Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rast cijena

Inflacija u Hrvatskoj dosegnula 4%, najviše od 2009. godine

'poslovni prilog......zagreb.....16.11.2002. racuni,  racuni snimio renato  brandjolica'
'Photoshop'
14.09.2012.
u 13:43

U strukturi osobne potrošnje prevladavaju izdaci za hranu, prijevoz i režije

Poskupljenja prijevoza, benzina, režijskih troškova i hrane tijekom kolovoza donijela su mjesečni rast cijena u odnosu na srpanj za 0,5 posto mjereno indeksom potrošačkih cijena.

Državni zavod za statistiku navodi da su u odnosu na kolovoz 2011. cijene veće čak četiri posto, pa svjedočimo najvećoj inflaciji od kraja 2008 i početka 2009. godine. Statistički bi prikaz bio još nepovoljniji da tijekom kolovoza nije došlo do smanjenja cijena odjeće i obuće te nižih troškova za obrazovanje.

No, u strukturi osobne potrošnje prevladavaju izdaci za hranu, prijevoz i režije pa poskupljenje te skupine usluga i proizvoda ima osjetan utjecaj na standard građana.

Ekonomist Željko Lovrinčević prošlog je mjeseca za Večernji list izjavio da vjeruje kako će do kraja godine inflacija u Hrvatskoj premašiti četiri posto, najviše od 2008. godine. Jednim dijelom rast inflacije potaknut će rast cijena hrane.

 

Ključne riječi

Komentara 40

Avatar WindFucker
WindFucker
14:06 14.09.2012.

Pa nije to tako loše. Ja sam očekivao kako će inflacija biti preko 5%...

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
14:09 14.09.2012.

Hm Ne bi ja bas tako razmišljao. Ako je €uro bio prije godinu dana 7.52 a sada je 7.48, u odnosu na što je inflacija za one što imaju novac. Manja je količina novca za trošenje i to je to.

SO
sotokuco
14:02 14.09.2012.

Što ima veze inflacija, pdv 25%, sve lošiji život, kada nam nije pao rejting. Za večeru, komad buta od rejtinda, i ja sit . Poslije toga ima da zakukuričem, uf.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije