Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONFERENCIJA U ZAGREBU

Indijsko porijeklo Roma nije upitno, ali dosad ni priznato

Zagreb: Otvorenje međunarodne konferencije povodom obilježavnja Svjetskog dana Roma
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/5
12.04.2022.
u 00:30

Konferencija u organizaciji Saveza Roma u RH Kali Sara okupila je predstavnike Roma iz 17 zemalja, državni vrh, veleposlanike, akademsku zajednicu...

Putovao sam mnogim cestama i sretao sretne Rome, uvodni su stihovi romske himne čijim je intoniranjem otvorena međunarodna znanstvena konferencija "Romi kao indijska dijaspora - neraskidive veze".

Konferenciju u Zagrebu brojni su govornici usporedili s onom održanom 8. travnja 1971. u Londonu, gdje su donesene odluke o romskoj himni i prepoznatljivoj plavo-zelenoj zastavi s crvenim kotačem, a taj se datum u utorak obilježava kao Svjetski dan Roma.

Razvoj dugoročnih odnosa

Cilj dvodnevne konferencije koja je u hotelu Westin okupila državni vrh, akademsku zajednicu, veleposlanike i predstavnike Roma iz 17 zemalja je dati odgovor na pitanje što Romima danas znači njihovo indijsko porijeklo, naglasio je saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

– Središnja tema konferencije je status Roma u odnosu na njihovo indijsko porijeklo. On nikad nije politički priznat, iako nije upitan. Cilj je odgovoriti na pitanje što mi kao zajednica želimo u odnosu na Republiku Indiju, je li dovoljna samo kulturna suradnja ili trebamo ići korak dalje i tražiti da nam se dodijeli neki oblik formalnog, pravnog, političkog priznanja – poručio je Kajtazi. Veleposlanik Republike Indije, Nj. E. Raj Kumar Srivastava, također je istaknuo važnost zagrebačke konferencije.

– O indijskom porijeklu Roma postoje lingvistički, kulturni i genetski dokazi, a Indija ima cilj razviti dugoročne odnose s Romima, podržavati pozitivne promjene i zajednički se boriti protiv predrasuda. Za Rome se govori da su narod koji ne poznaje granice, što je u skladu s indijskom filozofijom da je čitav svijet jedna velika obitelj – naglasio je veleposlanik Indije. Akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u svom je izlaganju također apostrofirao važnost priznavanja Roma kao indijske dijaspore.

– Indija kao romska pradomovina ima ulogu u očuvanju njihova jezika i identiteta. Romi su mnogo trpjeli kroz povijest, a trpe i danas – rekao je akademik Neidhardt te istaknuo kako je autor hrvatske himne Antun Mihanović bio među prvima koji su proučavali Rome te isticali njihovo indijsko porijeklo.

Završnu je riječ na otvaranju konferencije imao hrvatski premijer Andrej Plenković koji se osvrnuo na stradanja Roma u Drugom svjetskom ratu, što je bila i tema prvog panela s ponedjeljka.

Osudio zločine nad Romima

– Jako sam zadovoljan da smo izgradili Romski memorijalni centar u Uštici, kao i Zid boli. On nas podsjeća na obilježavanje najvećeg zločina nad romskim narodom, genocida koji su počinili nacistički i ustaški režim tijekom Drugog svjetskog rata. Procjenjuje se da je u tom najmračnijem razdoblju svjetske povijesti ubijeno između 250 i 500 tisuća Roma koji su bili sustavno proganjani, zatvarani i odvođeni u koncentracijske logore. Povijest, nažalost, ne možemo promijeniti, ali zbog tih strašnih događaja iskreno žalimo i na ta nedjela trebamo podsjećati i bezuvjetno ih osuđivati – zaključio je Plenković.

Konferencija se u Westinu nastavlja i u utorak nizom stručnih predavanja, a najavljen je i obilazak Romskog memorijalnog centra Uštica, kao i potpisivanje rezolucije o indijskom porijeklu Roma, a završit će večeras U Hrvatskom narodnom kazalištu svečanim koncertom i dodjelom godišnjih nagrada u povodu Svjetskog dana Roma.

>> VIDEO Plenković komentirao aktualnosti nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a

Komentara 1

MV
mvlj
11:57 12.04.2022.

ja sam mislio da su potomci Eskima, kad ono ..Indija !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije