Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Gašincima kod Đakova

Impresivni 'oklopnjaci' HV-a: Strojnicom pogađaju vojnika koji 1000 m dalje leži u zaklonu

Gašinci
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/14
20.03.2015.
u 17:14

S njima smo puno dobili, naši će vojnici biti spremniji, sposobniji, jači i zaštićeniji na bojištu, što od nas traži i NATO – istaknuo je general pukovnik Dragutin Repinc

Krcat opremom, doseže 16,8 tona. Juriti može i 105 kilometara na sat, a prepreka mu nije ni okomiti uspon do 60 stupnjeva. "Popije" oko 50 litara goriva na 100 kilometara.

– Dosta je okretan, s obzirom na težinu. Upravljač je servo, ima abs – nabraja nam vozač. Sjedi za upravljačem vojnog vozila MRAP M-ATV koji im je stigao tek prije dva dana.

Ima specifičnu "v" podnicu pa je otporan i na mine od pet kilograma. A pokušaju li neprijatelji mobitelom aktivirati podmetnuti eksploziv, u tome će ih spriječiti ometač signala.

– Veliki je psihološki efekt u ovakvim vozilima jer se u njima osjećamo sigurnije – priča skupnik Petar Matković. Sigurniji jesu, ali opuštanja, ističe, nikada nema.

Oklopna vozila, njih četrnaest, provozala su se danas vojnim poligonom u Gašincima kod Đakova.

Amfibija patria svakako je među impresivnijima, a zaplovila je obližnjim jezerom Mlinac. Umjesto čeličnih ima keramičke ploče sa strana pa je lakša za čak 400 kilograma od borbenog vozila. Pokreću ju dva nezavisna motora.

– Brzina joj je s kljunom osam kilometara na sat. Spremna je za ulazak u vodu za manje od 15 minuta – opisuju nam. No, da bi sigurno plovila, vjetar ne smije puhati brže od četiri metra u sekundi, niti valovi smiju prijeći 50 centimetara.

Svi članovi posade borbenog oklopnog vozila Patria na monitorima prate što se događa na terenu. Kamere i laseri približavaju i metu.

– Strojnicom možemo na tisuću metara udaljenosti pogoditi vojnika koji leži u zaklonu – upoznaje nas skupnik Ivica Vučak. Potpuno su zaštićeni od radijacije. No, upravo joj je jednostavnost prednost.

– I dijete od deset godina koje igra PlayStation može upravljati njome joystickom – navodi Vučak

Sva su ova vozila ušla ili ulaze u operativnu upotrebu Oružanih snaga RH.

– S njima smo puno dobili, naši će vojnici biti spremniji, sposobniji, jači i zaštićeniji na bojištu, što od nas traži i NATO – istaknuo je general pukovnik Dragutin Repinc.

Samo je 16 patria u operativnoj upotrebi, a Repinc kaže kako je stvar u tehnologiji.

– Mnogo je dijelova koje treba integrirati pa testirati. Nadamo se da ćemo ove godine primiti svih 118 vozila – rekao je. Među njima nije osam sa 30-milimetarskim topovima, no natječaj se za njih očekuje do kraja godine.

>> Kontingent s 208 hrvatskih vojnika spreman za misiju u Afganistanu

Komentara 64

MA
MahnitiTapir
18:00 20.03.2015.

Sad kad gledam, MRAP ili PATRIA, u taktičkom smislu, skoro ista stvar, pogotovo u našoj 12,7 izvedbi. 126 Patrija je plaćeno 180 milijuna eura a 162 MRAP-a - nula kuna. Isto kao i 16 OH-58D. Baš me zanima da lii je razlog za kupnju PATRIA bio mito zbog kojeg su osuđeni u Finskoj? Očito je samo trebalo pitati. Za 180 milijuna eura ili nešto malo više od toga se sa SAD-om sigurno mogla dogovoriti eskadrila F-16 sa MLU.

Avatar Zločinac agresor i genocidaš
Zločinac agresor i genocidaš
17:49 20.03.2015.

Pa što nebeski narod nema najbolje oružje doneseno iz kosmosa?

Avatar jebb
jebb
20:36 20.03.2015.

He, he, he... Patria nije razveselila samo hrvatsku vojsku. Mnogo vremena prije vojske, Patria je razveselila njenog bivseg vrhovnog zapovjednika. Ali nazalost, "neovisno" hrvatsko sudstvo taj slucaj ne zanima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije