Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.09.2016. u 16:30

Hrvatskom je u socijalizmu dominiralo smišljeno povezivanje tehnoloških lanaca, danas se o tome može samo sanjati

Prije nešto više od četiri godine, otprilike devet mjeseci nakon što je u Dini u Omišlju prekinuta proizvodnja, pitao sam svojega vodiča po petrokemijskom kompleksu inženjera Romea Dešu, pomoćnika direktora, čemu uopće služi petrokemija na Krku? Deša se načas zamislio i odgovorio: “Svaka država mora imati svoju petrokemiju.” A ako je tako, zašto je Hrvatska svojoj petrokemiji dopustila da propadne? Ili, zašto je Hrvatska svoju petrokemiju uništila?

Od prošloga tjedna, naime, nakon što je propao, razrezan i u staro željezo prodan zagrebački Dioki, žarkome suncu, buri, korovu i hrđi prepušteno je i postrojenje Dine na Krku. Stečaj je obustavljen, poduzeće izbrisano iz sudskoga registra, sad samo još razlučni vjerovnici mogu ovrhama i na sudskim dražbama prodavati zemljište, opremu i prava na kojima imaju hipoteke i zaloge. A veliko je pitanje hoće li za nekretnine procijenjene na 348,9 milijuna kuna i opremu procijenjenu na 109,2 milijuna kuna uopće biti kupaca.

Naime, riječ je o kompleksu površine 1,008.621 četvorni metar sa svom infrastrukturom za čak devet tvornica od kojih su sagrađene dvije, unutar kojega bi se trebali graditi još i prijamni terminal za ukapljeni plin i termoelektrana pa nije baš osobito atraktivan za hotele, restorane i kafiće.

A i ta bi se postrojenja trebala graditi na česticama kojima je vlasnik tvrtka prijavljena za stečaj (Ćuf d.d.), čiji su vlasnici već likvidirani (Dina), ili u likvidaciji (Adriaoil Milano), na kojima su hipoteke jedne propale banke (Hypo Alpe Adria), a u zalogu istoj toj banci su ne samo zemljište, vlasnički udjeli, nego i koncesija na pomorsko dobro koju je tvrtka dobila od države. Takav nevjerojatan zapletaj crijeva vjerojatno je na cijelom svijetu moguć samo u Hrvatskoj. Posljedica je to spleta okolnosti koje imaju zajednički nazivnik: totalni izostanak bilo kakve industrijske ili razvojne politike.

Dani Rodrik, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za industrijsku politiku, kaže da ona ima samo dvije zadaće: privatnim poduzetnicima otkloniti dvije “eksternalije“, informacijsku i koordinacijsku. Da je hrvatska država činila ovo prvo, onda bi pomogla Dini da u svijetu nađe kupca za VCM iz fantastične nove tvornice u koju je uložila 35 milijuna eura, ili da završi započetu vlastitu tvornicu PVC-a.

Da je činila ovo drugo, onda bi iz nedaleke rafinerije protegnula do Dine plinovod za novu energanu i pomogla bi tvornici polietilena, u koju je uspješno uloženo 21 milijun eura, da je ne uguše troškovi Dinine goleme infrastrukture. A da je u hrvatskoj državi bilo imalo pameti, ne bi prodala Inu Mađarima pa bi možda imala i etana za proizvodnju etilena u zagrebačkom Diokiju i primarnog benzina iz riječke rafinerije za Dinu na Krku pa je tamo mogla dovršiti petrokemijski kompleks i obnoviti svoj veličanstveni “vinilni lanac“ u kojem je nekoć za kruh zarađivalo na desetke tisuća ljudi.

Ovako se čini da je Hrvatska neku industrijsku politiku i smišljeno povezivanje tehnoloških lanaca mogla imati samo u socijalizmu, a danas može o tome samo sanjati.

>> I Ministarstvo financija protiv čelnika HKBS-a Znaora i Deše

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije