Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripadnici jačeg spola ostali bez povlastica

Indija zabranila brakove s četiri žene, muškarci mogu odabrati samo dvije

Islam
AFP
30.09.2009.
u 20:42

Mnogi Indijci ipak vjeruju da je do rigorozne promjene bračnih zakona došlo upravo zato što je u njihovoj zemlji u posljednje vrijeme porastao broj budista i kršćana koji su prelazili na islam.

Indijski muslimani više se neće moći ženiti s četiri žene. Takvu odluku, koja je izazvala iznimno žestoke reakcije kod 160 milijuna muslimana, koliko ih ukupno živi u Indiji, donijelo je Vijeće vrhovnih sudaca te zemlje uz obrazloženje da se muškarci s četiri ili više supruga izravno suprotstavljaju islamskim zakonima.

Dok jedan dio indijskih muslimana, među kojima je i velik broj vjerskih vođa, podupire tu odluku smatrajući da se pravo na ženidbu s više žena ne spominje ni u Kur’anu niti u interpretaciji islama, drugi dio vjerskih poglavara i njihovih sljedbenika žestoko se protivi toj zabrani strahujući od promjena koje bi takva osjetljiva odluka mogla donijeti.

Raspirivanju podjela dodatno je pridonio i zakon koji indijskim muslimanima dopušta dva braka isključivo u slučaju kada prva supruga zbog bolesti nije u mogućnosti ispunjavati svoje bračne obveze i kada svojim potpisom pred sucem i javnim bilježnikom obrazloži i blagoslovi suprugov drugi brak.

Vlasti u Indiji i do sada su moralno i financijski podupirale žene iz siromašnih dijelova zemlje koje su bile u takvim brakovima, naglašavajući kako oni ne mogu biti pravedni prema svim suprugama i da se krajnje uvredljivo odnose prema vjeri, dostojanstvu i principima.

Mnogi Indijci ipak vjeruju da je do rigorozne promjene bračnih zakona došlo upravo zato što je u njihovoj zemlji u posljednje vrijeme porastao broj budista i kršćana koji su zbog mogućnosti “više brakova“ prelazili na islam.

Komentara 15

LA
Laura Anny
22:09 30.09.2009.

Re: Mihac \"ali ju niko nece\" da li si se upitao hoce li tko tebe. Daj ti njoj slobodu pa ce vidjeti dragi moj.

MO
mohawk
02:35 03.10.2009.

Sto ce im 4 , kad ni jedno ne mogu zadovoljiti .

TC
tomo crni
22:37 30.09.2009.

kakva povreda ljudskih prava!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije