Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klupko se odmotava

I Sapunar davao sve poslove Fimi mediji?

sapunar
Saša Četković
03.11.2010.
u 08:40

Sapunar je jedini član uprave HAC-a koji je preživio smjenu vlasti 2003. Istražitelji USKOK-a, tvrde naši izvori, došli su do konkretnih dokaza da je on bez natječaja pogodovao tvrtki N. Jurak

U središtu zanimanja policijskih i USKOK-ovih istražitelja u vezi s aferom Fimi media trenutačno je član uprave Hrvatskih autocesta Josip Sapunar, doznajemo od pouzdanih izvora.

Sapunara USKOK već dulje obrađuje, a naši izvori kažu da su posljednjih dana došli do konkretnih dokaza o njegovoj upletenosti u sređivanje poslova za tvrtku Nevenke Jurak na štetu HAC-a.

U upravi HAC-a Sapunar je, naime, bio zadužen, navode naši izvori, za to da Fimi media od te tvrtke dobije poslove koje poželi.

Izvođači plaćali

Ukupna vrijednost poslova koje je Fimi media dobila od te državne tvrtke iznosi 20-ak milijuna kuna. A tvrtka Nevenke Jurak za HAC je organizirala svečanosti otvaranja autocesta i snimanje reklamnih spotova. Gotovo sve te poslove Jurak je dobila mimo javnih natječaja, odnosno izravnom pogodbom.

Osim što su došli do opipljivih dokaza da je prema Sapunarovu nalogu HAC davao poslove Fimi mediji, istražitelji su, doznajemo, ušli u trag i načinu plaćanja tih poslova. A njih su, tvrde naši izvori, plaćali izvođači radova prikazujući ih preko izvantroškovničkih radova. Shema je, dakle, bila da izvođači radova prikažu lažne izvantroškovničke, odnosno dodatne radove, koje im onda HAC plati, a taj novac na kraju završi u Fimi mediji.

Dobro upućeni u zbivanja u HAC-u kažu da je to gomilanje izvantroškovničkih radova bio uhodan način nerealnog povećavanja cijene gradnje autocesta u Hrvatskoj i isisavanja novca iz cestogradnje.

Prema procjenama USKOK-a, tvrde naši izvori, iz HAC-a je godišnje u nečije džepove izvlačeno između 1,5 i 2 milijarde kuna – dio precijenjenim ugovorenim radovima, dio kasnije ugovorenim aneksima tih ugovora, a dio izvantroškovničkim radovima.

U prvom valu uhićenja u HAC-u potkraj prošle godine u akciji Nesklad zbog namještanja poslova bojenja tunela za Skladgradnju braće Žužul USKOK-ovi istražitelji odnijeli su iz HAC-a dokumentaciju vezanu uz sve ugovore te državne tvrtke za gradnju autocesta.

No, iako je od toga prošlo gotovo godinu dana, nijedan optužni prijedlog nije podignut, a kamoli da je netko priveden zbog brojnih malverzacija u toj tvrtki.

Stoga usmjeravanje USKOK-ovih istražitelja na Sapunara ima jednu širu dimenziju. Sapunar je u upravi HAC-a zadužen za financije, kroz njegove su ruke prošli svi ugovori koje je sklapala ta tvrtka, pa stoga zna sve o tome kako se izvlačio novac iz HAC-a na privatne račune.

On je jedini član uprave HAC-a koji je preživio smjenu vlasti 2003. godine jer je na tu funkciju došao još za vlade Ivice Račana.

Preživio je Sapunar i sve smjene koje su se događale u HAC-u tijekom HDZ-ove vlasti. To je uspio vještim manevriranjem između raznih struja i pravodobnim priklanjanjem jačoj struji koja bi zavladala u cestogradnji.

Neprocjenjivo znanje

Stoga bi njegovo neprocjenjivo znanje o svim tajnama u HAC-u, ali i sklonost oportunizmu i priklanjanju jačoj strani, a to je ovaj put USKOK, mogli istražiteljima biti presudni u raskrinkavanju jedne od najvećih pljački koja se dogodila u Hrvatskoj – cestogradnji. Oprosnica za Fimi mediju u zamjenu za to da propjeva o milijardama kuna koje su izvučene za gradnju autocesta Sapunaru bi se vrlo lako mogla napisati.

Komentara 21

RA
rajko
13:02 03.11.2010.

ova drzava je jedna velika sprdnja.

KV
kvakva
08:46 03.11.2010.

\"Otkriće\", pa i \"rano\"! Naime, kaj. Gosp. Sapunar siva je eminencija HAC-a, dakle osoba od najvećeg povjerenja Vlade već jako, jako dugo. Oni koji su bliži poslovanju HAC-a zovu ga \"mister 2%\" - to je njegova, privatna provizija za svaki sklopljeni HAC-ov ugovor. Ostali, veći postoci, navodno su u cjelini prosljeđivani HDZ-u.

BL
bluesbob
12:59 03.11.2010.

Bude i on bacal sapun na tuširanju u Remetincu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije