Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

I predsjednik Srbije Boris Tadić čestitao Ivi Josipoviću na pobjedi

tadić
AFP
11.01.2010.
u 19:09

Umjesto tužbe i protutužbe na Međunarodnom sudu pravde sporovi bi se trebali rješavati izvansudskim postupcima, a prava žrtava trebaju biti zadovoljena na redovitim sudovima - poručio je Tadić.

Predsjednik Srbije Boris Tadić čestitao je jučer Ivi Josipoviću na pobjedi i novoizabranoga hrvatskog predsjednika pozvao da “zajedno rade na uspostavljanju europskih normi na prostoru zapadnog Balkana i očuvanju mira i stabilnosti u regiji”.

- Budućnost svih naroda i država u regiji je u Europskoj uniji, gdje trebamo biti dobri susjedi i prijatelji. Srbija i Hrvatska imaju odlučujuću ulogu u procesu transformacije Zapadnog Balkana u zonu dugotrajne stabilnosti i održivog razvoja. Pretpostavke takve politike su izgradnja pravne države, uvažavanje razlika i sagledavanje zajedničkih ekonomskih i vrijednosnih ciljeva - poručio je Tadić.

Što se tiče tužbe i protutužbe na Međunarodnom sudu pravde, Tadić je u čestitki koju je uputio Josipoviću iznio stav Srbije da je nekorisna svaka konfrontacija država i naroda.

- Uputnije je da se svi takvi sporovi rješavaju izvansudskim postupcima, a na redovitim sudovima zaštite prava žrtava, koje ne smiju biti zaboravljene - poručio je Tadić objasnivši:
- Ne postoji kolektivna krivica i svaki zločinac ima svoje ime i prezime. Zločinci moraju biti kažnjeni za svoja nedjela zbog žrtava i njihovih obitelji i zbog pomirenja naroda na Balkanu.

Tadić je rekao i kako Srbija od novoga hrvatskog predsjednika očekuje poštovanje njezina integriteta, povratak izbjeglih Srba i vraćanje njihove imovine, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, kao i pravo na očuvanje identiteta i kulture. Istovjetna je, smatra Tadić, i obveza Srbije prema svojoj hrvatskoj nacionalnoj zajednici.

Novoizabrani predsjednik Josipović jučer je, podsjetimo, kazao kako o eventualnom povlačenju tužbe protiv Srbije ne odlučuje on nego Vlada RH, ali je i ponovio da tužba nije sama sebi svrha te da je moguće njezino povlačenje ako Srbija u međuvremenu ispuni sve uvjete zbog kojih je tužba i podnesena.

Komentara 46

OB
-obrisani-
20:42 11.01.2010.

On očekuje. Mora shvatiti da nemogu više davati \"smernice i uputstva za delovanje\" predsjedniku druge države. Koji mu je vrag? Neka pokuša takova očekivanja uputiti Angeli Merkl, Braunu, Obami ili Berluskoniju, Putinu ili nekom drugom predsjedniku suverene države, na kojuoju nije Srbija učinila agresiju.

OB
-obrisani-
19:43 11.01.2010.

Acide,nego sta nego zatopljenje,otopljenje.Evo vidis kako se je tvoj predsjednik sav zapalio od topline za Josipovicem,pogledaj mu samo nosnice kako se sire kao kod kobile prije parenja.A Josipovic je najzenstveniji i najfemeniniji i androgeniji covjek sto sem ga svojim ocimaa vidio,njemu ce tadic pri prvom susret sigurno dati buket cvijeca da ga raznjezi i sarmira.

BG
bgcd
19:40 11.01.2010.

Koji debili,vise ima slika Tadica nego Josipovica,pisite malo o Austrougarskoj,jebala vas Srbija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije