Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajni dogovor

Indija će Iranu naftu plaćati zlatom, slijedi pad dolara?

nafta
Arhiva VL
24.01.2012.
u 21:15

Zamjenom dolara zlatom Iran će ublažiti učinak sankcija EU i SAD-a zbog iranskog nuklearnog programa kojim ta zemlja navodno teži izradi atomske bombe

Indija će ubuduće iransku naftu plaćati zlatom umjesto američkim dolarima, izvijestio je portal DEBKAfile dodajući kako njihovi izvori očekuju da će i Kina učiniti isto. Vijest je mnoge iznenadila s obzirom da je tijekom prošlotjednog posjeta indijskog izaslanstva Teheranu dogovoreno da će se nafta plaćati dijelom u japanskim jenima, a dijelom u indijskim rupijima, no DEBKAfile tvrdi da im je vijest potvrđena iz više obavještajnih te iranskih izvora.

Indija i Kina zajedno kupuju oko milijun barela nafte dnevno od Irana, odnosno oko 40 posto iranskog izvoza, a zamjenom dolara zlatom Iran će ublažiti učinak sankcija koje nameću EU i SAD zbog iranskog nuklearnog programa kojim ta zemlja navodno teži izradi atomske bombe. Sankcije uključuju zabranu kupovine iranske nafte te blokadu sredstava iranske centralne banke. Posao s Indijom obavljat će se putem indijske UCO banke i Halk Bankasi, indijske i turske državne banke. Turska je prethodno objavila kako neće poštivati sankcije protiv Irana osim ako ih ne proglasi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, a sankcijama se također protive Indija i Kina.

Indijski potez može, procjenjuju analitičari, dovesti do pada vrijednosti dolara i rasta cijene zlata na svjetskom tržištu, pogotovo ako se i druge zemlje odluče za takvu vrstu plaćanja.

Ključne riječi

Komentara 133

IR
irani
07:24 26.01.2012.

Boze dragi, ova skupina mrzitelja i dalje raspreda svoje bajke iz 1001 noci .... Neka, barem ih se drzi na jednom mjestu kako bi se zagadjenje lokaliziralo. :-)

BB
brle brkić
08:30 26.01.2012.

Nevalj što se unija počela ponašat kao ameri gurat nos svuda to binas moglo skupo koštat i to ubrzo.

SA
sargu123
21:45 24.01.2012.

******i već imaju atomsko oružje pa je sasvim u redu da ga ima i Iran !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije