Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otmičar

Ico Mateković pušten na uvjetni otpust pa tražio da ide na more

'unutrasnja....zagreb...29.09.2006. zupnijski sud - slucaj zagorac/ ico matekovic snimio: marko lukunic'
Marko Lukunić/PIXSELL
16.07.2012.
u 21:59

Ivan Ico Mateković je bio osuđen na sedam godina, a uvjet mu istječe u lipnju 2013. godine

Ivan Ico Mateković, koji je zbog otmice maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca bio osuđen na sedam godina zatvora, 13. srpnja pušten je na uvjetni otpust, jedanaest mjeseci prije isteka kazne.

Javio se sucu

Uvjetni otpust traje do 29. lipnja 2013., a u tom vremenu Mateković će se jednom mjesečno morati javljati policiji, te po dogovoru sucu izvršenja kazne zatvora. Tu drugu obvezu ispunio je već u ponedjeljak, kada je došao na zagrebački Županijski sud. Javio se sucu, ostavio mu svoje brojeve telefona, te ga je usput zamolio da ga pusti na dva tjedna izvan Zagreba. Naime, Mateković je sucu kazao da njegova obitelj blizu Poreča ima obiteljsku kuću, gdje će ljetovati, pa je zatražio dopuštenje da ga se tamo pusti s djecom i suprugom. Taj zahtjev sudac je odobrio, obvezavši Matekovića da mu se ponovno javi početkom listopada.

Tijekom izdržavanja kazne Mateković je dosta vremena bio pod pojačanim nadzorom, pogotovo nakon što se otkrilo da je jedno vrijeme za boravka u Kaznionici Lepoglava koristio pogodnosti na koje nije imao pravo. Tako mu je primjerice bio odobren prekid kazne u trajanju pet dana iako to rješenje suca izvršenja kazne zatvora nije bilo pravomoćno. Da je Mateković među skupinom zatvorenika koji koriste pogodnosti iako na njih nemaju pravo, otkriveno je nakon što je podnesena optužnica protiv bivših čelnika Kaznionice u Lepoglavi, koji su upravo zbog toga završili na optuženičkoj klupi.

Godina dana bijega

Što se pak tiče otmice maloljetnog Zagorčeva sina u veljači 2004. godine, Mateković se teretio da ju je smislio zajedno s Hrvojem i Novicom Petračem, a od Zagorca su prema optužnici tražili 1,5 milijuna eura. Mateković je nakon što se otkrilo da je povezan s događajem pobjegao i u bijegu je bio do kraja kolovoza 2005.

Uhićen je na zagrebačkom jezeru Bundek, a iako se nagađalo da se za vrijeme bijega skrivao u Beogradu, te da je ondje čak nekom prigodom bio i ranjen, to nikada nije potvrdio.

Iako se Mateković teretio i da je bio šef zločinačke grupe koja je planirala otimati djecu bogatih Hrvata, na suđenju je zanijekao tu optužbu, no priznao je da je odgovoran za otmicu Zagorčeva sina. Zbog istog nedjela na šest godina zatvora bio je osuđen i Hrvoje Petrač, koji je nedavno također izašao na uvjetni otpust.

Komentara 4

AU
autoritet
23:25 16.07.2012.

Čujem da se ovaj tip uključio u HNS te je jedan od izglednijih kandidata za ministra unutarnjih poslova.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
23:29 16.07.2012.

Ma njima u zatvoru je bolje nego nama na slobodi. Još pazi ono izdržavaš kaznu a puste te na more, na zimovanje... el im i džeparac daju kad ih tako puštaju ?!

TO
Toni50
23:40 16.07.2012.

Nakon Hrvoja Petrača iz zatvora izašao još jedan osuđenik za otmicu Zagorčeva sina.. Zagorac mora dalje da guli jel Eu neda mu slobodu jel je švercao oružije kršio embargo. Za raju je bajka o dijamantima i dragom kamenja koje suu židovi davali crkvi da ih spasi od ustaša a crkva poklonila Franceku da se naoruža priča se .... Naravno ne javno sada pogotovo ne kada smo Euslavija uskoro oni dobri fini ......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije