Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udar na pušače

Idući mjesec novo poskupljenje cigareta!

pušenje
Borna Filić/PIXSELL
28.10.2013.
u 07:37

Novi veći rast cijena trebao bi biti već u 2014., kad će porasti trošarine na razinu od 77 eura na 1000 cigareta

Cigarete će uskoro ponovno poskupjeti. Iako nema najave proizvođača Carinskoj upravi, barem ne dosad objavljene, u nekim maloprodajnim lancima potiho otkrivaju da će početkom idućeg mjeseca podići cijene pojedinih brendova cigareta.

Novo značajno poskupljenje očekuje se iduće godine jer će rasti trošarine i doseći ciljanu razinu od 77 eura na 1000 cigareta. A to nije posljednji rast cijena jer se trošarine do 2018. moraju povećati na 90 eura na 1000 cigareta. Studije pokazuju da se svakim novim poskupljenjem povećava prodaja na crnom tržištu kao što je to bilo u Rumunjskoj. Vlada je u jednom navratu trošarine povećala 48% pa je ilegalna prodaja preko noći osvojila 36,2% tržišta. I u Hrvatskoj je ona već na visokoj razini. Prema istraživanju po metodi praznih kutijica koje je provela agencija Nielsen za JT International, prosječno se u nas trošilo 11% cigareta s nelegalnog tržišta.

Lani je u Hrvatskoj zaplijenjeno 6,64 milijuna cigareta u 1362 zapljene. U 2013. Carina je zaplijenila 3,5 milijuna cigareta u 430 zapljena. Među cigaretama najčešće su one brenda Jin Ling koji se isključivo prodaje na crnom tržištu.

>>Srbija pristala da se cigarete iz RH i dalje carine po povoljnijoj stopi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije