Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi poduzetnik iz Petrovskog

‘Imamo dovoljno trsja, okrećem se sadnji aronije’

Aronija
Foto: Mladen Mandić
1/2
04.12.2014.
u 17:30

Sada je na hektar zemljišta zasadio 2100 sadnica aronije, a u budućnosti planira posaditi još 10.000 biljaka i kupiti stroj za berbu bobičastog voća

Denisu Fruku iz Petrovskog tek je 20 godina, student je građevine, a već se bacio na obiteljski poljoprivredni biznis. Ovih dana na hektar zemljišta u Petrovskom zasadio je oko 2100 sadnica aronije, nove bobičaste biljke. Zagorcima je oduvijek “svetinja” bila samo vinova loza i vinogradi, no mladi se očito okreću sadnji novih poljoprivrednih kultura.

Ljekovitost i potražnja

– Ideja za sadnju aronije nastala je potpuno slučajno kada sam na jednom portalu pročitao članak o izrazito ljekovitim svojstvima te biljke i veliku potražnju za njom. Tada sam predložio ocu da posadimo nekoliko stotina sadnica za vlastite potrebe, budući da imamo puno neiskorištenog zemljišta. I ocu se ideja učinila jako dobrom, pa smo se, uz našu parcelu, odlučili i za kupnju dodatnog hektara zemljišta na kojem sada sadimo 2100 sadnica. I to ulaganjem isključivo vlastitog kapitala. Budući da samo jedna sadnica košta 25 kuna, a uz to smo trebali otkupiti i pripremiti zemljište za sadnju ovog nasada, uložili smo stotinjak tisuća kuna, a još ćemo morati utrošiti dodatni novac za postavljenje stupova i žice te za navodnjavanje – rekao nam je Fruk.

– Sadnjom aronije i prodajom bobica imat ćemo uz građevinsku tvrtku još jedan dodatni prihod. Slušajući savjete agronoma i stručnjaka, saznali smo da to može biti unosan posao budući je potražnja za njom sve veća. Tijekom dvije godine namjeravamo kupiti još tri hektara zemljišta i posaditi još oko deset tisuća sadnica – rekao nam je Fruk.

Dodao je kako je razmak između redova prilagođen strojnoj berbi pa će u budućnosti kupiti i stroj koji bere samo bobičasto voće, a njegova je cijena oko 12 tisuća eura.

Osigurano tržište

– Zasad već imamo osiguran plasman proizvoda za sljedeću godinu putem poduzeća Agrofructus. Cijena kilograma bobica aronije je oko 25 kuna. Budući da smo zasadili trogodišnje biljke, već sljedeće godine možemo očekivati prinos do kilograma i pol po sadnici, a u punom rodu za četiri godine i šest do sedam kilograma po sadnici – kazao je Fruk.

No, dodao je, neće baš sve bobice prodavati, nego će napraviti i vlastite proizvode, prvo za svoje potrebe, a poslije i za tržište. Jer, aronija je odličan izvor antioksidansa, sprečava bolesti srca i krvnih žila, regulira krvni tlak, štiti urinarni sustav, stimulira rad štitnjače, poboljšava pamćenje i koncentraciju, regulira šećer u krvi, jača imunitet i djeluje na mnoge druge bolesti.

Ključne riječi

Komentara 6

GM
Gold_man
12:12 05.12.2014.

Bravo Denise, kao mlad čovjek napravio si odličnu stvar, cijenim ljude koji su toliko ozbiljni i poduzetni u tim godinama. Siguran sam da ćeš uspjet u tom poslu, sretno!

SA
sargu123
18:31 04.12.2014.

Odvratna EU nam diktira apsolutno SVE. Koliko trsova, koliko voćki, koliko maslina.....bla bla. Prav nam budi kad smo na referendumu bili imbecili. Onaj koji umije uvijek će se snaći, za ostale me boli .....

Avatar bok
bok
18:27 04.12.2014.

Bravo, tak treba. U Njemackoj jako puno Malina, Aronije uvazaju iz Srbije....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije