Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nuklearno oružje

Indija uspješno lansirala projektil dalekog dometa Agni-V

Lebron James
Foto: REUTERS
1/2
19.04.2012.
u 07:43

Prema pisanju indijskih medija, raketa je uspješno pogodila zadani cilj negdje u Indijskom oceanu u blizini Indonezije

Indija je noćas, nakon jučerašnje najave uspješno testirala raketu dugog dometa koja može nositi nuklearnu glavu. Projektil tipa Agni-V u potpunosti je konstruiran i izrađen u Indiji. Ima domet veći od 5000 kilometara, lansiran je s otoka Wheeler u regiji Orissa na istoku zemlje.

Prema pisanju indijskih medija, raketa je uspješno pogodila zadani cilj negdje u Indijskom oceanu u blizini Indonezije, a letjela je 20-tak minuta. Ovaj projektil ima domet kojim je moguće pogoditi i ciljeve u Kini. Analitičari ističu kako bi Agni-V trebao biti jedan od temelja indijskih obrambenih snaga. 

Vlasti su pohvalile uspješno lansiranje rakete i naglasili kako je ono dokaz i rezultat indijskog znanja i mogućnosti da pomakne granice znanosti i istodobno djeluje na sigurnost i obranu zemlje.

Prije dvije godine Indija je izvela uspješno testiranje rakete srednjeg dometa Agni-II, čiji je domet nešto veći od 2000 kilometara.

Komentara 8

E
E
10:33 19.04.2012.

jel SAD razmatra mogućnost napada na Indiju? i jesu li aviokompanije preusmjerile letove?

ZO
zo311052
10:56 19.04.2012.

Naravno, velike sile ćute. Indija ima nuklearno oružje ali i činjenica je da zemlja član BRIKS-a, novoformiranog ekonomsko vojnog saveza zemalja u usponu. Mislim da je ,pre ,kostu grlu NATO savezu nego Kini.

PA
patria
10:16 19.04.2012.

Indija razvija svoje napredne strateške obrambene sustave kao odgovor na sve veću kinesku vojnotehnološku ekspanziju, a dobro je poznato da Kinezi prilično tijesno surađuju sa tradicionalnim indijskim neprijateljem Pakistanom, nestabilnom muslimanskom zemljom čija krhka demokracija stalno pleše između otvorene ili prikrivene vojne diktature i veoma opasnih i zaostalih islamističkih snaga, a što je još opasnije posjeduje i atomsko oružje. Osim toga ne treba previdjeti ni početnu fazu kineske pomorske ekspanzije u Indijskom oceanu, niti njihovu namjeru da Indiji pod nosom projiciraju svoju silu. Za razliku od sjevernokorejskog nedavnog debakla od lansiranja Indija niti laže o svom raketnom razvoju, niti pompozno i bahato prijeti drugima ratom i uništenjem. Ta golema i heterogena sila u usponu koja pomalo svladava ogromne izazove svoga razvoja u okviru jednoga demokratskoga i prilično tolerantnoga sustava konačno počimlje ubirati plodove svoga nenametljivoga i mukotrpnoga višedesetljetnoga uspona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije