Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burno u Saboru

J. Kosor: Neću dopustiti diskriminaciju zastupnika HDZ-a!

hrvatski sabor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/15
25.01.2012.
u 11:40

HDZ je najavio suzdržanost, ocjenjujući Vladin prijedlog za ukidanje povlaštenih mirovina političkom demagogijom, no B. Kalmeta odlučio je dati podršku Vladi.

Većina saborskih klubova podržala je promjene Zakona o pravima saborskih zastupnika kojima bi se ukinule povlaštene mirovine. HDZ je najavio suzdržanost, ocjenjujući taj Vladin prijedlog političkom demagogijom.

– Izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika, kojima se ukidaju povlaštene mirovine, politički su važne iako su njihovi učinci na mirovinski sustav financijski zanemarivi – rekao je jutros u Saboru ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Čak 16 zemalja Europske unije nema nikakav privilegij za članove parlamenta, dok ostale zemlje imaju određene dodatke koji se dodaju na njihovu mirovinu. Iako je jasno da će Sabor ovaj zakon izglasati u petak, dio zastupnika ipak je imao određene primjedbe na izmjene zakona.

Tako je IDS-ov Damir Kajin ustvrdio da saborski zastupnici ipak moraju imati neku sigurnost. – Jedan ili dva mandata mogu biti privilegij, ali 15 ili 20 godina provedenih u Saboru nikako ne mogu biti privilegij. Ipak treba zaštititi ljude koji su sve svoje dali politici. Zato bi se negdje trebala ugraditi odredba koja bi zastupnicima nakon mandata omogućila da se vrate na staro radno mjesto. Pogledajte samo koliko mladih imamo ovdje u saborskim klupama – kazao je Kajin te dodao kako posljednjih dana nije bilo kolumnista u zemlji koji nije pisao o tome kako je on također na jedan dan otišao u mirovinu.

– Otišao sam u mirovinu da mi netko za pet ili šest godina ne bi rekao da sam "stupido" jer nisam iskoristio pravo koje sam imao. One koji su 20 godina u Saboru treba zaštititi zbog digniteta Sabora – smatra Kajin. Pojam "stupido" uznemirio je SDP-ova Šimu Lučina.

– Kajin je sada uvrijedio sve nas zastupnike koji smo mogli uzeti mirovinu, a nismo. On nas je nazvao štupidima ili stupidima – zamjerio je Lučin. Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika rekao je da riba smrdi od glave, ali se čisti od repa. – Ovo je prvi put da se riba čisti od glave i zato će Klub umirovljenika podržati ove izmjene zakona – tvrdi Hrelja. Jadranka Kosor, ali i ostali hadezeovci zamjerili su hitnost zakona, ali neke druge stvari.

– Nisu uključeni svi dužnosnici, ispušten je predsjednik RH i zato je HDZ jučer uputio prijedlog da se i on obuhvati ovim izmjenama – primijetila je Kosor. Njezin kolega Josip Salapić podsjetio je na svih 13 kategorija koje primaju povlaštene mirovine te dodao kako bi ih sve trebalo pregledati i razmotriti.

– Klub HDZ-a zato će ostati suzdržan na ove izmjene, jer niste gledali sva prava svih kategorija – tvrdi Salapić te se pita što je s uredom bivših predsjednika na koji se troši ogroman novac, što na aute, što na zaštitare.... Mirando Mrsić objasnio je da prvo treba očistiti ispred svoga praga da bi se moglo čistiti dalje te da se zato prvo išlo na saborske mirovine.

Šef laburista Dragutin Lesar ponovio je da je sretan što je danas, točno šest godina nakon što je on na dnevni red Sabora uvrstio prijedlog zakona kojim bi se ukidale povlaštene mirovine, taj zakon, ovaj put u režiji vladajućih, na dnevnom redu.

Iako su svi HDZ-ovci tijekom rasprave rekli da će ostati suzdržani po pitanju ukidanja povlaštenih saborskih mirovina, HDZ-ov Božidar Kalmeta rekao je kako će on izmjene zakona podržati. Zamjerio je, kao i stranački kolege, hitnost postupka te uvođenje mogućnosti povratka na posao nakon isteka mandata.

- Ovaj zakon treba podržati jer moramo svi dijeliti sudbinu građana, a u tom smislu ću i ja podržati taj zakon, imao sam nekih dilema o kojima sam morao govoriti – rekao je Kalmeta.

U jednom trenutku javila se predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor kojoj je zasmetalo što joj potpredsjednik Sabora Milorad Batinić nije dao riječ kada je to zatražila.

- Ja sam upravo digla pločicu za repliku u zadnjim sekundama i vi ste naravno instruirani od gđe tajnice konstatirali da nemam pravo na riječ. Tražit ću o tome raspravu na Predsjedništvu Hrvatskog sabora, a budući da postoje nadzorne kamere želim da se provjere da se ustanovi u kojem sam trenutku digla pločicu. Ja neću dopustiti da se zastupnici i zastupnice HDZ-a u ovoj sabornici diskirminiraju. Nakon prijetnji i predsjednika i zastupnika SDP-a, gdje nas se upućuje kako se treba ponašati, ovo zaista prelazi svaku mjeru i tražit ću od predsjednika Sabora raspravu o ovome – rekla je Kosor. Batinić joj je objasnio da je prekasno digla pločicu kada je on već davao riječ drugom zastupniku.

- Niste pravovremeno reagirali. Slažem se da se ispita na kamerama da vidimo kako je bilo.

Želim reći da ne funkcioniram po modelu zastrašivanja – odgovorio joj je Batinić.

Komentara 102

SA
sargu123
21:33 25.01.2012.

Bjeloglava, daj se makni više jednom. Makni se da te više ne gledamo. Makni se zauvijek jer već si i bogu i vragu dosadila !

BA
bez.apetita
09:26 26.01.2012.

Kako vas sve skupa više nije stid??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????\'\'\'\'

BA
bez.apetita
09:29 26.01.2012.

Unište sve, tolikim generacijama ikakav normalni život i imaju obraza dizat ruke za povlaštene mirovine. Pa to samo u u ovakvoj đumbus državi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije