Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje za kornate

Iako je na Kornatu bio kaos, vojni pilot poslušao je naredbu

dražen slavica
Željko Mršić/PIXSELL
17.05.2011.
u 10:30

Pilot Croatia Airlinesa prenio je poruku pilotu kanadera da ode u Vodice iako je ovaj tvrdio da je stanje na Kornatu strašno.

Na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju u kojoj je živote izgubilo 12 vatrogasaca.

Obitelji stradalih vatrogasaca zatražile su prije početka suđenja, izražavajuću sumnju u vjerodostojnost iskaza, odnosno moguće dogovaranje o iskazu pilota helikoptera, da ih se ispituje isti dan, što obrana optuženog D. Slavice nije apriorno odbila, ali je to protumačila kao mogući pritisak na sud.

Sudac Boris Babić rekao je kako ne osjeća da je riječ o pritisku, ali i da se dosad vodilo računa o tome da se svjedoci ispituju po određenom redu.

Svjedočio je Dragutin Matić, pilot zrakoplova Croatia Airlinesa kojim je na dan tragedije upravljao prema Zadru iz Zagreba i koji je čuo kako kontrola leta pokušava stupiti u kontakt s pilotom kanadera koji je gasio požar na Kornatu.

Iz kontrole leta potom su pilota CA zamolili da prenese poruku pilotu kanadera da prekine rad na Kornatima i da ide na požarište pokraj Vodica.

– Pilot kanadera rekao je da je stanje na Kornatu katastrofalno, da jako gori i da je velika vatra pa me pitao jesam li siguran u sadržaj poruke kontrole leta. Ja sam njegovo nezadovoljstvo prenio kontroli leta, a pretpostavljam da je kao vojni pilot ipak poslušao zapovijed – rekao je D. Matić.

Svjedok Josip Jandrić, kopilot kanadera koji je kobnog dana gasio požar na Kornatima i pokraj Vodica, rekao je da mu je žao što nisu uspjeli učiniti više kako bi se izbjegla tragedija.

– Mi nismo znali gdje su vatrogasci, a da jesmo, samo bismo bacili vodene bombe i tako im pomogli – rekao je Jandrić.

 

 

Komentara 6

DU
Deleted user
11:29 17.05.2011.

U toj cijeloj priči oko požara i stradavanja vatrogasaca na Kornatu je lokalni puk u Šibeniku okrivio i NATO, fosforne bombe, a bogme i HRZ da je curjelo gorivo iz helikoptera itd. itd. I sve te seoske priče su dobile širok publicitet, a ona prava priča je objavljena u Nacionalu netom nakon tragedije kad se ispostavilo da su vatrogasci, netom nakon što su iskrcani na vrh otoka, krenuli u opširnu marendu dok je ispod njih gorjelo. Jer tko će to gasit, tu kamenu pustopoljinu i zašto! I još su maloljetnici i mladoljetnici potrčali po dnevnicu za gašenje koja je iznosila 50-ak kn via lokalni DVD, a što za ekipe sa zidića i nije tako mali iznos. O tome nema kasnije više ni riječi! Nego krivi piloti...

TR
trckaralo
12:56 17.05.2011.

Pa postoji i jedan PREŽIVJELI koji muči i uživa u svojin milijunima kuna...

Avatar Idler 3
Idler 3
13:07 17.05.2011.

Ne bih komentirao postradale al mi upada u oči jedan dio rečenice \"...da jako gori i da je velika vatra...\", cijelo vrijeme nas uvjeravaju kak je to bila trava onak do gležnja, plamen do koljena i nekakve \"nadnaravne sile\". Na kraju bu se ipak ispostavilo kak su i uzbrdica i vjetar, a i trava malo \"viša od gležnja\" ipak prouzročili plameni val kako se prvotno tvrdilo !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije