Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Invazija na Irak iz 2003. godine trese Veliku Britaniju i Nizozemsku

britanska vojska
Reuters
12.01.2010.
u 21:39

Alastair Campbell svjedočio pred britanskim istražiteljima o iračkom dosjeu - u Nizozemskoj potporu invaziji na Irak proglasili suprotnom međunarodnom pravu


Alastair Campbell, glasnogovornik i direktor za komunikacije i strategiju bivšeg britanskog premijera Tonyija Blaira ustvrdio je danas kako može "obraniti svaku pojedinu riječ" dosjea o iračkom posjedovanju oružja za masovno uništenje iz 2002. godine. U svjedočenju pred istražiteljima koji ispituju britansku politiku neposredno prije i tijekom odluke o invaziji Iraka Campbell je rekao da su neki dijelovi tog dosjea mogli biti jasniji, ali da on iračku prijetnju nije predstavio na iskrivljeni način.
- Velika Britanija trebala bi biti ponosna na svoju ulogu u mijenjanju Iraka iz onoga što je bio u ono što sada postaje - ustvrdio je. Potvrdio je, međutim, Blairovo privatno obećanje Bushu 2002. godine da će Velika Britanija podržati vojnu akciju ako se ona pokaže nužnom.

Brown čeka izbore

Campbell je najprominentnija figura koja se do sada pojavila pred istražiteljima. Imao je ključnu ulogu u sastavljanju vladina dosjea o Iraku 2002. godine u kojem je, između ostalog, bila iznesenma tvrdnja kako Irak može pokrenuti svoje oružje za masovno uništenje u roku od 45 minuta. Campbell je jučer ustvrdio kako je ponosan na svoju ulogu.   

Pred istražiteljima će se idućeg tjedna pojaviti bivši ministar obrane Geoff Hoon i bivši ministar vanjskih poslova Jack Straw, a Blairovo svjedočenje se očekuje kasnije tijekom siječnja ili veljače. Sadašnji premijer Gordon Brown odbija sudjelovanje prije provođenja općih izbora.
Rezultati istrage trebali bi biti objavljeni krajem ove ili početkom iduće godine.  

Nizozemska: invazija je bila nelegalna

Istovremeno, danas je u Nizozemskoj odbor koji se bavi istragom o invaziji na Irak ustvrdio kako rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a "nisu dale mandat za intervenciju na tu zemlju 2003. godine". Samim time, zaključio je odbor, Nizozemska odluka da se priključi "koaliciji voljnih" američkog predsjednika Georga W. Busha suprotna je međunarodnom pravu.

Istraga o podršci Nizozemske za invaziju na Irak potaknuta je nakon što su "procurili" papiri iz Ministarstva vanjskih poslova iz kojih je razvidno da su pravnici ministarstva vanjskih poslova već tada upozoravali da je rat protiv Iraka nezakonit. Nizozemska je ipak dala svoju političku potporu invaziji, ali nije vojno sudjelovala u samoj akciji. Ta se zemlja uključila u stabilizacijske snage koje su raspoređene nakon same invazije. Nizozemski parlament sada treba odlučiti je li premijer Jan-Peter Balkenende namjerno odveo parlament na krivi put, odnosno hoće li biti pokrenuta i formalna parlamentarna istraga.

Komentara 32

JA
jaruzelskia
22:00 12.01.2010.

Eh, baš me zanima da li će sada Hrvatska tražiti da se dovedu Britanski generali pred Međunarodni Sud Pravde u Den Haag??!! Aha, možeš misliti da će ove naše kukavice riječ prozboriti…Sramota!!

OB
-obrisani-
22:38 12.01.2010.

Z.Hahaha, poštenje sa zakašnjenjem!?! Kako ti to zvuči? Malo cinički? Tu nema ama baš ničeg od poštenja, nego samo borbe za očuvanje pozicija moći, odnosno borbe za preuzimanje pozicija moći. Da ne bismo vršili zamjenu teza - jasno je svakomu da to njihovo \"poštenje\" nastupa nakon uništenja i pljačkanja jedne zemlje i da je od poštenja udaljeno kao od Proxime Centaury.

LU
Lujo123
21:58 12.01.2010.

»povijesnih prava slovenskih ribara u hrvatskim teritorijalnim vodama\" - o ovome govori u najavi susreta pahor - kosorova - Glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic. Kaj vi iz VL o tome niš neznate?! Popapala vam maca jezika - ha?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije