Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U osnovnim su školama gotovo polovica učenika odlikaši, a najviše ih je u nižim razredima osmoljetke

Inflacija petica: U osnovnim školama odlikaša je više od 50 posto

skola
Foto: Arhivska fotografija
1/2
17.09.2009.
u 19:29

Nitko nije toliko svestran da bi mogao biti odličan baš u svemu; Za upise ne treba uzimati prosječan uspjeh nego važne predmete za školu

Opći uspjeh učenika u osnovnoj školi u prošloj školskoj godini potvrđuje tezu da je u hrvatskim školama prava poplava odlikaša. Od oko 365 tisuća osnovaca odličnim ih je prošlo gotovo 168 tisuća, a vrlo dobrim više od 115 tisuća. Očekivano, najviše je odlikaša u prvom razredu osnovne škole – čak dvije trećine. Sličan rezultat učenici zadrže do kraja četvrtog razreda osmoljetke.

Manje petica u 5. razredu
Prelazak u peti razred osnovne škole za mnoge je učenike šok i opći uspjeh bitno oslabi. U višim razredima osnovne škole samo trećina učenika zadrži petice, što je prema mišljenju pojedinih stručnjaka još vrlo visok postotak koji katkad govori i o blagim kriterijima nastavnika.

– Nema opravdanja za toliku poplavu odlikaša, ali tako će biti sve dok ocjena bude glavni ili jedini element pri upisu učenika na fakultete i u srednje škole. Na žalost, tako se ocjeni daje ona uloga koju ona ne može imati. Ocjena nije takav pokazatelj sposobnosti i kompetencija da bi nekome određivala životnu sudbinu – komentira profesor Učiteljskog fakulteta Milan Matijević.

On ima dva prijedloga za rješenje problema:

– Ne treba iskazivati opći uspjeh na temelju prosječnih ocjena nego za upis u srednju školu uzeti predmete važne za određeni program.

Zašto bi nekome život određivala primjerice ocjena iz povijesti ako želi matematički smjer. Nitko nije tako svestran da je podjednako odličan u svemu – smatra Matijević. Druga je mogućnost dodavanje ocjeni i opisnih pridjeva te stvaranje “portfolija” svakog učenika kao zbirke dokumenata koji prikazuju njegov napredak, razvoj i postignuća.

Pritisak napuhava ocjene
I nacionalni projektni menadžer za istraživanje PISA Michelle Braš Roth slaže se s time da su ocjene u osnovnoj školi pomalo napuhane, što potvrđuje i podatak da se broj odlikaša smanjuje dolaskom u srednje škole. Petica je u njima nešto više od 15 posto, a dominiraju vrlo dobre i dobre ocjene.

– Nacionalni su testovi pokazali da su te ocjene realne jer među njima i rezultatima postignutim na testiranju nema dramatične razlike – komentira Goran Sirovatka, ravnatelj Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Sirovatka upozorava da je slika o enormnom broju odlikaša u osnovnim školama stvorena zbog silna pritiska na gimnazije, posebno najelitnije za koje katkad nije dovoljno ni što dijete u svjedodžbi ima samo petice.

Ključne riječi

Komentara 13

IJ
ivan.jelic3
22:48 17.09.2009.

Politika i društvo žele lijepu sliku o sebi; laži, laži me .......To vi redite najbolje! Ma, kome je stalo do znanja\' Vlast je sigurna u opstanak u \"oblacima\" sve dok ljudi ne počnu razmišljati.

HI
histerija
11:52 18.09.2009.

@vinemaca: da, ameri nemaju maturu, ali zato imaju Scholastic Aptitude Test. Međutim, nije štos ni u peticama, stvar je da naše školstvo iz temelja treba promijeniti i modernizirati. Ima toliko dobrih primjera. No, novac se radije daje za gradnju kojekakvih bedastoća i financiranje tko zna čega, dok se za kvalitetan kadar (ne kažem da ga u školstvu nema), dobru opremu i škole daje crkavica...

GA
gabriela
21:59 17.09.2009.

obavezno uvesti malu maturu i prijemne ispite za srednje škole. sve drugo je promašeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije