne kamenovanjem, dok je još 40 do 50 u opasnosti od toga.

U svakom slučaju ponudu Luiza Inacija Lule da Silve da primi Sakineh Mohammadi Ashtani iranske vlasti ne misle prihvatiti. U utorak je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast izjavio da ponuda brazilskog predsjednika iskazuje "njegovu humanost i osobnu emotivnost", ali da Lula da Silva "nema dovoljno informacija o tom slučaju".

Komentara 68

OB
-obrisani-
13:15 03.08.2010.

\"Kamenovanje je odavno isključeno iz kaznenog zakona\". Al nije iz Islamskog zakonika kojega prakticira IRI. Ukratko, Velayat el fakih.

SZ
satan_zagorski
15:54 03.08.2010.

@rea...a vidim da si ti već presudila....po kojem pravu? rimskom? ili židovskom?

OB
-obrisani-
17:25 03.08.2010.

Iznobede... ti si peder i ti nemaš pravo glasa... (a pogotovo ne u Iranu...)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije