Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČETAK PADA CIJENA

Inflacija usporava, ali više od 50% hrane kupuje se na akciji

Inflacija u eurozoni u svibnju je dosegnula najvišu godišnju razinu od stvaranja zajedni?ke valute
Foto: Lu Yang/XINHUA
1/3
09.02.2023.
u 10:12

Ekonomski stručnjaci kažu kako se inflacija usporava i cijene energenata dosegle su svoj vrhunac, ali potrošnja je i dalje niža

Kupuje se manje, ciljano. Puno je veća potražnja za svakodnevnim baznim proizvodima poput krumpira, mrkve, luka, a smanjila se potražnja za egzotičnim, bio i ekoproizvodima. Čak 50% robe kupuje se na akcijama, kazala je Sanja Burić, predsjednica uprave Enna Fruita, na jučerašnjoj konferenciji “Cijene hrane pod udarom inflacije”. Marijana Ivanov, profesorica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, kazala je da inflacija usporava. Kako se sada čini, na globalnom tržištu cijene energenata, sirovina i hrane dostigle su svoj vrhunac, ali cijene hrane, zbog niza razloga, na pojedinim lokalnim tržištima i su dalje pod rizikom rasta.

Visoka cijena energenata i gnojiva, energetska tranzicija, klimatski rizici, geopolitički rizici, slabosti pojedinih valuta, fizička ograničenja i protekcionizam odražavaju se na cijene, prinose i slobodnu trgovinu. Ako energetska kriza potraje, trajat će i kriza cijena hrane – istaknula je.

U prosincu 2022. cijene hrane u EU bile su 17,82% veće na godišnjoj razini, a rast je najizraženiji u novim članicama EU. – Ovog časa vidimo da su cijene u stagnaciji, ali rizici su veliki i neizvjesno je predviđati da će cijene pasti – rekla je stručnjakinja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Zvjezdana Blažić. Izvršni direktor centralne nabave Atlantic Grupe Danijel Banek kaže da se ni cijene koje su pale nisu vratile na isti nivo kao prije. Minas kava je, primjerice, s 1700 dolara po toni poskupjela i na 5000 dolara. – A ako je cijena Atlanticove kave na policama porasla 20%, onda vam je jasno koliki smo trošak preuzeli na sebe – rekao je dodavši kako su im cijene inputa rasle i do 700%. Predsjednik Uprave Pevexa Krešimir Bubalo smatra da će cijene hrane ove godine rasti. Inflacija nije 13,5%, već 20-ak posto. – Bijele i crne liste neće pomoći, ali hoće manji PDV, poticaji... Bitna je kupovna moć građana. Neoporezivi dio plaće mora rasti – rekao je Bubalo. Raste kupnja na akcijama, i ne samo prehrambene robe. – Ljudi sve više kupuju kod nas na 36 rata bez kamata, što je nama godišnji trošak od 6 milijuna eura – zaključio je Bubalo.

>> VIDEO: Dubravko Šimenc nakon smrti Ćire Blaževića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije