Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi iPhone

iPhone 5: Odličan mobitel od kojega se ipak očekivalo više

iPhone 5 (1)
Foto: Getty Images/AFP/Pixsell
1/3
13.09.2012.
u 20:33

iPhone 5 ima ekran od 4 inča, dvostruko je brži u odnosu na prethodnika, ima bolju kameru, podršku za 4G internet i poboljšanu bateriju

– Sa svojih 7,6 milimetara iPhone 5 najtanji je smartphone na svijetu – rekao je viši Appleov potpredsjednik Phil Schiller na početku predstavljanja šeste verzije popularnog telefona. Nije dugo trebalo da se internetom prolomi reakcija na neistinitu tvrdnju uz komentar kako u Appleu očito ne znaju “guglati” jer Huawei Ascend P16 sa svojih 6,7 milimetara ipak je tanji od novoga iPhonea. I nije to bila jedina loša kritika...

“A što će vam NFC?”

Odličnim marketingom i zavodljivim gadgetima Apple si je postavio vrlo visoke standarde. Od njih se uvijek očekivalo da predstave nešto novo, jedinstveno, nešto što dosad nismo vidjeli kod konkurenata. Ono što su u srijedu pokazali u San Franciscu odličan je proizvod, ali njegova je glavna mana što je tek jedan u nizu. Samsung, HTC, Motorola... proizvođači su koji su prije izbacili po karakteristikama vrlo slične uređaje. Upravo zbog toga dio javnosti na novi je iPhone ostao ravnodušan. Mnogi su razočarani jer Apple u njega nije ugradio NFC čip (već prisutan u Samsungovu Galaxyju SIII) koji omogućuje mobilno plaćanje, ali Phil Schiller reagirao je na kritike istaknuvši da kompanija ima drukčije rješenje.

– Nismo ugradili NFC, ali imamo Passbook. To je aplikacija koja omogućuje spremanje lozinki i PIN-ova, tj. povjerljivih podataka o kreditnim karticama, zrakoplovnim kartama pa čak i ulaznicama za koncerte. NFC još nije u potpunosti zaživio, a Passbook korisnicima nudi ono što danas trebaju – rekao je Schiller za AllThingsD.

Drugo razočaranje izostanak je tehnologije bežičnog punjenja koja je već ugrađena u Nokijinu Lumijiu 920. No, u Appleu smatraju da nam ni ta novotarija zasad nije prijeko potrebna.

– Sustav za takvo punjenje svejedno mora biti uključen u struju kako bi se bežično povezao s vašim mobitelom i punio ga. Komplicirano je proizvoditi još jedan uređaj koji morate uključivati u zid – rekao je Schiller.

Dobar, ali dosadan

Većina svjetskih medija i analitičara složila se da je glavna prednost novoga iPhonea što je lagan, a mnogi su primijetili i da zbog unaprijeđenog procesora kamera radi zamjetno brže. Hvali se i kvaliteta izrade te procjenjuje kako prodaja ni ovaj put neće podbaciti. Poznati znanstveno-tehnološki časopis Wired ističe pak da je iPhone 5 vrlo dobar, ali dosadan uređaj.

>> Što novi Appleov mobitel iPhone 5 nudi gamerima?

 

Ključne riječi

Komentara 15

UF
ufrm
21:45 13.09.2012.

@ copy paste "koreanci i ekipa' mogu samo kopirati tehnologiju sto su radili i dosada.

DU
Deleted user
22:10 13.09.2012.

Očekivati više haha, pa treba nešto ostati i za ajfon 6 za 6 mjeseci...Moraš izvući maksimum para iz naivaca..

CP
copy paste
21:05 13.09.2012.

izgleda poput konzerve ribica sa ekranom,a največa ''inovacija'' mu je pazi sad-smanjeni konektor za punjač ahahaha.apple je više nego očigledno izgubio momentum.stagnacija u inovativnom smislu je rak rana svake kompanije koja se bavi tehno biznisom,a apple po svemu sudeći ima simptome upravo takve bolesti.razvalit će ih korejanci i ekipa u naredne 2-3 godine,to je neminovno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije