Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najveće otkriće

Imamo je! Uvjereni smo da smo napokon uhvatili Božju česticu

cern (1)
Screenshot: CERN
04.07.2012.
u 08:46

Čestica je po karakteristikama slična Božjoj, no znanstvenici napominju da bi moglo proći još dosta vremena dok ne utvrde je li riječ o Higgsovu bozonu

Tražili su je 45 godina i sada napokon mogu reći da se isplatilo! Znanstvenici CERN-a sa suzama u očima priopćili su da su pronašli novu česticu koja po svojim karakteristikama odgovara Higgsovu bozonu poznatijem kao Božja čestica. Ona bi nam mogla pomoći u boljem razumijevanju nastanka svemira. Točnije, Božja čestica ono je što subatomskim česticama daje masu. Bez mase te se čestice nikako ne bi mogle spojiti u atome koji zapravo i tvore sve u svemiru, već bi brzinom svjetlosti samo letjele uokolo.

>> Božja čestica otkrivena je u tunelu većem od Zagreba

Stoga i ne začuđuje što su znanstvenici u Velikom hadronskom sudaraču (LHC) smještenom ispod Ženeve lovili česticu koja nam može objasniti kako materija dobiva svoju masu i za koju se vjeruje da cijelom svemiru daje oblik i veličinu. Ipak, možda će proći još cijelo desetljeće dok se sa sigurnošću ne utvrdi je li pronađena čestica uistinu Higgs.

Vrlo jasne naznake

Svojim postignućima znanstvenici su se pohvalili u četvrtak u ženevskom sjedištu CERN-a. Peter Higgs (83), po kojem je čestica dobila ime, nakon prezentacije obrisao je suzu s oka:

– Želio bih čestitati svima koji su sudjelovali u eksperimentima. To je nevjerojatna stvar i ponosan sam na to što se dogodila za moga života – istaknuo je Higgs.

Tijekom obaju eksperimenata – ATLAS i CMS – uočena je nova čestica u dijelu masenog spektra na kojem bi trebao biti Higgsov bozon.

– Analizirajući rezultate koje smo dobili, uočili smo vrlo jasne naznake postojanja nove čestice, na razini povjerenja od 5 sigma. To znači da je mogućnost da će se uočeni signal javiti u slučaju nepostojanja Božje čestice 1:3,500.000. Ipak, potrebno nam je još vremena prije nego rezultate objavimo i službeno – rekla je glasnogovornica eksperimenta ATLAS Fabiola Gianotti, dodavši da su posljednji dani njezina tima bili ispunjeni teškim radom, ali i obiljem emocija.

I tim okupljen na eksperimentu CMS tvrdi da je riječ o novoj čestici koja bi mogla biti bozon, i to najteži dosad pronađen. U CMS istraživanjima sudjelovali su i znanstvenici s našeg Instituta Ruđer Bošković dr. Vuko Brigljević kao voditelj grupe i dr. Krešo Kadija te znanstveni novaci Senka Đurić, Srećko Morović i Jelena Luetić. Ruđerovci” u CMS-u imaju vodeću ulogu u mjerenju procesa u kojima se stvaraju parovi bozona. Takvi procesi predstavljaju bitnu pozadinu u potrazi za Higgsovim bozonom i njihovo je precizno mjerenje važan gradivni element potrage za Higgsovim bozonom.

Kocka u mozaiku

Osim ruđerovaca, za otkriće čestice zaslužni su i još neki hrvatski znanstvenici. Jedan od njih je i dr. Ivica Puljak, koordinator splitske grupe CMS detektora koja je tražila Božju česticu:

– Pronalaskom ove čestice napokon je pronađena i posljednja kocka u mozaiku teorije čestica koja postoji već pedesetak godina. Riječ je o teoriji koja opisuje sav svemir, funkcioniranje svih čestica i elemenata. Ovaj bozon bio je poznat samo u teoriji, ali nije bio dokazan. Sada je napokon i on dokazan, vidjeli smo da Higgsov bozon doista postoji i to upotpunjuje rupu u cijeloj slagalici. Naravno, posao nije gotov jer se sa svakim novim otkrićem otvara cijeli niz novih pitanja – kaže dr. Puljak, koji je prije dolaska u Švicarsku bio ravnatelj katedre za fiziku splitskog Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Komentara 195

DU
Deleted user
09:58 04.07.2012.

Gromoglasni pljesak veoma je sličio našim kongresima gdje se skandiralo .... Toto, patija, omadina, acija ...

MS
mare_split
10:03 04.07.2012.

Nasmijte se! I 'ovi' su iz 'vrste' obmanitelja, podvrsta: međunarodni kokošinjac ...! Mislim da im treba puno novaca pa su i prije nego su do nečeg 'došli' pustili - maglu! Kako im nije jasno da ono što ima MASU nee može biti 'početak' ... Svemira? Lupetaju, što će uskoro potvrditi demantijem svega što su napričali i kako im se je nešto učinilo ... Slično 'slučaju neutrino' ... koji jer NEMA mase (?) juri brzinom većom od svijetlosti!? I .... Što bi? Ništa! Navodna grješka s mjernim instrumentima ... CERN = velka 'PAPI LOVA'! ... Od njega nema konkretnog, čovječanstvu KORISNOG - pronalaska!

FS
fsgghhtre
09:13 04.07.2012.

Koji su to znanstvenici? Strašno! Unaprijed snimaju izjave, igraju se ko mala djeca, umjesto da smisle kako nešto novo proizvesti. Mi bismo im trebali vjerovati i dalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije