Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže aflatoksin

Inspekcija na farmama proizvođača mlijeka za Dukat, Vindiju i Meggle!

farma, mlijeko
Damir Špehar/Pixsell
13.02.2013.
u 09:38

Nakon što je u nekoliko šarži Dukatova i Vindijina mlijeka otkriven opasni aflatoksin M1, počelo uzorkovanje mlijeka. Iz Ministarstva poručuju da domaće mlijeko udovoljava zdravstvenoj ispravnosti, a incidenti s hranom događaju se i drugdje

Veterinarska inspekcija jutros je rano, čak šest dana otkako je u nekoliko šarži Dukatova i Vindijina mlijeka otkriven opasni aflatoksin M1, počela službenu kontrolu na farmama Dukatovih, Vindijinih, ali i Meggleovih kooperanata.

Kako neslužbeno doznajemo, po nalogu pomoćnice ministra poljoprivrede Mirjane Mataušić Pišl, inspekcija je dobila nalog za uzorkovanje sirovog mlijeka i stočne hrane za krave s određenih adresa u Budincima, Runoviku, Miholjačkom Poreču… ali i nasumično odabranih farmi u Slavonsko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji, prije nego mlijeko krene u otpremu prema otkupljivačima.

Zašto je za to trebalo čak šest dana – pitaju seljaci – kao i kako to da aflatoksina nema u drugim mliječnim proizvodima ako je mlijeko s domaćih farmi? Je li toliko trebalo da se zataška uvoz kontaminiranog uvoznog mlijeka, na koji danima upozoravaju i seljačke udruge, a i neki saborski zastupnici, pitaju se.

Uzete uzorke veterinarska inspekcija treba dostaviti u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu na analizu aflatoksina. 

Mlijeko možete uzeti u boce s kojima se uzorkuje mlijeko za analizu inhibitorne tvari. Uzorkovanje izvršite u skladu s Pravilnikom o planu uzorkovanja i metodama analiza za službenu kontrolu količina mikotoksina u hrani. Uzorke mora pratiti zapisnik o uzorkovanju u koji je potrebno upisati sve potrebne podatke (kao pomoć kod formiranja uzorka) – piše među ostalim u dopisu koji je inspekciji poslala voditeljica službe veterinarske inspekcije Brankica Capek.

Capek ističe da se od svih službenika očekuje profesionalan pristup u obavljanju navedenih zadataka.

Podsjetimo, još uvijek se čeka i službena potvrda za aflatoksin iz Beča, s obzirom na to da u Hrvatskoj nijedan laboratorij nije službeno akreditiran na potvrdnu metodu rezultata koja je i međunarodno priznata. U Ministarstvu poljoprivrede nalaze očekuju do 15. veljače.

>>Izaziva rak, ali da ga dobijete, mlijeko biste morali piti 10 godina

Iz Ministarstva poljoprivrede danas su priopćili kako su pojačane kontrole u cjelokupnom procesu proizvodnje mlijeka diljem Hrvatske, od analize stočne hrane, analize sirovog mlijeka na farmama do analize gotovih proizvoda po principu sljedivosti, te mlijeka iz uvoza.

Javnost je krajem prošlog tjedna preventivno obaviještena o sumnji na pojavu neznatno povišene koncentracije aflatoksina u mlijeku od strane nadležnih institucija i industrije, zbog čega se od tada vrši pojačana kontrola na utvrđenim kritičnim točkama, s ciljem zaštite potrošača i domaćeg mljekarskog sektora uopće, tvrde u ministarstvu te ističu kako je hrvatsko mlijeko, po svim svojim karakteristikama, u samom vrhu kvalitete te udovoljava i zdravstvenoj ispravnosti, a incidenti sa sigurnosti u hrani nažalost, pojavljuju se povremeno i na svim ostalim svjetskim tržištima.

Pozivaju hrvatske potrošače da imaju povjerenja u domaće robne marke i hrvatske proizvode koji se nalaze na policama trgovina te ističu kako ne postoji razlog za zabrinutost.

 

 

Komentara 11

SN
snovakor
10:12 13.02.2013.

Kao i uvijek, ovaj puta zakazala totalno Politika i Službe koje moraju te stvari kontrolirati kako treba !!! Uz to, paniku se diže za mlijeko, no što je sa svim ostalim proizvodima iz tog mlijeka ???? lol ... ovako neštoto može se dogoditi samo u ovako iskvarenoj državi kao što je naša !!! Korupcija na sve strane, a sve ovo se kontrolira iz nekoliko, možda samo jedne fotelje, one Agrokorove ?? Ne bi me ni malo začudilo, da se i tu pojavi samo nekoliko imena, koja odugovlače, da inspekcije rade svoj posao !!

ER
EUGEN ROMMEL
10:14 13.02.2013.

kao prvo, zašto im je trebalo šest dana? Zato što državne institucije odnosno njihovi djelatnici vjerojatno petkom ne rade ili dođu na posao samo sat-dva! Drugo, sve ovo mi smrdi na uništavanje domaće proizvodnje! Vjerojatno je i uništavanje domaće mljekarske industrije potpisano u predpristupnom ugovoru sa EU! Tko zna što je sve potpisano.....

ZJ
Zjako
10:21 13.02.2013.

Ja sam od vozača kamiona čuo da u HR svaki dan uđe nekoliko cisterni mljeka. Bosna pakira dukat mljeko za Srbiju , Bosna uvozi mljeko iz HR , Bosna ima jeftiniju proizvodnju od Hr ??!!?? Ko tu koga j...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije