Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pala prva presuda

Ipak će biti golfa na Dajli, država ulagaču mora vratiti zemlju

'06.08.2011-., Dajla - Crkveni objekti u Dajli. Nekadasnji Benediktinski samostan,u jednom dijelu zive stanari dok je jedan od objekatap otpuno devastiran i zapusten Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
'Dusko Marusic/PIXSELL'
08.04.2013.
u 07:25

Pravomoćno: Sud je poništio Bošnjakovićevo rješenje o povratu zemljišta iz 2011. godine

Hrvatsko pravosuđe počelo je raspetljavati zamršeno klupko slučaja Dajla. Visoki upravni sud poništio je rješenje HDZ-ova ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da se zemljište u Dajli vraća državi, ali zasad samo u slučaju terena za golf i u korist tvrtke “Golf Istra Magica d.o.o.”, čiji je vlasnik tvrtka Makro5 iz Buja, koja je crkveno zemljište na Dajli kupila za gradnju golf-igrališta, tzv. projekt Fratarska šuma.

Otklonjene sve prepreke

Javnost je o tome jučer obavijestila upravo “Golf Istra Magica d.o.o.” koja je primila pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda i kaže da je za njih “time riješen slučaj Dajla i otklonjena prepreka za nastavak projekta Biska Golf Istra”.

– Ukupna investicija iznosi 115 milijuna eura, u prvoj fazi gradnje oko 60 milijuna eura. Gradnja objekata i igrališta zaposlit će oko 700 ljudi. Po završetku svih radova resort će generirati oko 200 novih radnih mjesta različitih struka i profila – poručuju iz Golf Istre Magice dodajući da je “pravomoćnom presudom Visokog upravnog suda RH od 21. ožujka 2013. godine poništeno rješenje bivšeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića iz kolovoza 2011., a time i sve pravne radnje državnih tijela koje su uslijedile temeljem tog rješenja”.

– Konačno je pravorijekom potvrđeno stajalište vlasnika nekretnina, kojima se provedbom navedenog rješenja de facto bez naknade oduzelo vlasništvo nad njihovim nekretninama, da je takvo postupanje protivno zakonima i Ustavu RH. Presuda potvrđuje i utemeljenost stajališta pomoćnika ministra pravosuđa dr. sc. Vanje Bilića, iznesenog u listopadu 2012. na sastanku s predstavnicima društva Golf Istra Magica d.o.o., da se spornim rješenjem bivšeg ministra Dražena Bošnjakovića nije smjelo zadirati u prava trećih osoba, uključivo i prava društva Golf Istra Magica d.o.o. koje je valjanim pravnim poslovima u dobroj vjeri i s povjerenjem u zemljišne knjige kupilo nekretnine koje su bile predmetom povrata župi Dajla, a koje su od 2006. stavljene u funkciju razvoja projekta “Biska Golf Istra” – kaže direktor Golf Istra Magice Zvonko Anderluh tvrdeći da je tako otklonjena posljednja prepreka za realizaciju projekta “Biska Golf Istra”.

U prvoj fazi predviđena je gradnja golf-igrališta sa 18 rupa te gradnja 80-ak objekta, uglavnom vila (“golf house”), kao i prateći objekti s pripadajućom infrastrukturom.

Ekološki pristup

– Brojni su poslovi i usluge vezani za gradnju resorta Biska Golf Istra. Cijeli projekt realizirat će se na 75 hektara terena koji je u cijelosti u vlasništvu investitora. U drugoj fazi predviđa se gradnja hotela i pratećih objekata. Cijeli se projekt razlikuje od ostalih sličnih projekta po svojoj inovativnosti u rješavanju energetskih potreba resorta. Jedinstvena tehnička rješenja koja su ugrađena u ovaj projekt zbog svog ekološkog pristupa u korištenju obnovljivih izvora energije mogla bi poslužiti kao primjer racionalnog gospodarenja energijom i brige za okoliš – kažu iz Golf Istra Magice.

No tužbe Upravnom sudu podnijele su i župa Dajla (zastupana preko vatikanskog Državnog tajništva) te Abazzia d.o.o., tvrtka koju su osnovali talijanski benediktinci, kao i biznismen Mate Vekić iz Italije i njemačka banka sa sjedištem u Frankfurtu – LHB Internationale Handelsbank AG.

U Crkvi nitko jučer nije htio komentirati ovu presudu, no upozoravaju da ona ne bi smjela prejudicirati ostale presude čiji je ishod, osobito one u sporu država – Crkva, i dalje neizvjestan.

>> 'Slučaj Dajla riješit ćemo zajedno s hrvatskim biskupima'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije