Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekspert za tsunamije

Imali su sreću jer je ovaj put došlo do horizontalnog pomaka ploča

'Acehnese people run shortly after a powerfull earthquake hit western coast of Sumatera in Banda Aceh on April 11, 2012.  A massive earthquake struck off Indonesia\'s Sumatra island, US and Indonesian
Foto: 'CHAIDEER MAHYUDDIN'
1/6
11.04.2012.
u 21:02

Iako se potres dogodio u istom području kao i 2004. te iako je bio vrlo snažan, do tsunamija nije došlo jer je “tehnologija” potresa ove godine bila potpuno drugačija, kaže Mirko Orlić sa PMF-a.

Vodeći hrvatski stručnjak za tsunamije prof. dr. sc. Mirko Orlić sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta komentirao je za Večernji list potres u podmorju Indijskog oceana.

>>Indoneziju pogodili snažni potresi, ukinuli upozorenje za tsunami

Koliko je doista potres bio jak?

Neposredno nakon udara, objavljeno je da je magnituda bila 8,9 stupnjeva, a kasnijim mjerenjima to je korigirano na 8,6 stupnjeva. Iako je potres iz 2004. koji je pokrenuo katastrofalan tsunami bio magnitude 9,1, i ovaj potres ulazi među deset najjačih otkad se mjere.

Unatoč njegovoj snazi, do tsunamija ovaj put ipak nije došlo?

Iako se potres dogodio u istom području kao i 2004. te iako je bio vrlo snažan, do tsunamija nije došlo jer je “tehnologija” potresa ove godine bila potpuno drugačija. Dok je 2004. došlo do vertikalnog pomaka tektonskih ploča, koje su “izbacile” veliku količinu vode, potres je ove godine bio horizontalan, odnosno ploče su se horizontalno pomicale i nije bilo velikih pomaka vodene mase.

Upozorenje na mogući tsunami ovaj je put bilo pravodobno?

Nakon katastrofe iz 2004., diljem Indijskog oceana sagrađen je niz mjernih postaja koje prate potrese na morskom dnu i razinu i kretanje mora pa je situacija puno jasnija nego prije. Ove mjerne postaje nisu postavljene samo oko Indonezije, već i u svim ostalim oceanima, pa ih je tako desetak i u Atlantiku. Sve su spojene na internet pa su raspoloživi podaci u realnom vremenu, što omogućava rano upozoravanje.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije