Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Intelektualno vlasništvo važan je element gospodarskog razvoja

intelektualno vlasništvo
Arhiva VL
25.02.2010.
u 15:27

U hrvatski sustav intelektualnog vlasništva implementirani su najviši međunarodni standardi, a Hrvatska je član više od 27 međunarodnih ugovora i konvencija usklađenih s normama Europske unije.

Hrvatski sustav intelektualnog vlasništva razvijen je prema najvišim međunarodnim standardima, zaključak je jednodnevne poslovne konferencije o intelektualnom vlasništvu Intelektiv, održane danas u hotelu Sheraton u Zagrebu.

Konferencija je okupila gotovo 150 sudionika iz cijele Hrvatske, koji su kroz 14 predavanja i dva okrugla stola upoznali trendove i smjernice u komercijalizaciji, upravljanju i zaštiti intelektualnog vlasništva.

Domaći gospodarstvenici i stručnjaci iz područja prava intelektualnog vlasništva, slažu se kako su komponente sustava cjelovite - zakonodavstvo, institucije, nositelji prava, strukovne organizacije. U hrvatski sustav intelektualnog vlasništva implementirani su najviši međunarodni standardi, a Hrvatska je član više od 27 međunarodnih ugovora i konvencija usklađenih s normama Europske unije. Ipak, stručnjaci upozoravaju na slabosti sustava u obliku različite razvijenosti pojedinih njegovih aspekata - stjecanju prava, povrede prava i poslovnoj upotrebi prava na intelektualno vlasništvo.

U Hrvatskoj je broj prava zaštićenog industrijskog vlasništva u porastu, no stopa rasta ipak ne prati zemlje u regiji Srednje i Istočne Europe. Prema iznesenim podacima, zaštićeno industrijsko vlasništvo u Hrvatskoj najvećim dijelom čine žigovi (95%), a tek 5% odlazi na industrijski dizajn (3%) i patente (2%). Istaknut je i podatak o pravima u važenju za 2009. godinu: 129.618 žigova, 3807 prava industrijskog dizajna te 2339 patenata.

Komentara 1

Avatar punkufer
punkufer
15:53 25.02.2010.

\"Intelektualno vlasništvo\" je samo način da se skupo naplati nešto što ne vrijedi deseti dio cijene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije