Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zahtjev Vladi iz ICT-a

Informatičari traže smanjenje amortizacije sa 4 na jednu godinu

Hrvoje Sagrak
Davor Višnjić/Pixsell
25.11.2009.
u 17:28

Udruga informatičara zauzela se za to da se periodički i skupno na portalu objavljuju ostvarene javne nabave i natječaji.

Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti u HUP-u zatražila je danas od Vlade ubrzanu amortizaciju i neoporezivanje reinvestirane dobiti za tvrtke koje ulažu u ICT sektor.

– Predlažemo da se stopa amortizacije sa sadašnje četiri ubrza na jednu godinu. Tako se jača konkurentnost, produktivnost i inovativnost te potiče realni sektor na ulaganje u ICT – rekao je Hrvoje Sagrak, predsjednik Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti.

U današnje vrijeme opće gospodarske stagnacije, ističu informatičari, važno je pokrenuti gospodarske cikluse koji će omogućiti stvaranje novih vrijednosti i otvaranje novih radnih mjesta.

– Dosadašnje Vladine mjere bile su reaktivne. Ovime predlažemo proaktivne mjere koje bi potpomogle povećanje realnog sektora u ICT-u kako bi se postigli pozitivni gospodarski ciklusi te rast produktivnosti, inovativnosti domaćih tvrtki i konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva.

Brojne međunarodne studije potvrđuju korelaciju povećanih investicija u ICT s povećanjem BDP-a, a to nismo voljeli vidjeti i u Hrvatskoj – rekao je Sagrak.

Udruga se zauzela i za to da se periodički, polugodišnje i godišnje, skupno na odgovarajućem portalu objavljuju rezultati o ostvarenim javnim nabavama i natječajima u sektoru ICT-a.

– Time se ujedno omogućuje bolja kontrola javnosti u trošenju proračunskih sredstava i osnažuje borba protiv korupcije – istakao je Sagrak.

Ti podaci, dodao je Sagrak, moraju biti dostupni svim zainteresiranima te trebaju uključivati pojedinosti o natječajima s nazivom projekta, naručiteljem, zatim naziv tvrtke koja je dobila natječaj, proizvod odnosno uslugu, kriterij, iznos ugovora, ali i što je najbitnije – stanje ispunjenja ugovora, te eventualne poveznice uz kasnije eventualne izravne pogodbe.

– Na natječajima je često kriterij najniža cijena, ali se gubitak nadoknadi izravnim pogodbama putem održavanja – upozorio je Sangrak.

Komentara 2

DU
Deleted user
20:32 25.11.2009.

to ima smisla. Informatička tehnologija razvija se prebrzo i nove tehnologije stvaraju se već nakon prve godine. Smanjenjem vremena amortizacija poskupljet će usluge informatičkih servisa i usluga ali će nakon prve godine moći obnavljati opremu novim dostignućima i softverima.

Avatar punkufer
punkufer
12:43 26.11.2009.

Pa tko im brani da opremu amortiziraju brže?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije