Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
očaj u osijeku

Investitor duguje banci, a ona ovrhom 'sjela' kupcima na stanove

'20.07.2012., Osijek - Stanarima stambene zgrade u ulici M. Divalta 120 prijeti delozacija iz njihovih stanova iako su platili svaki kvadrat.  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL'
'Marko Mrkonjic/PIXSELL'
22.07.2012.
u 08:05

Suprug, ja i naše troje maloljetne djece nemamo kamo. To je stan koji smo kupili, a koji mi sad žele uzeti. Čime da platim?! – očajna je Ivka Petrinec, čija bi se obitelj, s još 13 stanara zgrade u Divaltovoj 120, mogla naći na ulici.

Koliko puta ja moram platiti svoj stan?! – ogorčeno je pitala Ivka Petrinec čija se obitelj, s još 13 stanara osječke stambene zgrade u Divaltovoj 120, našla u situaciji da bi, unatoč uredno kupljenom stanu, mogla ostati na ulici! Naime, iako su kupili stanove od investitora KT Tehnogradnja, tvrtke koja Erste banci nije vratila kredit kojim je financirala gradnju i koja je od lani u stečaju, banka im je aktivirala hipoteku na stan. Dug od 900.000 eura banka namjerava namiriti iz stečajne mase, ali i uzimanjem dijela stanova u zgradi koja ima 36 stanova. Nasumce je odabrano čiji stanovi idu pod ovrhu, a čiji ne, tvrde im u KT Tehnogradnji.

– Cijeli život suprug i ja idemo dva koraka naprijed, jedan natrag – očajna je Ivka koja je supruga, a on je u ratnim stradanjima u rodnim Ćelijama ostao bez svega, upoznala u Poreču. Dotadašnja Zagrepčanka zbog ljubavi preselila se u prognaničko naselje u Čepinu. Smjestili su se, nadali obnovi kuće u Ćelijama i preseljenju, no ispalo je da nemaju pravo na obnovu. Postojeće zemljište na kraju su zamijenili za manji stan u Osijeku i mislili da su napokon riješili stambeno pitanje. Onda im je poštom stiglo rješenje o ovrsi!

– Nemamo kamo. Suprug, ja i naše troje maloljetne djece nemamo kamo. To je stan koji smo kupili, a koji mi sad žele uzeti. Čime da platim?! – očajna je žena.

U strahu da ne ostanu na ulici i njezini su susjedi kojima je uz ovrhu iz odvjetničkog ureda banke na naplatu stiglo i 78.000 kuna sudskih troškova.

– Kupio sam stan kako bih svom djetetu ostavio nešto. I što sad? – vikao je stanar na vlasnika KT Tehnogradnje u stečaju Izeta Kurtića. Investitora su dočekali i drugi povici: To je pljačka, lopovluk! Očajni ljudi odlučni su svu dokumentaciju predati Državnom odvjetništvu i USKOK-u nadajući se da će uspjeti zaštiti svoju imovinu.

– I ja sam ostao bez svega – rekao im je Kurtić objašnjavajući da je do propasti tvrtke došlo nakon što im je stradao radnik. Donesena je protiv njih presuda od 4 milijuna eura koja je, iako kasnije ukinuta, tvrtku blokirala. Na to se nadovezala tužba petorice radnika zbog neisplaćenih plaća i drugi je odvjetnik zatražio otvaranje stečaja.

Stanari se sada, kažu, nadaju da će banka pristati na odgodu ovrha i na dijalog kako bi se našlo rješenje problema. Izet Kurtić opovrgnuo je i priču da je u međuvremenu osnovao drugu građevinsku tvrtku, no ne na svoje ime. Riječ je, kaže, samo o tvrtki osnovanoj kako bi se završili započeti drugi poslovi.

Komentara 53

DU
Deleted user
08:43 22.07.2012.

Ne bih se htio ponavljati, ali bilo kojoj Vladi bi trebalo biti u interesu da postoji vrlo zakonit slijed kad su u pitanju transakcije na tržištu nekretnina. To štiti i građane i prodavače, a onda i raste prodaja - pa se država više naplati via porez. E to su druge naprednije države riješile preko spec. drž. agencije za kupoprodaju nekretnina - što funkcionira na principu garancije i privremenog računa. Kupac uplati svotu drž. agenciji, ona upisuje kupca kao vlasnika u zemljišne knjige - u slučaju uspjelog upisa, kupcu uruči ugovor i izvod iz zemljišne knjige, a prodavač dobije iznos privremeno pohranjen na računu ovlaštene drž. agencije. Ako upis ne uspije, prodavač ostaje "suh" - kupcu se vrati iznos na njegov račun s privremenog računa i nitko nije prevaren. Ovako, kad kupite usisavač za 700 kn ste više zaštićeni kao kupac nego kad kupujete stan za 100 tisuća eura - dakako odvjetnici i bilježnici "caruju" i pametuju, ali oni znaju jedino naplatiti uslugu, a nema odgovornosti za zakonit slijed.

UK
Ugo Kajvez
09:36 22.07.2012.

"Investitor duguje banci, a ona ovrhom 'sjela' kupcima na stanove" . Hrvatsko pravosudje u režiji vlasnika stranih banaka i dodvorski hrv. političara .................... potrebna je jedna ozbiljna seljačka buna .................

OB
-obrisani-
09:18 22.07.2012.

jadni ljudi... :( ovi investitori osim što su hoštapleri, još su unakazili grad s tim novogradnjama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije