Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
yongbyon

Institut: Sj. Koreja za dva mjeseca pokreće nuklearni reaktor

kim jong-un
Reuters/PIXSELL
04.06.2013.
u 07:36

Analiza je temeljena na satelitskim snimkama reaktora prema kojima se navodno vidi da je toranj za rashlađivanje popravljen

Sjeverna Koreja napravila je značajne pomake prema ponovnoj aktivaciji svog nuklearnog reaktora Yongbyon, objavljeno je na stranici 38 North koja djeluje u sklopu Američko-korejskog instituta na američkom Sveučilištu Johns Hopkins. Analiza je temeljena na satelitskim snimkama reaktora prema kojima se navodno vidi da je toranj za rashlađivanje popravljen. Do reaktivacije bi moglo doći za samo dva mjeseca, no nije sigurno hoće li biti dovoljno goriva, a to je ključni čimbenik u eventualnoj reaktivaciji.

Sjeverna Koreja reaktor je zatvorila 2007. godine u sklopu dogovora o pomoći u hrani u zamjenu za razoružanje. Toranj za rashlađivanje je nakon toga uništen, no dogovor o razoružanju se odužio, a vlasti su u travnju ove godine otkrile planove o reaktivaciji uslijed rastućih tenzija na Korejskom poluotoku, prenosi BBC. Odluka je došla nakon trećeg nuklearnog testa 12. veljače, koji je uzrokovao jačanje sankcija UN-a Pyongyangu.

>> Vođa Sj. Koreje naredio mornarici da sakrije vojne brodove!

>> Sjeverna Koreja objavila simulaciju napada na SAD

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije