Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko i zbog čega nadzire mobitele

I prepaid kartice morat će se registrirati, odzvonilo anonimnosti

telefon
Foto: Arhiva VL
1/4
02.02.2010.
u 20:00

Rasprava o tome kako i kada registrirati sve korisnike traje već neko vrijeme, i dok su službeni odgovori operatera mnogo blaži, neslužbeno tvrde da je riječ o velikim pritiscima OTC-a koji želi da im se omogući što hitniji nadzor.

Kad je riječ o mobitelima, nitko više u Hrvatskoj neće biti anoniman. Uskoro će, doznajemo, svi prepaid korisnici – oni koji vole bonove i ne žele se pretplatiti na "mobiteliranje" – morati biti registrirani imenom i prezimenom. Na tome inzistiraju sigurnosne obavještajne službe, točnije Operativno-tehnički centar za nadzor telekomunikacija pod izlikom borbe protiv kriminala i korupcije, što s jedne strane jest uvjerljiv razlog, no s druge ipak lagano podsjeća na Big Brother jer privatnost očito odlazi unepovrat.

Pritisak OTC-a

Rasprava o tome kako i kada registrirati sve korisnike traje već neko vrijeme, i dok su službeni odgovori operatera mnogo blaži, neslužbeno tvrde da je riječ o velikim pritiscima OTC-a koji želi da im se omogući što hitniji nadzor.

Ravnatelj OTC-a Dinko Majić tvrdi pak:

– Samo provodimo zakon, a čak tri reguliraju to područje, kao i dodatna Vladina uredba. Rokovi su odavna bili postavljeni. Stoga mi ne činimo ništa što nije definirano zakonom, a to operateri vrlo dobro znaju. Želio sam da se dogovorimo i da zajednički objavimo i pripremimo javnost na to da se trebaju registrirati sve SIM kartice kao i u drugim zemljama radi zaštite građana, dodaje Majić.

O dinamici prilagodbe valja usuglasiti stavove priznaje Dražen Breglec, državni tajnik.

U Vipnetu su najhrabriji kad je riječ o prigovorima.

– Prema našim procjenama, donošenje takve regulative bilo bi štetno ne samo za mobilne operatere nego i za cjelokupni sustav mobilne industrije, što uključuje i distributivne lance. Gledajući s gospodarske strane, smatramo da je opasno drastično mijenjati sustav koji je doveo do strelovitog razvoja mobilne telefonije i pozicionirao Hrvatsku u europski vrh u prepaid segmentu. Sustav o kojem govorimo temelji se na oko 75 posto prepaid korisnika koji su većinom anonimni. Budući da Ustav štiti temeljne slobode i ljudska prava svih građana, pa tako i pravo na anonimnost i zaštitu tajnosti podataka, bude li donesena odluka o promjeni postojeće regulative, očekujemo nedvosmislen pravni akt koji jasno opisuje novi zakonski okvir – naglašavaju u Vipnetu.

Budući da je još uvijek u tijeku diskusija o modalitetu primjene takve odluke, preuranjene zaključke ne žele donositi ni u HT-u ni u Tele2.

Doduše, u HT-u su se ipak osvrnuli na nezgodan trenutak te kažu da u ovo doba recesije nije najprimjereniji trenutak za uvođenje dodatnih obveza. Naime, uz kriznu trošarinu, nove investicije negativno mogu utjecati na prihode. Sudski vještak za telekomunikacije Đuro Lubura, pak, upozorava da treba jasno razlučiti dvije stvari – nadzor podataka o telekomunikacijskom prometu i nadzor sadržaja razgovora i poruka u prometu.

Nadzor po nalogu suda

– Nadzor sadržaja razgovora, SMS-ova i e-mailova, tzv. prisluškivanje, smije se obavljati isključivo po nalogu nadležnog suda. Za zaštitu privatnosti mnogo je važnija zakonska regulativa koja omogućuje policiji i sigurnosnim službama da bez naloga suda zatraže i dobiju podatke o svim korisnicima brojeva, dolaznim i odlaznim pozivima, porukama te o lokaciji svakoga od nas.

U tom smislu, inicijativa za ukidanje anonimnosti kod kupnje i korištenja prepaid SIM kartica (VIPme, Simpa, Tomato i pojedinih tarifa Tele2) koju zagovara dio sigurnosno-obavještajnog sustava, može pomoći u suzbijanju kaznenih djela, ali može i znatno ugroziti dostignuti stupanj privatnosti. Takve stvari uvijek su dvosjekli mač i treba dobro razmisliti o dobrim i lošim stranama takva rješenja – tvrdi Đ. Lubura.

Komentara 269

OB
-obrisani-
21:17 02.02.2010.

Sve će to kmetovi platit! ! !

SA
sakauoko
00:02 03.02.2010.

Čak ni kljucevi nisu kod mene!!!!!!!!!!!!!

Avatar ljutatrava
ljutatrava
21:12 02.02.2010.

...admin,samo 1/2 texta,ostalo o terorizmu i korupciji nije objavljeno,zašto?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije