Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porosvjed u Krakovu

I Wajda protiv pokopa Kaczynskog pored poljskih kraljeva

Donald Tusk
AFP
14.04.2010.
u 15:33

Dok u Varšavi sve više raste broj Poljaka koji žele odati počast poginulom predsjedniku Lechu i prvoj dami Mariji Kaczynski, vijest o odluci mjesta njihova pokopa koja je stigla iz Krakova oštro je podijelila poljsko javno mnijenje.

Dok u Varšavi sve više raste broj Poljaka koji žele odati počast poginulom predsjedniku Lechu i prvoj dami Mariji Kaczynski, vijest o odluci mjesta njihova pokopa koja je stigla iz Krakova oštro je podijelila poljsko javno mnijenje.

Nakon što je u utorak navečer krakovski nadbiskup kardinal Stanislaw Dziwisz objavio da će Lech Kaczynski i njegova supruga Marija biti pokopani na krakovskom Wawelu, mjestu gdje su pokopani poljski kraljevi, sukob oko, kako se pokazalo kontroverzne odluke, pojavio se prvo u virtualnom svijetu, a onda i u stvarnom jer je manja skupina protivnika odluke organizirala ulični prosvjed u Krakovu.

Dio Varšavljana smatra da poljski predsjednik i njihov sugrađanin Lech Kaczynski posljednje počivalište treba naći upravo u Varšavi. Najsnažniji prosvjed stiže iz pera redatelja filma "Katyn" Andrzeja Wajde. Lech Kaczynski „bio je dobar i skroman čovjek“, ali „nema nikakva razloga da počiva pored poljskih kraljeva na Wawelu“, piše Wajda.

Poljska vlada potvrdila je da će na pogreb predsjedničkog para u nedjelju u 14 sati među ostalim državnicima nazočiti Dmitrij Medvedev i Barack Obama. Iz poljske administracije ne skrivaju da će subotnja pogrebna ceremonija u Varšavi, posvećena žrtvama katastrofe u Smolensku, i nedjeljni pogreb predsjedničkog para Kaczynski biti najveći logistički i organizacijski pothvat do sada. Predviđa se nazočnost više od milijun ljudi u Varšavi gdje neće biti izloženi lijesovi s posmrtnim ostacima žrtava nego njihove fotografije.

Tijela 32 žrtve jučer su prevezena u Poljsku, a istraga oko uzroka subotnje katastrofe se nastavlja. Pojavile su se i nove proturječne informacije da je bila samo jedna proba spuštanja te „dramatični završni razgovor“ pilota koji su bili svjesni da se zrakoplov ruši, tvrde poljski vojni istražitelji. „Pokušaj je bio jedan i odmah loš“, izjavio je Zbigniew Rzepa, vojni istražitelj, član poljskoga istražnog tima.

Ključne riječi

Komentara 4

LI
libero
20:44 14.04.2010.

O jadni Poljaci jeste govno..!

SV
svitak
21:34 14.04.2010.

interesantno kako se priča samo o onima koji su protiv toga a velika večina je za pa pišite malo o tome

BA
Babaroga
16:32 14.04.2010.

Pa ni nema razloga da se tamo pokopa. Može biti najbolji čovjek sadašnjice ali kraljevi i vladari iz prošlosti neke nacije su njen ponos i preko njih svaka nacija se definira sto je i od kada je i od kud dolazi. Da se zna grob kralja Tomislava ili ostalih ponajmanje bih želio da uz njega bude Francek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije