Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez milosti

Intervencija u Libiji: Zintan razara 60 tenkova

libija (1)
VL
23.03.2011.
u 18:12

Zašto Gadafi nije u Tripoliju ni u jednom trenutku uveo policijski sat? Time daje do znanja da potpuno kontrolira situaciju

Možda su koalicijske snage zračnim i raketnim napadima desetkovale Gadafijeve radare, zrakoplovstvo i protuzračnu obranu, ali kopnene bitke između lojalista i pobunjenika sve se više rasplamsavaju. Libijska vojska u velikoj je ofenzivi odlučna pregaziti pobunjenička uporišta i napokon njima ovladati, a do sada strancima relativno nepoznati gradovi poput Misrate, Ajdabiye ili Zintana pretvaraju se u sinonime velikih, krvavih bitaka kakve na tim prostorima nisu viđene od Rommelova i Montgomeryjeva sraza u 2. svjetskom ratu.

Bijela zastava svaki tren

- Situacija je u cijelom gradu užasna, a najgore je u bolnici koja je preplavljena ranjenicima. Liječnici su na izmaku snaga, ponestaje lijekova, vode, a kirurškog materijala već odavno nema – rekao je za BBC stanovnik Misrate, posljednjeg velikog grada zapadno od Tripolija koji je još uvijek pod kontrolom pobunjenika. Dan u ovome gradu počinje teškom artiljerijskom vatrom, nastavlja se tenkovsko-pješačkim napadima, a stanovnike Misrate neprestano ciljaju lojalistički snajperisti koji su se uvukli u samo središte mjesta. Pitanje je trenutka kada će Misrata izvjesiti bijelu zastavu i predati se gadafijevcima, jer stanovnicima grada koji se već tjednima nalazi pod opsadom počinje ponestajati hrane, vode i najnužnijih lijekova. Ništa bolja situacija nije ni u Ajdabiyi gdje gradske četvrti, ili bolje rečeno ono što je od njih ostalo, neprestano prelaze iz ruke u ruku, a svaki novi napad, svaka nova ofenziva, bilo pobunjenika bilo lojalista, za sobom ostavlja novu smrt i nove ruševine. Ipak, možda najveća drama u ovome trenutku događa se u Zintanu nedaleko od granice s Tunisom, gdje se vode žestoke borbe. Pobunjenici su u okruženju velikog broja lojalista koje podupire 50 do 60 tenkova, a pobunjenicima je jasno da opkoljeni grad u ovakvim okolnostima neće još dugo moći zadržati.

- Nemamo teškog naoružanja, nemamo se čime suprotstaviti. Naše su puške nemoćne protiv tenkovskih oklopa – poručio je u telefonskom razgovoru Fox Newsu tridesettrogodišnji Fawzi Hamid koji se pridružio pobunjenicima nakon što je pobjegao iz redovite libijske vojske. Pobunjeničko zapovjedništvo u Benghaziju svjesno je neravnopravnog odnosa u naoružanju kojim postrojbe na terenu raspolažu i uputili su apel međunarodnoj zajednici da im osigura teško oružje koje će pokušati dostaviti opkoljenim suborcima.

Otporan i prkosan

- Već sada im šaljemo što god možemo, ali to je samo pješačko naoružanje i nešto malo streljiva. Ništa jače od toga nemamo, a Misrata treba pomoć. Ne treba nam ljudi, treba nam oružja, teške artiljerije – kaže general Abdul Fatah Younis, bivši libijski ministar unutarnjih poslova koji se pridružio pobunjenicima protiv Gadafijeve diktature.

I dok se obruč oko pobunjeničkih uporišta steže, Gadafi najavljuje konačnu pobjedu.

- Ne bojim se oluja koje metu horizont niti se bojim aviona koji na nas bacaju crno uništenje. Ja sam otporan, prkosan, ja sam svoj na svom, ja sam tvorac budućnosti, objavio je Gadafi za svoga prvog javnog pojavljivanja u javnosti od subote kada je počeo napad koalicijskih snaga na Libiju. Koliko je Gadafi uvjeren u svoje riječi, najbolje pokazuje detalj da ni u jednom trenutku u Tripoliju nije bio uveden policijski sat, što jasno daje do znanja kako smatra da u potpunosti kontrolira situaciju.

Ključne riječi

Komentara 295

OB
-obrisani-
01:29 24.03.2011.

...on samo drka na prolaznice...

OB
-obrisani-
02:57 24.03.2011.

pobjegao blesavi bosanac!

OB
-obrisani-
00:07 24.03.2011.

pod kojim je nikom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije