Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
euro socijalisti

Industrijski preporod temelj je rasta cijele Europe

'31.08.2012. Rijeka - Premijer Zoran Milanovic na izvanrednom sastanaku Grupe socijalista PES unutar Odbora regija EU na temu progresivnog plana industrijske obnove.  Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
Goran Kovačić/PIXSELL
31.08.2012.
u 21:00

Hrvatskoj treba malo jer je prilagodljiva, ako budemo dobro radili, bit će nam dobro, rekao je na skupu Zoran Milanović

Obnova industrije temelj je rasta Europe, realnu ekonomiju treba vratiti u središte europske politike, zaključak je izvanrednog sastanka Grupe socijalista (PES) unutar Odbora regija Europske unije koji je održan u Rijeci.

Hrvatska je prilagodljiva

Na skupu raspravljalo se o planu industrijske revitalizacije i važnosti strukturalnih fondova koje treba maksimalno iskoristiti za poticaj investicija u lokalnim gospodarstvima. Okupljenima se obratio i premijer Milanović koji je kazao kako je važno u trenucima krize djelovati koordinirano.

– Hrvatskoj treba malo jer je prilagodljiva, ako budemo dobro radili, bit će nam dobro – kazao je Milanović napomenuvši kako je ovo krizno vrijeme idealno za lažne proroke i političke varalice. Zaključio je kako Europi za razvoj treba fiskalno jedinstvo.

Prilika za riječku luku

– Strategija razvoja industrije u razvojnoj politici EU mora imati jedno od najvažnijih pozicija, strukturni fondovi kao sredstvo takve razvojne politike moraju dodatno poticati kvalitetne programe i projekte koji otvaraju ili generiraju nova radna mjesta – kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednik hrvatskog izaslanstva promatrača u Odboru regija, savjetodavnom tijelu Europske unije.

– U tom okruženju lokalne i regionalne vlasti mogu, upravo uz pomoć tih fondova, stvoriti kvalitetne infrastrukturne preduvjete za razvoj industrije i gospodarstva i tako još aktivnije pridonijeti novom zamahu hrvatske i europske ekonomije. Rijeka i Hrvatska stoga vide priliku u strukturnim fondovima EU za koje se intenzivno pripremamo – kaže Obersnel koji vidi priliku za ulaganja u riječku luku. Sa skupa u Rijeci upućen je EK poziv da iskoristi potencijal Lisabonskog ugovora na području industrije i politike. Obersnel je dodao kako je cilj do punopravnog članstva Hrvatske u EU privatizacija 3. maja.

Ključne riječi

Komentara 9

SP
spartak
21:43 31.08.2012.

U klimi tuđmanizma hrvatska industrija vene već 22 godine. Uništeni smo i više se ne može to popraviti na brzinu. Mora proći najmanje jedna generacija. Neka su prokleti svi koji su vodili ovu zemlju zadnje 22 godine

Avatar wratnik
wratnik
23:35 31.08.2012.

+ - 31.08.2012. u 21:29h miso je napisao/la: Hrvatska je lijepi primjer da svi vide kako se to ne radi. Uništiti industriju građenu desetljećima, penzionirati stručnjake, rastjerati zaposlenike, izvući vrijednosti nekretnina, stvoriti šačicu bogatih nesposobnih gospodara,...što još lošije napraviti? Sadaa kretati u industrijalizaciju? Čega? Za što? Šta proizvoditi u toj industriji, a da bi se prodavalo na svjetskom tržištu? Jadni mi. Jedino što još ima smisla je eko-proizvodnja hrane za specijalne kupce u svijetu i turiste na Jadranu, te specijalne pojedinačne ili niskoserijske stvari (naši Rolls-Roycevi). Prijavi komentar ******************************** cestitam ti, nadje se jos uvijek po neki Hrvat koji zna razmisljati.

MI
miso
21:29 31.08.2012.

Hrvatska je lijepi primjer da svi vide kako se to ne radi. Uništiti industriju građenu desetljećima, penzionirati stručnjake, rastjerati zaposlenike, izvući vrijednosti nekretnina, stvoriti šačicu bogatih nesposobnih gospodara,...što još lošije napraviti? Sada kretati u industrijalizaciju? Čega? Za što? Šta proizvoditi u toj industriji, a da bi se prodavalo na svjetskom tržištu? Jadni mi. Jedino što još ima smisla je eko-proizvodnja hrane za specijalne kupce u svijetu i turiste na Jadranu, te specijalne pojedinačne ili niskoserijske stvari (naši Rolls-Roycevi).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije